<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Tore Kjos: - Her finner de ingenting

Innovasjon Norge har et krav på 15 millioner kroner mot Read-gründer Tore Kjos’ selskap Read Holding. Selskapet hadde 265 kroner på konto og er nå erklært konkurs.

Konkursrammet: Gründer av Read-gruppen, Tore Kjos, opplever nå at gruppens selskaper går konkurs og verdiene forsvinner. Foto: Fredrik Grønningsæter
Næringsliv

Tidlig i februar i år var Tore Kjos på krigsstien. Innovasjon Norge som hadde begjært hans selskap Read Holding konkurs. Kjos hevdet at det statlige selskapet bevisst torpederte Reads potensial over “småpenger”. I retten sa han at Innovasjon Norge skulle få “et helvete” om de fremholdt konkursbegjæringen, og han truet med en større rettssak. 

Tre uker senere er konkursen et faktum. 

 Vil du trekke Innovasjon Norge for retten nå? 

– Jeg har valgt ikke å gjøre noe med det. Vi har mye annet å gjøre, så dette har vi ikke tid til. Det er ikke noe å hente i det selskapet der likevel. Her finner de ingenting, sier Kjos.

Dette har vi ikke tid til. Det er ikke noe å hente i det selskapet der likevel.
Tore Kjos, Read-gründer

Lommerusk på konto 

I boets foreløpige innberetning til Oslo byfogdembete står det at kravet fra Innovasjon Norge er på 15 millioner kroner. Foreløpig er det meldt inn fordringer i boet på 7,7 millioner kroner. 

Det er en stor diskrepans mellom kravene og de faktiske verdiene selskapet har. Aksjekapitalen, som i utgangspunktet var på 15 millioner kroner, er borte. På selskapets konto står det 265 kroner. 

Read Holding var et eierselskap for oljeserviceselskapene Read AS og Read Well Research. Disse selskapene har drevet innen olje og gass, og leverte seismikktjenester innen leting, brønnevaluering og overvåkning. Virksomheten har spent over flere land, deriblant Nigeria, USA og Brasil. I februar 2019 ble datterselskapet Read AS slått konkurs. Kreditorene den gang var tidligere ansatte, og kravet var langt fra enormt. Det dreide seg om ubetalte ferie- og permisjonspenger for omlag 1,2 millioner kroner.

Det er registrert 3,5 millioner kroner i pant på aksjene i Read Well Research, og bobestyrer, advokat Kim Friis-Møller, bemerker i innberetningen at aksjene i begge datterselskapene er av liten til ingen verdi. 

Det var ved konkursåpning ikke levert regnskap for Read Holding, men Friis-Møller opplyser at det siden har blitt levert foreløpig regnskap. Han har ellers ingen kommentarer til konkursen. 

Norwegian-smell

Sammen med sin lillebror, Bjørn Kjos, startet sivilingeniør Tore Kjos Read Group i 1987. Tore Kjos sitter på omlag 98 prosent av aksjene, mens lillebroren har beholdt en mindre eierandel. 

Med den siste konkursen kan det se ut som all virksomhet i Read-gruppen er ferdig. Det som faktisk finnes av verdier i morselskapet Read Group i dag, er en aksjepost på 6,1 prosent i HBK Holding, som igjen sitter på 22,6 prosent av aksjene i brorens livsverk – Norwegian Air Shuttle. 

Hva angår aksjene i Norwegian, som har blitt kraftig rammet av coronakrisen, bemerker Kjos kort til Kapital at dem ser det ut til å gå dårlig med. Aksjekursen har stupt nesten 80 prosent det siste året.