Kapital

Inside ·  Traff bedre med norske forfattere:

Resultatløft for Knausgård-forlag

Suksessforfatter: Karl Ove Knausgård (50) har tjent titall millioner kroner på den globale suksessen Min Kamp, der siste bok kom ut i 2011 på forlaget Oktober. Så langt har ikke Knausgårds eget Pelikanen Forlag blitt noen pengemaskin. Berit Roald NTB scanpix
Publisert:8. juli 2019

Karl Ove Knausgårds Pelikanen Forlag økte omsetningen i fjor til 3,3 millioner kroner og karret seg dermed i pluss. – Flere norske titler har bidratt til å snu den negative trenden, sier daglig leder Eirik Bø.

Pelikanen Forlag, hvor Min Kamp-forfatter Karl Ove Knausgård eier over 40 prosent av aksjene, leverte sitt beste resultat siden oppstarten i 2010 i fjor. Forlaget er ikke akkurat noen pengemaskin, men med en økning i omsetningen på 24 prosent endte selskapet med 340.000 kroner i overskudd etter et omtrent like stort minus året før. Fokuset på flere norske titler bidro til løftet, mener forlagets daglig leder, Eirik Bø.

– I fjor hadde vi flere norske titler enn tidligere, noe som sikrer en bedre og mer stabil økonomi. Dette er både på grunn av salget av norske titler og støtteordninger, sier Bø.

Annonse

Han forteller at norsk litteratur generelt er mer lønnsomt enn å kjøpe rettigheter og oversette utenlandske titler.

– I fjor hadde vi flere norske titler enn tidligere, noe som sikrer en bedre og mer stabil økonomi. Eirik Bø Sjef for Pelikanen Forlag

– I tillegg har vi hatt et år med mange gode bøker som har fått endel oppmerksomhet i markedet. Hvis vi ser utover én og én tittel, merker vi også at leserbasen – altså de som er interessert i våre bøker – jevnt over øker. Jeg tror det er disse tingene som har bidratt til at 2018 var et godt år, sier han.

En av forlagets norske forfattere som fikk endel omtale er Frank Tønnesen, som musiker bedre kjent som Tønes. Han debuterte i fjor høst med Vi kan ikke ta med oss alt dette hjem, en kollektivroman fra bygde-Norge.

En svenske og to nordmenn: Frank Tønnesen debuterte i fjor som forfatter med roman fra bygde-Norge, svenske Martin Holmén leverer skandinavisk noir fra 30-tallets Stockholm og Monica Isakstuen er allerede godt etablert med Bragepris fra 2016. Foto:Cato Lein

Bygger stallen videre

Foruten en tilbakegang i 2016 og 2017 har forlaget økt omsetningen hvert år siden oppstarten, men bunnlinjen har stort sett vært negativ eller rundt null. Det ble etablert av Karl Ove Knausgård i 2010 takket være millioninntektene fra Min Kamp-serien. Men inntektene de første årene krøp bare så vidt over millionen. Til tross for profilert eier, har forlaget slitt med å få god hylleplass hos bokhandlerne. Nå tror forlagssjefen at trenden har snudd, mye på grunn av at det har fått inn flere forfattere. Blant annet gav Monica Isakstuen, som vant Brageprisen med Vær snill med dyrene i 2016, ut to bøker i fjor.

– Kommer dere til å øke overskuddet fra i fjor?

– Vi har noen veldig store satsninger i høst, som dette er avhengig av. Det er noen store oversettelser som kan bli veldig store salg, sier Bø.

Det er blant andre den kritikerroste The Parisian av Isabella Hammad han refererer til.

– Når du oversetter mursteiner på ca. 600 sider, så er det en stor utgift. Men det kan være omsetningen tar seg veldig opp i høst, så får vi se hvordan det går med overskuddet.

– Hvordan ser 2019 ut så langt?

– Sammenlignet med i fjor er vi nå i større grad tilbake til oversatte titler. I fjor vår hadde vi tre norske utgivelser, så vi klarer nok ikke å toppe første halvår i fjor. Men det ser lovende ut, sier Bø.

Til tross for negativ egenkapital på 300.000 kroner ved årsskiftet forteller Bø at forlaget ikke jakter nye investorer, men at det vil fortsette å bygge opp sin egen forfatterstall.

– Vi har måttet bygge en base med norske forfattere. Det har gått sakte, men det har begynt å vise resultater igjen nå, sier Bø.

Han sier de kommer til å fortsette med flere norske titler, men også å gi ut oversatte bøker. Bø forteller at den svenske forfatteren Martin Holmén har fått mye oppmerksomhet med sin trilogi om Harry Kvist, som jobber som torpedo i 1930-tallets Stockholm. Andre boken i serien kom på norsk i april.

– Det er en hardkokt krim helt utenom det vanlige, sier Bø.


Les også:

Fikk utleggpant på 615.000 kr mot seg etter millionlån fra DNB:

Riise fra “I lomma på Silje” til i lomma på kemneren

Kun måneder etter at John Arne Riise fikk 7,5 millioner kroner i huslån av DNB, fordi han ifølge TV3-programmet “I lomma på Silje” har fått orden på betaling av regninger og opparbeidet seg en million kroner i egenkapital, tar kemneren pant i hus og bankkonto grunnet skattekrav på 615.000 kroner mot ham.

4 min lesetid

Selges for store summer på Finn.no:

Vill vekst for Ari Behn-kunst

Forfatter og kunstner Ari Behns verker har fått enorm oppmerksomhet etter hans bortgang. På Finn.no har både tilbud og etterspørsel eksplodert.

3 min lesetid

Andre leser også: