Kapital

Investor ·  Porteføljefokus:

Året det snudde

NTB scanpix
Publisert:21. januar 2019

2018 blir av mange husket som året det snudde. Men driverne av markedet signaliserte et skifte allerede i 2017.

I finans finnes enkelt sagt to syn på verdiutviklingen i kapitalmarkedene på kortere sikt. Med kortere sikt mener vi i dette tilfellet noen måneder eller kvartaler frem i tid. Det ene synet vil ha det til at markedsprisene på finansielle aktiva er uforutsigbare; dermed er det bortkastet å vurdere risikoen for ulike utfall på kortere sikt. Det andre synet går ut på at det er mulig å si noe om potensial og risiko i markedene likevel. Dessverre har det førstnevnte synet – at markedsprisene er uforutsigbare – mest å slå i bordet med. Det er ikke slik at det flommer over av aktører i markedet som gang på gang treffer når det gjelder. Listen over middelhavsfarere – det vil si folk som slår mynt like ofte som de slår kron – er så lang at den fungerer som en advarsel mot å vurdere markedsrisikoen på kortere sikt hvis man ikke er fullt ut innforstått med argumentene om konkurranseutsatte markeder hvor svært intelligente og ressursfulle folk kjemper mot hverandre i kampen om meravkastning utover den avkastningen som markedet gir alle som er tålmodige nok.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn