<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Ikke fornøyde med resultatene

Holmenkollen Skifestival har lagt bak seg nok et år med røde tall i regnskapet. Nå jakter selskapet mer egenkapital, midt under coronakrisen.

Tomme tribuner: Fraværet av publikum under årets utgave av Holmenkollen Skifest fikk økonomiske konsekvenser for arrangørselskapet. Foto: Vidar Ruud
Næringsliv

– Vi er ikke fornøyde med resultatene for 2019, og kan ikke fortsette å drive med tap, sier styreleder Birger Magnus i Holmenkollen Skifestival til Kapital.

Det har en stund vært kjent at selskapet, som blant annet står bak den tradisjonsrike holmenkollsøndagen, har hatt svak økonomi, og regnskapet for fjoråret viser at den negative trenden fortsatte.

Riktignok ble underskuddet barbert til snaut 2,9 millioner kroner, sammenlignet med et tap på 4,6 millioner året i forveien. Men samtidig falt inntektene til 57,2 millioner kroner, ned fra 60,3 millioner året før. Og dette før selskapet ble truffet av effektene fra coronapandemien.

Ikke fornøyd: Styreleder Birger Magnus i Holmenkollen Skifestival vil snu den negative økonomiske trenden i selskapet. Foto: Helene Abusdal

I tillegg til verdenscup i nordiske grener har Holmenkollen Skifestival også arrangert verdenscup i skiskyting og showrennet Holmenkollen Skishow, samt fra 2017 alpint. Ifølge Birger Magnus var det et verdenscuprenn i sistnevnte disiplin første nyttårsdag som var hovedårsaken til underskuddet i 2019.

– Dette ble besluttet ikke arrangert i 2020, og vi budsjetterte med balanse for inneværende år før coronautbruddet, sier han.

Coronatrøbbel

De negative konsekvensene coronautbruddet fikk for en rekke idrettsarrangementer, inkludert dem som skulle gå av stabelen i Holmenkollen i siste halvdel av årets vintersesong, er velkjent. For Holmenkollen Skifestival medførte restriksjoner at verdenscupen i nordisk gikk uten publikum, mens tilsvarende for skiskytterne ble avlyst.

– Dette ga en dramatisk inntektssvikt for begge arrangementene, uten at kostnadene kunne reduseres noe særlig, sier Magnus.

Dette ga en dramatisk inntektssvikt for begge arrangementene, uten at kostnadene kunne reduseres noe særlig.
Styreleder Birger Magnus i Holmenkollen Skifestival

Han har tidligere anslått inntektsbortfallet fra de to store arrangementene til rundt 15 millioner kroner overfor Finansavisen.

Til tross for dette forteller styrelederen at god støtte fra samarbeidspartnere og sponsorer som Obos og Scandic, samt garantier fra VM 2011-fondet og Skiskytterforbundet, har gjort at selskapet har kunnet betjene sine kreditorer på en god måte. Støtte fra staten, ved Kulturdepartementet, medførte også at solgte billetter kunne refunderes.

Jakter egenkapital

Det fremgår likevel av regnskapet for 2019 at Holmenkollen Skifestival har et relativt akutt behov for egenkapital, da denne ved utgangen av fjoråret var negativ med over 4,6 millioner kroner. Birger Magnus forteller at styret lenge har bedt eierne om å styrke egenkapitalen.

På eiersiden finner man i dag kun Norges Skiforbund, etter at Skiforeningen trakk seg på tampen av 2018. Skiforbundet har tidligere ytt lån til datterselskapet. Birger Magnus regner med at også frisk egenkapital går i boks når Norges Skiskytterforbund etter planen kommer inn på eiersiden.

– Diskusjoner om disse spørsmålene pågår nå, sier han.