Kapital

Investor ·  Skroting av WTO vil gi høye tollmurer

Toll på over 30 prosent

Publisert:12. april 2018

Handelskrig er et lite sannsynlig scenario, men konsekvensene vil være dramatiske.

Tre forskere, Allesandro Nicita, Marcelo Olarreaga og Peri da Silva fra henholdsvis UNCTAD, Universitetet i Genève og Kansas State University, har beregnet hva som vil skje dersom landene i verden går fra samarbeid om tollsatser gjennom Verdens handelsorganisasjon (WTO) til å gå solo utenom WTO. Forskerne argumenterer for at en handelskrig mellom land som vil utnytte sin markedsmakt vil føre til en økning i tollbeskyttelsen en gjennomsnisttseksportør møter på 32 prosentpoeng, ifølge et notat distribuert av VoxEU.org. For amerikanske eksportører vil økningen være på mer enn 27 prosentpoeng (fra 3 prosent til 30 prosent) og for kinesiske 36 prosentpoeng.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn