Kapital

Inside ·  Kjendisinvestorens prestisjeprosjekt:

Vil bygge Snarøya-luksus på over 900 kvm

Fjord-idyll: Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen ønsker å bygge to separate boliger på sine eiendommer i Grøndalen på Snarøya i Bærum. Planen er at Tollefsen med familie selv skal disponere begge boligene. Iván Kverme Iván Kverme
Publisert:23. august 2018

Dersom kommunen endelig gir tommelen opp, vil eiendomskongen Ivar Tollefsen og familien snart kunne nyte en splitter ny enebolig med blant annet takterrasse, treningsrom og underjordisk parkering for en hel flåte med biler.

På østsiden av idylliske Snarøya i Bærum, med utsikt mot leia som danner førsteinntrykket av hovedstaden for tilreisende fra sjøsiden, ønsker Ivar Tollefsen å oppføre et nytt, arkitekttegnet hus i modernistisk stil.

– Til tross for at det er to separate eiendommer, planlegger Ivar med familie å bruke dem samlet som én eiendom. Arne Hurlen, Fredensborg

Dersom søknaden om rammetillatelse blir innvilget, vil det markere slutten på lang tids dragkamp mellom den profilerte eiendomsinvestoren og norske byggesaksmyndigheter.

Annonse

Samtidig vil det gi Tollefsen og familien et samlet bruksareal på hele 928 kvadratmeter å boltre seg på, og det i ett av Stor-Oslos desidert mest fasjonable områder.

Møtte motstand

Historien om Tollefsens byggeprosjekt går tilbake nesten 15 år. Investoren, som også er kjent som blant annet rallyfører og eventyrer, bladde da opp 46 millioner kroner for to tomter i blindveien Grøndalen.

Opprinnelig kjøpte 57-åringen eiendommen med adresse Grøndalen 4 for 27 millioner kroner tilbake i 2004. Tre år senere sikret han seg naboeiendommen Grøndalen 2 for ytterligere 19 millioner.

Les også

Snarøya-naboer reagerer over Fredrik Halvorsens garasjeplaner

Vil bygge 10 meter høy gigant-garasje

Planen var opprinnelig å bygge en 900 kvadratmeter stor luksusbolig på de to tomtene. Men ifølge lokalavisen Budstikka møtte disse planene motstand hos Fylkesmannen det samme året som tomtene var sikret.

– Å få rammetillatelse for Grøndalen 4 tok litt ekstra tid, da Fylkesmannen i Oslo og Akershus hadde innsigelser på den tillatelsen Bærum kommune hadde gitt. Dette ble først endelig godkjent da Fylkesmannen i Buskerud konkluderte med at Bærum kommunes tillatelse var gyldig, sier samfunnskontakt Arne Hurlen i Tollefsens eiendomsselskap Fredensborg til Kapital.

Hurlen bekrefter at det er tegnet flere ulike prosjekter for eiendommene. Etter nye runder med kommunen, som også skal ha inkludert uenighet om en utvidelse av eiendommens bryggeanlegg, har Tollefsen til slutt landet på en løsning med separat utbygging.

Vil bygge: Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen har i over et tiår arbeidet med å få på plass de nødvendige tillatelsene for byggeprosjektet i Grøndalen.
Vil bygge: Eiendomsinvestor Ivar Tollefsen har i over et tiår arbeidet med å få på plass de nødvendige tillatelsene for byggeprosjektet i Grøndalen. Håkon Sæbø

Brukes som én

Rammetillatelse for Grøndalen 4 er nå i boks, og byggingen her er i gang. Tillatelsen for naboeiendommen er fortsatt til behandling.

De to eiendommene kommer imidlertid til å bli brukt som én.

– Til tross for at det er to separate eiendommer med to selvstendige hus, planlegger Ivar med familie å bruke dem samlet som én eiendom, sier Hurlen.

I søknaden for Grøndalen 2 fremgår det at Tollefsen ønsker å bygge en ny og frittstående bygning over ett plan, med et areal på omtrent 178 kvadratmeter.

Den gjennomsnittlige gesimshøyden på bygget vil være 3,5 meter. Det understrekes at glassflatene vil gi lite refleksjoner og at det vil bli benyttet ubehandlet treverk som er tilpasset landskapet.

Huset får altså en relativt moderat grunnflate over bakken, men til gjengjeld det Tollefsens våpendrager Hurlen beskriver som en ”relativt stor” garasje.

Nærmere bestemt er det snakk om et underjordisk parkeringsanlegg på omtrent 250 kvadratmeter.

Dette vil, i tillegg til å romme bilparken, bli utstyrt med nedkjøringsrampe, et nedsenket atrium og treningsrom. Det samlede bruksarealet for boligen oppgis i søknaden til 475 kvadratmeter.

Ivar Erik Tollefsen

Ivar Tollefsen (født 23. juni 1961) er en av landets fremste eiendomsinvestorer. Han er i tillegg kjent som blant annet rallyfører, skiløper og fjellklatrer.

57-åringen tronet på 12. plass på den siste utgaven av Kapitals liste over Norges 400 rikeste, med en nettoformue estimert til 18 milliarder kroner i 2017.

Tollefsen har samlet sin skandinaviske eiendomsvirksomhet i det svenske selskapet Heimstaden, der han er majoritetseier gjennom det norske investeringsselskapet Fredensborg. Sistnevnte har i tillegg omtrent 36.000 leiligheter til utleie i Norge, Sverige og Danmark.

Gjennom en årrekke har Tollefsen planlagt utbygging av to eiendommer i Grøndalen på Snarøya. Det regulatoriske rundt denne utbyggingen ser nå ut til å gå inn i sluttfasen, med siste søknad om rammetillatelse til behandling hos Bærum kommune.

Les også

Søker dispensasjon

I saksdokumentene fra Fredensborg Norge fremgår det ellers at planen er å rive et tilbygg til den eksisterende boligen. Sistnevnte har angivelig røtter tilbake til 1700-tallet.

Det søkes dispensasjon for rivingen, for etablering av nedkjøringen til den underjordiske garasjen, samt å kunne bygge enkelte strukturer nærmere naboen enn den normerte grensen på fire meter.

Tollefsen har ikke besvart Kapitals spørsmål om hvordan han har opplevd den lange prosessen med å få myndighetenes velsignelse for prosjektet i Grøndalen.


Les også:

36 fritidsboliger med prislapp over 10 mill. kr:

Flust av luksushytter på fjellet

Ekspertene melder om stabil interesse for de dyreste fritidsboligene i fjellheimen. Den største prisveksten har ifølge Prognosesenteret vært for de høyest beliggende hyttene.

3 min lesetid

DNB lanserer nytt hedgefond:

Frir til rentekundene

DNB lanserer over nyttår sitt tredje hedgefond, der målet er å ­tiltrekke seg rentekunder. Fra før av har DNB et suksessfond ­innen teknologi og et hedgefond som må betegnes som en “miljøkatastrofe”.

3 min lesetid

Andre leser også: