Kapital

Investor ·  Aksjefokus:

Bruker du riktig markedspremie?

© Hegnar Media
Publisert:9. januar 2019

Jeg har tidligere skrevet om bruk av riktig rente, riktig beta og riktig skatt i avkastningskravet ved verdsettelse. Denne gangen handler det om markedspremien – noe av det det kanskje er forsket mest på i finansfaget.

Svaret først: Ingen vet hva markedspremien er. Vi kan bare få indikasjoner gjennom historikk (empiri) og spørreundersøkelser. Kanskje markedspremien normalt er rundt fem prosent – kanskje litt høyere i disse dager. Markedspremien er et viktig element i CAPM: Markedspremien er det en rasjonell investor forventer og krever i meravkastning ved å investere en aksjeportefølje i markedet fremfor å foreta en risikofri investering. Vi snakker om den systematiske risikoen, siden den spesifikke, tilfeldige (usystematiske) risikoen ved å sitte på en enkeltaksje kan fjernes ved å investere bredt i en diversifisert portefølje av aksjer.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn