Kapital

Inside ·  Kreves for utlegg til flytting og hotell:

Ny pengekrangel for Melgaard

Må slås sammen: Plan- og bygningsetaten pålegger Bjarne Melgaard å slå sammen leiligheten sin på Frogner med naboens leilighet. Foto: NTB scanpix NYT
Publisert:16. mars 2020

Striden med moren er forlikt. Men billedkunstner Bjarne Melgaard dras nå for retten i en annen krangel om penger.

Dagens Næringsliv skrev i oktober i fjor at Norges kanskje mest suksessrike billedkunstner etter Munch, Bjarne Melgaard (52), ble trukket for retten av sin egen mor i forbindelse med en arvetvist, i en sak som skulle for retten i mai. Nå viser det seg at saken ble forlikt utenfor retten tidligere i år, ifølge Melgaards advokat John Christian Elden.

Les også

Bjarne Melgaard er Norges mest suksessrike billedkunstner:

Annonse

Tjener millioner, får 2,7 mill. i statslønn

Men Melgaard, som i 2018 hadde en skattelignet inntekt på nesten seks millioner kroner, og 2,2 millioner året før, skal uansett for retten til våren – med mindre Elden klarer å snekre sammen et nytt forlik. Denne gangen er pengekrangelen med en person ved navn Dan Ørbæk. Saken skal opp i Oslo tingrett i midten av mai.

Boligtrøbbel også

Trøbbel følger trøbbel for Bjarne Melgaard. Ikke nok med at han dras for retten av en fyr han påstås å skylde penger. Nå pålegger Plan- og bygningsetaten ham å slå sammen leiligheten hans i Gabels gate 1 med naboens leilighet, og har vedtatt tvangsmulkt på 20.000 kroner hvis det ikke gjøres innen 1. juli.

Bakgrunnen er at de to leilighetene opprinnelig var én stor leilighet og at kommunen mener oppdelingen, som skal ha blitt foretatt før Melgaard kjøpte leiligheten, er ulovlig. Det samme gjelder også noen andre leiligheter i bygget.

I en brevutveksling Kapital har fått tilgang til, fremkommer det at den ulovlige sammenslåingen skal ha blitt gjort på 1980-tallet, og at seksjonene nå skal ha nye eiere. På vegne av de berørte boligeierne i sameiet skriver Bjar Arkitekter i sitt svar til varselet om pålegg og tvangsmulkt fra Plan- og bygningsetaten at de legger til grunn at boligseksjonene er kjøpt uten at eierne var kjent med at leiligheten var ulovlig oppført.

Arkitektfirmaet skriver at “ansvaret for de (eventuelle) ulovlighetene ligger langt tilbake i tid, da seksjoneringen skjedde uten at de bygningsmessige forholdene ble drøftet og løst på tilfredsstillende måter”.

I Plan- og bygningsetatens svar til dette gir de utsettelse til eierne av de ulovlig oppførte leilighetene, og skriver at de innen 1. juli må tilbakeføre leilighetene til den opprinnelige boenheten, eller søke om godkjenning av de nye seksjonene.

Det betyr at Bjarne Melgaard enten må slå sammen leiligheten sin med naboens, eller søke om godkjenning av leiligheten, noe som ifølge arkitektfirmaet kan bli utfordrende.

Bjar Arkitekter skriver at det foreligger “et problem som er viktig å avklare, nemlig at en byggesøknad nå i ettertid normalt vil bli behandlet etter dagens regler.” Det mener de vil bli svært krevende å etterkomme i en slik bygård.

Plan- og bygningsetaten varsler at de vil kunne vedta nye og høyere tvangsmulkter, utover de 20.000 kronene som foreligger, dersom det ulovlige forholdet vedvarer.

Melgaard svarte ikke på Kapitals henvendelse innen bladet gikk i trykken.

Les også

Kjendisinvestorenes favorittaksjer:

Bjellesauene på Oslo Børs

Uenighet rundt utlegg

Ørbæk, som tidligere har vært medlem av en fagforening for kabinansatte, viser til sin advokat Ellen-Karine Hektoen. Hun opplyser til Kapital at pengekravet er på ca. 750.000 kroner, og skal gjelde en rekke utlegg som Ørbæk krever tilbakebetalt av Melgaard.

Ørbæk skal blant annet ha betalt Melgaards assistenter i USA, flyttekostnader for Melgaard da han flyttet fra USA til Norge, og betalt for hotelloppholdet for Melgaard på the Thief for noen ukers opphold, ifølge advokaten hans. “Dette krever Ørbæk betalt tilbake fra Melgaard. Melgaard har ikke gjort opp for seg hverken i penger eller kunst,” skriver Ørbæks advokat i en epost til Kapital.

Store summer i omløp

Melgaards kunst har generelt oppnådd høye priser, og enkeltarbeider har blitt solgt for flere millioner kroner. Med på kjøpet har han fått massiv oppmerksomhet for sine brudd på tabuer innenfor temaer som dop, vold, mote, musikk og ekstrem homsesex.

Ifølge grove beregninger Kapital foretok i 2014, var det solgt Melgaard-kunst for 60–70 millioner kroner i løpet av de rundt 20 årene kunstneren hadde holdt på. For å treffe totalsummen pr. i dag kan man sikkert plusse på flere titalls millioner. På den annen side har kunstneren hatt store utgifter underveis, og hans tidvis utsvevende livsførsel har sikkert heller ikke vært gratis. Han har i flere år hatt assistenter som jobber for ham, samt egen manager.

Melgaard har heller ikke brydd seg med å selge garderoben på Finn.no. Nylig fortalte han til D2 at han gav bort designerklær til en verdi av fire millioner kroner som et stunt under motemessen i New York i 2017. Det fungerte som en renselse da han flyttet fra storbyen og bosatte seg i Oslo.

En lignende råflott gi-bort-seanse arrangerte Melgaard da han flyttet fra Berlin i 2001. Betydelig svinn ble det også nyttårsaften mellom 2000 og 2001, da en rakett i Teatergaten 3 i Oslo satte fyr på Melgaards atelier, kontor, lager og galleri. Ifølge avisene gikk to hundre kunstverk tapt, den gang anslått til en verdi på mer enn ti millioner kroner.

Men selv om pengene både har veltet inn og fosset ut, finnes det fortsatt håp om tilgang til skattekroner for Melgaard. I fjor skrev Kapital nemlig at billedkunstneren søker om Statens Kunstnerstipend fra Kulturrådet. I søknaden anfører ekstremt produktive Melgaard at han i løpet av karrieren har hatt 45 separatutstillinger i ledende gallerier verden rundt, han har skrevet over et dusin romaner og produsert syv filmer.

– Gjort opp med kunst

Bjarne Melgaard ønsker ikke å si noe om saken, men Elden bekrefter i en epost at Ørbæk krever ca. 700.000 kroner som han mener han har lagt ut for Melgaard i anledning kunstsalg. Melgaard hevder på sin side at dette beror på en avtale mellom Ørbæk og en tredjepart, en venn av Ørbæk, som Melgaard mener han “har gjort opp med salg av flere akvareller og bilder som langt overstiger de 700.000 som skal være lagt ut”, ifølge advokaten hans. Melgaard mener dette er en sak mellom Ørbæk og den tredje personen, ikke ham, skriver Elden.


Les også:

Bjarne Melgaard er Norges mest suksessrike billedkunstner:

Tjener millioner, får 2,7 mill. i statslønn

Norges mest suksessrike billedkunstner etter Munch, Bjarne Melgaard, har trolig solgt kunst for opptil 100 millioner kroner. Nå er han innvilget 2,7 millioner kroner i statslønn over ti år.

2 min lesetid

Tangen planla sitt eget “Back to University 2”:

Var på vei til Harvard

Nicolai Tangen skulle i år trekke seg som daglig leder for AKO Capital, og hadde planer om et årsstudium på Harvard da hodejegeren fra Russell Reynolds ringte ham i desember.

1 min lesetid

Andre leser også: