Kapital

Investor · Tor Olav Trøim og John Fredriksen

Supersuksess på rigg

Bjellesermoni: Konsernsjef Simon William Johnson ringer med bjella mens finansdirektør Rune Magnus Lundetræ (t.h.) klapper under bjellesermonien for Borr Drilling på Oslo børs. Foto: NTB scanpix/Berit Roald NTB scanpix
Publisert:6. september 2018

De er ikke lenger forretningspartnere. Men investorene Tor Olav Trøim og John Fredriksen har likevel én ting til felles: De kommer nok en gang til å gjøre supersuksess på rigg – innenfor hvert sitt segment.   

– Innen rigg liker vi Northern Drilling, blant annet ved den store fleksibiliteten de har opp mot verftskontraktene. Analysesjef Chr. Frederik Lunde i Carnegie

Borr Drilling har falt rundt 15 prosent siden toppen i mai uten at caset har endret seg, sier oljeserviceanalytiker Magnus Olsvik i meglerforetaket Kepler Cheuvreux til Kapital. Kursen har kommet ned fra rundt 43 kroner for et par måneder siden til dagens nivå midt på 30-tallet, og på Oslo Børs prises selskapet til litt over 18 milliarder kroner. Men siste måneders nedtur skyldes på ingen måte mer negativt innstilte analytikere – tvert om: Pr. dags dato har elleve av tolv analytikere en klar kjøpsanbefaling på selskapet. Olsvik er intet unntak, han opererer med et kursmål på 47 kroner på Borr Drilling-aksjen, nær 35 prosent høyere enn dagens aksjekurs.

 

Annonse

Borr Drilling

– Vi forventer at utnyttelsesgraden for den globale jackup-flåten fortsatt vil bedres inn i 2019, og med flere kontrakter også til Borr Drilling. Vi tror det kan bli en bra vinter å sitte i aksjen, og om markedet utvikler seg som vi tror, kan det være siste gang man får kjøpt Borr Drilling- aksjen midt på 30-tallet, mener Olsvik.

Rigget for vekst

Riggselskapet ble altså etablert av de to tidligere sentrale John Fredriksen-medarbeiderne Tor Olav Trøim og Fredrik Halvorsen i desember 2016, basert på rigger overtatt fra konkursrammede Hercules Offshore. Riggselskapet har etter hvert blitt verdens største tilbyder av nyere oppjekkbare rigger, såkalte jackups, blant annet etter å ha sikret seg jackup-flåten til den amerikanske riggkjempen Transocean. Kapasitetsveksten har vært enorm, i februar i år kjøpte Borr Drilling riggselskapet Paragon og sikret seg dermed 32 rigger for rundt 230 millioner dollar, tilsvarende nær to milliarder norske kroner. Og i mai kjøpte Borr Drilling fem nybygg fra Keppel FELS-verftet.

Operatørene rører på seg

En titt på selskapets andrekvartalsrapport, som alt i alt ga et resultat etter skatt på minus litt over syv millioner dollar, viser likevel at Borr Drilling er vel kapitalisert med hensyn til å vente på de bedrede riggratene. Selskapet har en bokført egenkapital ved utgangen av første halvår på nesten 15 milliarder kroner. For det investorene nå er på jakt etter er ikke lenger velfunderte transaksjoner i førstehåndsmarkedet, men klare signaler om at oljeselskapene begynner å etterspørre moderne jackups med tilhørende sterkere dagrater. Og optimismen råder nettopp rundt dette, ikke bare blant et oppstemt analytikerkorps, men også internt i selskapet:

– Dagratene har definitivt bunnet ut, og er på generell basis på vei oppover, uttalte blant annet selskapets finansdirektør Rune Magnus Lundetræ i forbindelse med fremleggelsen av selskapets halvårsrapport i slutten av august. Og litt empiri støtter opp under finansdirektørens påstand overfor de fremmøtte på selskapets resultatpresentasjon: Kontrakten til Borr Drilling-riggen “Norve” på 80.000 dollar dagen er et klart positivt tegn. Samtidig har de inngått en intensjonsavtale for samme rigg, med ti måneders varighet, med oppstart i tredjekvartal 2019. Selskapet selv venter minst å ha rundt 13 rigger i drift innen andre kvartal neste år. Industriutsiktene mener vi i sum ser ytterst lovende ut for Borr Dilling, selv om dette ikke vil reflekteres i inntjeningen før om et par års tid. Aksjonærene kan derfor enn så lenge se langt etter noe som helst i utbytte, bare så det er sagt, men før pengesekken åpnes, støtter i det minste selskapet sine aksjonærer i form av et tilbakekjøpsprogram av egne aksjer til en verdi av opptil 20 millioner dollar, med utløp frem til 30. desember 2018.

Posisjonert for riggfest: Konsernsjef Pål Kibsgaard-Petersen i oljeservicekjempen Schlumberger leder et selskap som også har valgt å tre inn som største aksjonær i Borr Drilling. Selvfølgelig for å tjene rått med penger.
Posisjonert for riggfest: Konsernsjef Pål Kibsgaard-Petersen i oljeservicekjempen Schlumberger leder et selskap som også har valgt å tre inn som største aksjonær i Borr Drilling. Selvfølgelig for å tjene rått med penger. Braastad, Audun

Northern Drilling omfavnes

Også det John Fredriksen-kontrollerte Northern Drilling står høyt på listen over Olsviks liste over anbefalte riggaksjer på Oslo Børs.

– Selskapet har også falt noe tilbake fra toppen tidligere i år. Men de har kjøpt rigger på billigsalg, er godt kapitalisert, og vi forventer flere triggere fremover. Verdt å nevne er mulig kontrakt for Bollsta som er den andre av semi-riggene som leveres neste år samt en opsjon på et tredje boreskip, Cobalt Explorer, ved Daewoo-verftet som utløper i november, sier han til Kapital.

 

Northern Drilling

Northern Drilling bygger i det alt vesentlige en riggportefølje designet for værharde områder. Og i mai meldte selskapet om kjøp av to nye boreskip, som ble kansellert av Seadrill, for 4,8 milliarder kroner. I slutten av juni sikret Northern Drilling seg arbeid for nybygget West Mira, en avtale med en estimert verdi på 106 millioner dollar, tilsvarende 870 millioner kroner. Kontrakten fra Wintershall ble tildelt Seadrill, som skal drifte riggen for Northern Drilling.

Les også

Analytikerne er gjengs over positivt innstilte til selskapet, som etter kursfallet fra tett oppunder 80-merket i begynnelsen av juli nå prises til rundt åtte milliarder kroner på Oslo Børs.

– Det avgjørende for selskapene er å ha riktige eiendeler, ikke bruke for mye av kontantbeholdningen og å ha mulighet til å gjøre opportunistiske ting. Det har de tre selskapene, uttalte nylig analytiker Lukas Daul i meglerhuset ABG Sundal Collier til Finansavisen knyttet til sine rigganbefalinger Odfjell Drilling, Awilco Drilling – og Northern Drilling. Analytikeren pekte også på at riggselskapene ikke bare får bedre inntjening når markedet tar seg opp, men markedsoppgangen vil også gjenspeiles i riggverdiene. I begynnelsen av juni hadde Kapital en bred gjennomgang av oljeservicesektoren på Oslo Børs. I den forbindelse ble en rekke fremtredende bransjeanalytikere spurt om hvilke segmenter og enkeltselskaper de særlig ønsket å trekke frem. Northern Drilling sto høyt på listen over anbefalte riggaksjer også til analysesjef Chr. Frederik Lunde i meglerforetaket Carnegie:

– Innen rigg liker vi Northern Drilling, blant annet ved den store fleksibiliteten de har opp mot verftskontraktene. Selskapet har truffet planken perfekt på alle riggene og vil nyte godt av en gradvis bedring i riggmarkedet, uttalte han blant annet til Kapital. Lunde pekte dessuten på at man allerede har sett en rekke transaksjoner i riggmarkedet, og mente flere transaksjoner kunne være på vei, innenfor alle oljeservicesegmentene. Ett er sikkert: Isolert sett vil utsikter til større aktivitet innen fusjoner og oppkjøp også rundt riggselskapene notert på Oslo Børs naturligvis være en katalysator for friske kursløft i annenhåndsmarkedet.

– Om markedet utvikler seg som vi tror, kan det være siste gang man får kjøpt Borr Drilling-aksjen midt på 30-tallet. Magnus Olsvik, i Kepler Cheuvreux

Halleluja i Holmenkollen

Ikke bare et stort kobbel av analytikerne er klare på at riggbransjen står foran en fundamentalt drevet bransjeopptur. Også på investorsiden er det flere som nå vender blikket over mot riggsektoren:

– Vi har redusert oss noe i olje, ettersom vi synes mye nå er reflektert i aksjekursene. Vi ser fortsatt oppside i oljeservice og tror de neste sektorene som vil merke oppgang er rigg og subsea, uttalte for eksempel aksjeforvalter i DNB Asset Management, Jarle Sjo, til hegnar.no for få måneder siden. Og bare så det er sagt: Om bare få uker går den 25. utgaven av meglerhuset Pareto Securities sin årlige olje- og offshorekonferanse av stabelen ved Holmenkollen. At det i forbindelse med arrangementet blir publisert et lass med positive analytikerkommentarer for mer eller mindre hele oljeservisesegmentet – helt sikkert også for riggselskapene Borr Drilling og Northern Drilling – bør vel være hevet over enhver tvil. Løp og kjøp! 


Les også:

Aksjemarkedet er ikke i nærheten av å prise inn Akers oljefremstøt i Ghana:

Sitter på oljeesset

Aker Energy-historien er i ferd med å seile opp som et nytt oljeindustrieventyr. Dette ønsker vi å posisjonere oss opp mot før den jevne investor gjør det. Derfor setter vi Kjell Inge Røkkes Aker på våre anbefalingslister. Kjøp!

4 min lesetid

Kan være blant historiens største:

Fredriksen-selskap viklet inn i oljeskandale

To energigiganter, politikere på toppnivå, milliarder i mistenkelige overføringer og en sveitsisk luksusvilla. I dette virvaret finner man spor etter John Fredriksens oljetradingselskap, som selv hevder å ha blitt utsatt for bedrageri.

10 min lesetid

Selskapets aksjekurs er i knestående. Men for hvor lenge?

Tid for bunnfiske

4 min lesetid

Andre leser også: