Kapital

Inside ·  Brynestad-rederi trakk søksmål i tolvte time

Fikk staten til å snu

Fikk Staten med på notene: Atle Brynestads cruiserederi SeaDream gikk til sak mot ligningsmyndighetene etter å ha blitt nektet et skattefradrag, men fikk staten til å snu før saken skulle opp for retten. Foto: Iván Kverme Iván Kverme
Publisert:12. april 2018

Atle Brynestads yachting-selskap har vunnet frem i en strid med ligningsmyndighetene om konsernbidrag.

Skatteklagenemnda hadde nektet fradrag for omlag 28,5 millioner kroner i konsernbidrag avgitt av milliardær Atle Brynestads SeaDream Yacht Club i 2008 og 2009, men har nå snudd. Og det uten at det ble nødvendig med rettssak, ifølge Seadreams advokat. Cruiserederiet trakk sitt søksmål få dager før saken var berammet for tingretten før påske.

– Rett før jul tok vi ut stevning og krevde fullt fradrag for konsernbidragene. Vi anførte at konsernbidragene var lovlige, da et selskap på Bahamas ikke er bundet av aksjelovens regler, og at det uansett måtte gis adgang til å foreta retting med nye sirkelkonsernbidrag med og uten skattemessig effekt, opplyser Bettina Banoun i Wiersholm, advokat for Seadream.

– Vi anførte videre at skatteklagenemndas vedtak måtte oppheves som følge av saksbehandlingsfeil, samt etter reglene om ulovfestet passivitet, forklarer Banoun.

Songa Offshore har nylig akseptert såkalt utflyttingsskatt etter at selskapet forlot Norge til fordel for Kypros for ni år siden. Det er klart etter at riggselskapet har trukket sin anke i en mange år lang skattestrid, der en ny runde var berammet for Borgarting lagmannsrett denne våren.

 

Songa Offshore ble nylig tatt over av den amerikanske riggkjempen Transocean. Exit-skatten førte til at Songas skattemessige resultat ble jekket opp med 1,8 milliarder kroner i 2009 og det fremførbare underskuddet senket tilsvarende. Advokat Bettina Banoun, som har representert Songa Offshore, bekrefter at selskapet nå aksepterer vedtaket som ble gjort.

I forbindelse med stevningen tok Sea­dream til orde for at saken ville egne seg for rettsmegling, og at saken burde kunne ordnes opp i uten at det var behov for domstolen til å bruke tid på hovedforhandling og domsskrivning. Denne strategien lyktes de altså med.

– Seadream er nå fornøyd med at vi får fullt fradrag og at det ikke ble nødvendig med hovedforhandling, legger Banoun til.

Seadream har blitt et svært viktig forretningsområde for Brynestad de siste årene. Et konsernbidrag på over 170 millioner kroner fra yachting-virksomheten bidro til et tilsvarende beløp i resultat for morselskapet 3 Norske i 2016. Regnskapet for 2017 er ikke levert inn ennå.


Les også:

Personlige bilskilt blir stadig vanligere:

Røkke fikk ja til 1966 GT

Personlige bilskilt dukker opp overalt, og Kjell Inge Røkke vil også utstyre et par av sine biler med skreddersydd tekst. 1966 GT og 2016 GT er nå opptatt.

2 min lesetid

Treg salgsstart:

Ingen bud på Dæhlie-hytta

Etter fire måneder i markedet er storhytta til Bjørn Dæhlie på Trysil fortsatt usolgt.

3 min lesetid

Andre leser også: