Kapital

Investor ·  Dollaren er på vei opp

Dollarrevansj

Donald Trump og den amerikanske dollaren har fått en etterlengtet oppgang. Foto: NTB/Scanpix Epa
Publisert:4. juni 2018

Siden Donald Trump ble president, har dollaren svekket seg i forhold til både euro og pund. Nå har vinden snudd og dollaren viser tegn til å styrke seg, og bunnen kan være nådd.

Siden Donald Trump inntok setet som USAs 45. president i januar 2017, har landets valuta svekket seg. Dette påvirker blant annet hvordan den amerikanske sentralbanken styrer økonomien i landet, noe som igjen får følger for hvordan andre land må tenke i sin politikk. De siste månedene har man imidlertid sett en oppadgående trend for det som av mange regnes som verdens viktigste valuta. Hva vil Trump, som har uttalt at han foretrekker en svak dollar, gjøre videre?

Valuta

Annonse

For å ta det kort: Trumps adminisitrasjon har vært for skattelettelser og for økt bruk av penger, noe som fører til økt budsjettunderskudd. Dette skremmer investorer, og dollaren faller i verdi. Flere økonomer peker dessuten på at Trump til stadig har “snakket ned” dollaren. Trump tok fatt i jobben med en holdning om at en svak dollar var bra sett i forhold til hans planlagte proteksjonistiske tiltak og handelskriger. Senest i januar sa Trumps finansminister Steven Mnuchin at den svake dollaren var helt grei for USAs eksport, noe som ytterligere svekket dollarfallet. Trump og adminisrtasjonens holdning blir sett på som et brudd på de siste to årenes “strong dollar policy”, hvor myndighetene har uttalt at de foretrekker en sterk fremfor en svak dollar.

Dyrere USA-ferie

Også mot den norske kronen falt dollarens verdi det første året Trump satt som president. I januar 2017 kostet det 8,6 kroner for en dollar, mens den ett år etter kostet 7,7 kroner. At trenden har snudd ser vi blant annet ved at det i skrivende stund koster 8,1 kroner for en dollar.

Hva har skjedd siden årsskiftet? Ifølge en kommentar av CEO John M. Mason i New Finance på SeekingAlpha.com er det flere økonomer som peker på at veksten i både Europa og i Japan har vært svakere enn det som har vært ventet. Samtidig har man sett sterke signaler fra den økonomiske veksten i USA. Når økonomien i USA går bra, fører dette til høyere renter, noe som lokker til seg utenlandske investeringer som betyr økt etterspørsel etter dollar.

Samtidig er det usikkerhet om den amerikanske sentralbankens (Fed) videre strategi. Jerome Powell har tatt over som sentralbanksjef i USA etter Janet Yellen, og mange peker på mulige endringer fremover. Yellen og hennes forgjenger, Ben Bernanke, førte en pengepolitikk som stimulerte det amerikanske aksjemarkedet for å bedre økonomien og forbruket blant amerikanerne. Markedet er på mange måter mer usikkert nå med hensyn til hvordan Fed vil styre renten fremover.

En sterkere dollar kan virke innstrammende på finansmarkedene globalt, ettersom dollaren er en viktig handelsvaluta, samtidig er en sterkere dollar godt nytt for alle som eksporterer varer og tjenester til USA. Selskaper som gjør innkjøp i dollar og som selger i lokal valuta, er typiske tapere når vinden snur.

Det er en reell fare for at Trump kan begynne uttale seg slik at dollaren faller igjen, eller foreta seg andre grep for å holde verdien av dollaren nede, for å redusere importen, øke eksporten og redusere ­handel­s­underskuddet til USA.

Mason i New Finance tror Trump fortsatt vil kjempe for en svakere dollar, men at det gjenstår å se hvordan han vil kjempe mot de siste måneders styrkelse.


Les også:

Prognosene for det nye året:

Slik blir norsk økonomi i 2019

Rammene for norsk økonomi er gode. Sysselsettingsveksten er sterk, oljeprisen stimulerer oljeselskapenes investeringslyst, mens rentene heller ikke i 2019 når nivåer som vil hemme den økonomiske veksten. Men boligmarkedet er preget av mer usikkerhet enn på lenge, og på Oslo Børs er investorene på tå hev i ly av mange svake internasjonale makroindikatorer.

6 min lesetid

Aksjemarkedet 2019:

Oslo Børs: Ned!

Stikkord ved meglerbordene er ikke lenger oppjusterte kursmål og billige multipler. Nå snakkes det derimot om en invertert rentekurve, handelskrig og høyere renter – noe som bør skremme vannet av investorene. Vi tror Oslo Børs i 2019 skal ned mellom fem og ti prosent, men med risiko for enda dypere kursfall.

6 min lesetid

Andre leser også: