Kapital

Investor ·  Gigantfond kritisk til Facebook på ESG-feltet:

– Vet om poden er deppa

Foto: Richard Drew AP
Publisert:27. november 2018

Måten Facebook behandler kundedata på, kan få tunge institusjoner til å plassere aksjen på salgslisten.

– Kina gjør brukerdata om til et våpen mot brukerne. Robert Wilson, analytiker i MFS

– Facebook vet om tenåringen din er deprimert. De retter ikke reklame etter det, men de tillater blant annet aldersrelaterte jobbannonser, sier Robert Wilson, analytiker på ESG-feltet i MFS, som globalt forvalter verdier for over 4.000 milliarder kroner i sine fond (tilsvarer ca. halvparten av oljefondet).

Les også

Svikt i fastlegeordning gir voldsom vekst i legetjenester på nett:

Titusener tar legetimen via mobil

Det er ikke nytt at at aktive forvaltere som MFS tar sosiale og miljømessige hensyn, men begrepet ESG (Environment, Social and Governance) kommer opp i stadig flere sammenhenger (se fakta). NBIM, en annen stor aktør som følger prinsippene for ESG, var for øvrig tiende største investor i Facebooks A-aksje ved siste årsskifte. Snaut 0,4 prosent av den norske sparebøssen er plassert her.

Annonse
Les også

Internettfesten over?

FAANG stanger i taket

MFS

Har siden 1982 vært en del av det canadiske forsikringsselskapet Sun Life Financal, men har hovedkvarter i Back Bay-området i Boston, foruten kontorer i ni store byer verden rundt. Det har drevet med fondsforvaltning siden det startet USAs aller første mutual fund i 1924, under navnet Massachusetts Investors Trust (MIT). Selskapet skiftet navn til Massachusetts Financial Services i 1969 og senere til MFS Investment Management i 2002.

Sosial kontroll

Nylig var Wilson Oslo for å snakke med kunder om investeringer i teknologisektoren på et lunsjseminar. Analytikeren har selv et hovedfokus på tech, selv om mange kanskje tenker først på kull og klasebomber når ESG kommer opp som tema. Et tema Wilson er spesielt opptatt av for tiden, er diskriminerende adferd på sosiale medier. Skrekkeksempelet er Kinas “sosiale kredittsystem”.

– Kina gjør brukerdata om til et våpen mot brukerne av internettselskapene, sier Wilson.

Ni millioner kinesere nektes for tiden å kjøpe tog- og flybilletter på grunn av for lav individuell score i kredittsystemet. De kan ha gått på rødt lys eller tatt seg en blås i røykfri sone, og er kanskje bannlyst i noen måneder. Men systemet legger også opp til varsling, med mål om å avdekke “sosialt upålitelige” borgere. Dette kan også bli brukt til å slå ned på politiske protester, ifølge Wilson.

Les også

Norsk innovasjon i helseteknologi:

– Potensiell gullgruve

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Fokus på tech: Analytiker Robert Wilson i MFS er kritisk til måten flere teknologiselskaper håndterer sosiale og miljømessige forhold på.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Fokus på tech: Analytiker Robert Wilson i MFS er kritisk til måten flere teknologiselskaper håndterer sosiale og miljømessige forhold på. Richard Solem

ESG og PRI

PRI (nok et akronym, Principles for Responsible Investment) organiserer aktivaforvalterne, og opprinnelig ble det som het UNPRI startet av blant andre det norske oljefondet på initiativ fra FNs daværende generalsekretær Kofi Annan i 2005. Organisasjonen har definert seks prinsipper for ansvarlige investeringer. For tiden er det over 2000 forvaltningsselskaper som har undertegnet på disse prinsippene. Disse forvalter verdier for ca. 70 ganger det norske oljefondet, som også har signert.

På vakt

Det forskes mye på om bedrifter som følger normene for ESG også gjør det bedre finansielt. Wilson viser til en metastudie fra 2015 som belegg for at en slik sammenheng eksisterer (se fakta).

– Jeg tror svaret er ja, sier Wilson.

Han hevder utifra egen erfaring at analytikere blir mer på hugget med hensyn til rent finansielle risikofaktorer, enten det er detaljer i det amerikanske skattesystemet eller korrupsjon i den internasjonale gruvebransjen, når de også følger selskapene på ESG.

– Er løsningen å selge seg ut, eller vil dere forsøke å endre selskapene?

– Vi eide aksjer i et selskap som kjøpte et gruveselskap i Sierra Leone. Vi var ikke komfortable med at de hadde gjort en grundig due diligence, så vi solgte oss nesten helt ut etter å ha eid 7–8 prosent. Seks måneder senere var det undersøkelser rundt korrupsjon og måten gruven ble drevet på. I det tilfellet kunne vi ikke stemme oss ut av problemet, vi måtte selge. I andre tilfeller kan vi ha muligheter til å oppfordre til endringer, sier Wilson.

Les også

Northug inn på bestselgerlisten:

Forlaget har aldri solgt en bok raskere

ESG og resultater

En meta-analyse* av 2000 studier viser at rundt 90 prosent av studiene fant at sammenhengen mellom ESG og “corporate financial perfomance” ikke var negativ. Rundt 52 prosent fant en positiv sammenheng.

*(Friede, Busch og Bassen, Journal of Sustainable Finance & Investment, 2015)

Tech-fokus

Wilson påpeker de åpenbare fordelene ved teknologiutviklingen for samfunnet, som innen helsesektoren, men også fra de store internettselskapene.

– Det ville være dumt å si noe annet. Youtubes how to-video hjalp meg for eksempel å installere et nytt toalett i huset mitt! Men så er det etiske problemer knyttet til redusert forbrukervalg og store nettverkseffekter, slår han fast.

– Men ønsker du ikke å ta del i slike nettverkseffekter som aksjonær?

– Jo, til en viss grad. Men noe du ikke vil se, er selskaper som bruker strategien til Microsoft på 90-tallet med operativsystemet og Explorer i en pakke. Du var happy en stund, men ikke når antitrust-lovgivningen kom inn. Samtidig kom andre disruptive krefter, som web- og cloud-computing, sier analytikeren.

Når Apple senker hastigheten til iPhonen gjennom programvareoppdateringer som får kundene til å kjøpe nye telefoner i stedet for å bruke de gamle lenger, innebærer det en negativ påvirkning på miljøet, legger han til.

Les også

Gigantfond kritisk til Facebook på ESG-feltet:

Gigantfond kritisk til Facebook

Ikke vær ond

Wilson viser til en studie der forskeren fikk tilgang til nyhetsfeeden til millioner av brukere på Facebook. Brukerne som så positive nyheter, gikk tilbake og postet noe positivt, mens de som så negative nyheter, ble jazzet opp til å kringkaste noe negativt.

– Og hva gjorde de som fikk nøytralt innhold? De gjorde ingenting. De bokstavelig talt bare logget av, sier Wilson.

Facebook vet at brukerengasjementet kan komme til å gå ned hvis de rydder vekk alle oppdiktede nyheter, påpeker han.

– De forsøker nok å utvikle noen algoritmer, men jeg er ikke sikker på at de har incentivene til å gjøre noe med det, sier Wilson, som er opptatt av bedriftskultur i analysene sine.

“Move fast and break things” var slagordet til Facebook i selskapets ungdom, som nå er redusert til “Move fast” etter de siste årenes skandaler knyttet blant annet til presidentvalget i USA. Googles motto er det nokså selvsagte “Don’t be evil”.

– En slik kultur balanserer risikoen litt bedre, mener Wilson.


Les også:

“Minsky Moment” på Oslo Børs?

Bobler i børsgjeld

McKinsey og flere andre dokumenterer eskalerende foretaksgjeld globalt. Selskapene på Oslo Børs er ikke blant verstingene. Men på SMB-listen nærmer gjeldsbyrden seg et skyhøyt nivå.

6 min lesetid

Aksjefokus:

B2Holding: Stort kurspotensial!

B2Holding fremstår i våre øyne som en attraktiv og spennende aksje, spesielt med tanke på dagens prising, forventningene vi har for 2019 og de kommende årene. Allikevel har det nok ikke gått mange hus forbi at sentimentet og utviklingen i aksjen har vært svært svak det siste året.

3 min lesetid

Andre leser også: