Kapital

Investor ·  Gjeldsbombe på Oslo Børs:

Rederi i trøbbel

Foto: Solstad Offshore
Publisert:1. desember 2018

Solstad Offshore er blant de høyest girede selskapene på Oslo Børs.

På Oslo Børs finnes det en håndfull rederier som skiller seg ut med prekært behov for å lette på gjeldstrykket. I øvelsen “netto gjeld målt mot børsverdi” ligger riggselskapet Fred. Olsen Energy helt øverst med 65 ganger’n, etterfulgt av supplyrederiet Solstad Offshore på 51 ganger’n, viser tall fra FactSet. Både Fred. Olsen Energy og Solstad Offshore har denne høsten åpnet forhandlinger med sine kreditorer. Disse ser ut til å bli kompliserte.

Annonse
Les også

Dødsspiral-lån på Oslo Børs:

Dødsspiral-lån på Oslo Børs

27,7 milliarder i gjeld

Ved utgangen av tredje kvartal hadde Solstad Offshore en netto rentebærende gjeld på 27,7 milliarder, opp fra 26,9 milliarder i tilsvarende periode i fjor. Egenkapitalen ble redusert med 2,8 milliarder kroner det seneste året, og var på 3,3 milliarder kroner.

– Kanskje vi kan få en endelig løsning i andre kvartal. Men dette kan gå i forskjellige faser, sa konsernsjef Lars Peder Solstad etter å ha presentert Solstad Offshores resultater for tredje kvartal. Analytikere venter at det må komme midlertidige løsninger for å sikre likviditet før den tid. Skudeneshavn-rederiet betaler i disse dager kun 10 prosent av avdragene det skulle ha betalt, ifølge Finansavisen.

OSV

Sanering i USA

I USA har lignende selskaper som Tidewater og Gulfmark redusert gjelden med 80 prosent gjennom Chapter 11, konkursbehandling, i amerikanske domstoler. Gulfmark og Tidewater har slått seg sammen og har ifølge VesselsValue kjørt en offensiv linje med tanke på skraping av de minst innbringende skipene. De usikrede obligasjonseierne i flere norske supplyrederier har også tatt tap, og mye gjeld har blitt konvertert til egenkapital, men bankene med pantelån har ikke tatt tap her. Disse har “sparket boksen bortover veien”.

– Det er også viktig å bemerke at konsolidering i dagens marked bare fungerer hvis långiverne er villige til å ta haircuts og bruke anledningen for disse selskapene til å starte på ny frisk med rene balanser. I tilfellet med Solstad Offshore har de gjennomført restrukturering og konsolidering bra. Uten en ren balanse vil imidlertid problemene bare dukke opp igjen lenger borte i veien, heter det i en kommentar fra Charlie Hockless, sjef for offshore i VesselsValue.

Les også

Like rå på aksjer som i utforløypa:

– Grundig, ydmyk og lærevillig

Verdivurderingstjenesten har et anslag på Solstads flåteverdier som ligger på ca. 840 millioner dollar eller omtrent 7,2 milliarder kroner. I dagens marked kan man slå fast at verdien på flåten er meget usikker og at dette ikke er en fasit. Solstad har for eksempel i sin siste kvartalsrapport en bokført verdi på flåten som ligger på 29,3 milliarder kroner eller fire ganger så mye. Nettogjelden i rederiet er som nevnt nær 28 milliarder. For 2017 tok Solstad en nedskrivning på flåten på 395 millioner kroner, tilsvarende 1,3 prosent av verdien, på grunn av vanskelige markedsforhold, ifølge revisornoten i årsrapporten. 


Les også:

Magre makrosignaler og livredde sentralbanker:

Oslo Børs, hva nå?

På vei inn i fjerdekvartal er jo spørsmålet: Hvor bærer det for Oslo Børs frem mot årsskiftet? Til Kapital kommer noen av landets aller fremste forvaltere og aksjestrateger med sine betraktninger om hvilke sektorer de har god tro på utover høsten.

9 min lesetid

Industrigiganten Orkla prises skyhøyt på Oslo Børs

Orkla-fest ved veis ende

Fremover må absolutt alle piler peke i riktig retning om Orklas allerede historisk høye aksjekurs skal ha en sjans til å tikke videre oppover. Det gjør de imidlertid ikke. Det massive Brexit-kaoset er dessuten med på å forstyrre selskapets forretningsmodell. Selg!

4 min lesetid

Andre leser også: