Kapital

Investor ·  Energifokus:

Perfekt storm

© Hegnar Media
Publisert:10. desember 2018

Fremover kan det bli svært så gode tider for uranprodusentene.

Uranprodusentene har vært igjennom elleve elendige år. De dårlige tidene startet da boblen i energi og råvarer sprakk i 2010. Fra 2007 til 2010 falt spotprisen fra 160 dollar/lbs til 41 dollar/lbs (inflasjonsjustert). Deretter har markedet fortsatt å falle som følge av lavere etterspørsel og økt tilbud. I 2011 falt etterspørselen etter uran med over 15 prosent som følge av katastrofen i Fukushima samme år. Samtidig økte tilbudssiden med økt produksjon fra uranprodusentene Comeco og Kazataprom. Uranprisen bunnet på 18 dollar/lbs i 2016. Bransjen sliter fortsatt med tilbudsoverhenget, og uran handles i underkant av 30 dollar/lbs selv om produksjonskosten ligger over 40 dollar/lbs for de fleste produsentene. Men dårlige tider varer nok ikke evig. Det kan tenkes at det brygger opp til en perfekt storm i uranmarkedet med produktknapphet som kanskje kan vare helt frem til 2030.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn