Kapital

Investor ·  Energifokus:

Har OPEC stått opp fra de døde?

© Hegnar Media
Publisert:11. februar 2019

Oljeprisen er på kort tid opp over 20 prosent. Grunnene til denne voldsomme oppgangen er flere, og i dette innlegget vil jeg redegjøre for hvorfor jeg tror OPEC klarer å styre retningen på oljeprisen.

Få fagpersoner klarer å predikere fremtidig oljepris. Rent teoretisk skal verdien av et fat olje på lang sikt være lik kostnaden for å finne og utvikle det marginale fatet, justert for tilbakevending (backwardation) eller kontango. Dette scenarioet er som kjent teoretisk mulig, men skjer ytterst sjeldent i praksis. På kort sikt styres oljeprisen av det finansielle markedet. Ser man på de harde fakta, er det finansielle oljemarkedet opp mot ti ganger større enn det fysiske markedet. Det er derfor man på kort sikt kan oppleve store svingninger i oljeprisen, uten at man har sett noen utvikling i det fysiske markedet. Slik sett er oljemarkedet helt likt finansmarkedet, der man på kort sikt kan få stor volatilitet basert på nyheter – men på lang sikt er det den faktiske inntjeningen til selskapene som har noe å bety.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn