Kapital

Investor ·  Arbeidsmarkedet 2019:

Friskere lønnsvekst

Godt driv: Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie kan glede seg over fortsatt vekst i sysselsettingen. Men noe fall i arbeidsledigheten i 2019 tror vi likevel ikke på, da flere melder seg på arbeidsstyrken. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:31. desember 2018

Sysselsettingsveksten stopper ikke opp. Men fordi arbeidstilbudet også stiger, vil arbeidsledigheten forbi tilnærmet uendret til neste år. Likevel vil lønningene i 2019 øke mer enn hva de har gjort de siste årene.

Hittil i 2018 har arbeidsledigheten slik Statistisk sentralbyrå (SSB) måler den, ligget i spennet mellom 3,8 og fire prosent – etter at den toppet ut på over fem prosent for om lag tre år siden. Selv om sysselsettingen har steget har ikke arbeidsledigheten falt nevneverdig inneværende år, noe økonomene i stor grad forklarer med at flere melder seg på arbeidsstyrken: Ifølge SSB har det blitt 51.000 flere sysselsatte i Norge løpet av det siste året, mens arbeidsstyrken i samme periode har vokst med i overkant av 50.000.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn