Kapital

Inside ·  Hirst og Kapoor på britisk rikingliste

Har blitt milliardærer på egen kunst

Mangemilliardær: Den britiske kunstneren Damien Hirst har blitt milliardær på å selge egen kunst og er god for 3,6 milliarder kroner. Her fra et arrangement i Las Vegas nylig Foto: NTB scanpix AFP
Publisert:30. mai 2018

To kunstnere har klart å komme seg på listen over Storbritannias tusen rikeste mennesker, med formuer på hvv. 3,6 og 1,5 milliarder kroner.

I Norge er ingen billedkunstnere i nærheten av å komme på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, hvor cut’en i fjor gikk ved 625 millioner kroner. Den som trolig ligger best an til å komme med, er Kjell Erik Killi Olsen, men hans formue skriver seg først og fremst fra arv og god forvaltning av denne. I Storbritannia har imidlertid to kunstnere klart å komme seg på The Sunday Times’ ”Rich List” over Storbritannias tusen rikeste. Det er mildt sagt et kunststykke at kunstnere kan tjene penger i den størrelsesorden, selv om man må ned på midten av listen før man finner dem.

Rike personer tilknyttet kunstlivet

Oversikten viser personer som enten har store kunstsamlinger, er velgjørere eller kunstnere, og som er på The Sunday Times’ “Rich List”. Det er en oversikt over de tusen rikeste i Storbritannia. Tabellen er sortert etter formue.

Annonse

Navn Kilde formue Aktualitet kunst Anslag i norske kroner

1. Len Blavatnik Eier Warner Music Bl.a. gitt til Tate Modern164 mrd.

2. Roman Abramovich Russisk-israelsk investor Gigantisk kunstsamling 100 mrd.

3. François-Henri Pinault and Salma Hayek Luksusmerker Gigantisk kunstsamling 55 mrd.

4. Poju and Anita Zabludowicz Finskfødt investor Filantrop og samler 16,2 mrd.

5. Viktor Pinchuk Ukranisk stålinvestor Gigantisk kunstsamling 10,8 mrd.

6. Damien Hirst Kunstsalg Kunstner og samler 3,6 mrd.

7. Hertugen av Buccleuch Arving Solgte et da Vinci-maleriet i fjor 2,4 mrd.

8. David Roberts med familie Eiendomsutvikler David Roberts Art Foundation 2,2 mrd

9. Jamie Blandford Arving og hertug Bl.a. bilder av van Dyck 2,0 mrd.

10. Maurice and Charles Saatchi Reklamebansjen Saatchi Gallery 1,6 mrd.

11. Sir Anish Kapoor Kunstsalg Kunstner 1,5 mrd

Kilde: The Sunday Times og Artnet News

Hirst på topp

Det er Damien Hirst som har den største formuen på 3,6 milliarder kroner. Mange nordmenn vil kjenne til ham fra Astrup Fearnely Museets skulptur “Mother and Child (Divided)”, som er en ku og en kalv delt og lagt i hver sin beholder med formalin – mange omtaler Hirst nettopp som en pengeku.

Hirst klatret 12 plasser opp fra i fjor til i år, fra 422. plass til 410. plass på listen, ifølge Artnet News. Kunstavisen har plukket ut både kunstnere og personer med store kunstsamlinger eller velgjørere fra rikelisten til Sunday Times. De skriver blant annet at Hirst tjente over 300 millioner kroner i kjølvannet av en utstilling han hadde i Venezia i fjor. Deler av formuen til Hirst skriver seg fra den gigantiske kunstsamlingen han har. Ifølge Arnet News eier 52-åringen mer enn 3.000 verker, inkludert arbeider av kunstnere som Picasso og Francis Bacon, som er blant de som selges for aller høyest pris i den internasjonale kunstverdenen.

Hirst har også selv solgt direkte på auksjon, noe som ble ansett som uhørt i etablerte kretser. Timingen på auksjonen høsten 2008 kunne ikke vært bedre; det var samme dag som den amerikanske banken Lehman Brothers gikk overende. Hirst solgte kunst for over en milliard kroner.

Styrtrik kunstsamler: Luksuskongen François-Henri Pinault, som har en gigantisk kunstsamling, er god for 55 milliarder kroner. Her med ektefellen Salma Hayek.
Styrtrik kunstsamler: Luksuskongen François-Henri Pinault, som har en gigantisk kunstsamling, er god for 55 milliarder kroner. Her med ektefellen Salma Hayek. Foto: NTB scanpix

I Sveaas’ samling

Den andre kunstneren på listen er Anish Kapoor, som den norske investoren Christen Sveaas blant andre har et verk av på Kistefos Museet på Jevnaker. Kapoors formue ble anslått til å være tilsvarende 1,5 milliarder kroner. Det klassifiserte til en 862. plass, ned 30 plasser fra i fjor. Dette til tross for at formuen hans økte med over ti millioner kroner fra i fjor. Men andre har altså gjort det bedre i samme periode enn den indiskfødte, meritterte briten, som har laget verker som er innkjøpt av en rekke samlere og museer verden over.

64-åringen donerte blant annet et verk til en veldedighetsauksjon i regi av det internasjonale auksjonshuset Sotheby’s i fjor. Inntektene gikk til ofrene etter brannen i Grenfell Tower. Skulpturen hans ble solgt for i overkant av en million kroner.

Håver inn på oppdrag: Indiskfødte Anish Kapoors skulpturer er etterspurt verden over og han er god for 1,5 milliarder kroner. Her fra Kapoor Versaille-utstillingen i Frankrike i 2015.
Håver inn på oppdrag: Indiskfødte Anish Kapoors skulpturer er etterspurt verden over og han er god for 1,5 milliarder kroner. Her fra Kapoor Versaille-utstillingen i Frankrike i 2015. Foto: NTB scanpix

Fredriksen på 19. plass

Den rikeste personen på listen som er tilknyttet kunstlivet, er eieren av Warner Music Group, Len Blavatnik, som er god for 164 milliarder kroner. I fjor ble han slått til ridder av Dronningen, som takk for innsatsen for filantropi innen kunsten. Han har blant annet gitt en halv milliard kroner til Tate Moderns nye fløy som er kalt “Blavatnik Building”, og er for øvrig på tredje plass på hele listen. Dronning Elizabeth havnet til sammenlinging på en 344. plass på listen til Sunday Times. Se for øvrig liste over andre rike som er sentrale i kunsten.

Helt øverst på rikelisten troner industrigründeren Jim Ratcliffe, som grunnla kjemigiganten Ineos. Han er god for 225 milliarder kroner. Det er første gang at en britiskfødt er rikest i øyriket. Til sammenligning hadde Norges rikeste mann, John Fredriksen, en formue på 98 milliarder kroner i fjor, ifølge Kapitals anslag. Sunday Times har plassert ham på en 19. plass i sin oversikt, med en beregnet formue på 72 milliarder kroner. Om kunstsamlingen hans er medregnet i anslaget vites ikke.


Les også:

# Torsdag 5.desember 2019

Ukens vintips: Perlende trender

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

23 min lesetid

Spansk lovgivning muliggjør lange husokkupasjoner:

Fikk feriehuset kapret

Et par dager før familien Hokholt i høst skulle dra ned til familiens feriebolig på sørkysten av Spania, kom beskjeden om at huset var overtatt av noen andre. Den norske familien må nå slåss i månedsvis i spansk rettsvesen for å få tilbake huset sitt.

11 min lesetid

Andre leser også: