KapitalVin

Kork / TCA, TeCA, TBA

Man går ut fra at mellom fem og ti prosent av all vin er korket. Dette er en vinfeil som skyldes utvikling av stoffet TCA (trikloranisol) eller TeCA (tetrakloranisol) i korken, noe som igjen gir en muggaktig kjellersmak på vinen. TCA og TeCA kan oppstå i forbindelse med bleking og sterilisering av kork eller eik. Kloringen betyr ikke nødvendigvis at vinen blir korket, men i kombinasjon med dårlig korkkvalitet, vil enkelte bakterieinfiserte og urene korker angripes. Tri- og tetrakloranisol kan også forekomme i eikefat eller -staver, slik at også viner med skrukork eller syntetisk kork kan være korket. Det beslektede stoffet TBA (tribromoanisol) gir også en muggaktig karakter på vinen. TBA kan i tillegg til treverk og kork også forekomme i produksjonslokaler, bygningsmaterialer og plastikk. I enkelte tilfeller kan disse stoffene faktisk gi en motsatt effekt, og gjøre vinen duft- og smaksløs, praktisk talt uten frukt og karakter. Dette er noe man ofte kaller for moderne kork. Musserende viner har en kraftigere reaksjon når den først er korket, da TCA kommer tydeligere frem i forbindelse med karbondioksid. Men musserende viner har ofte kork av høyere kvalitet og er dermed sjeldnere korket enn annen vin. Det er verd å merke seg at mugg på korken ikke nødvendigvis betyr at vinen er korket.

Annonse

Lys / Varme

Direkte sollys kan i løpet av kort tid ødelegge vin, og vinen kan bli varmeskadet hvis den lagres eller transporteres under for høye temperaturer. Lys- og varmeskadet vin får et ufriskt preg som av kokt frukt og fremstår som oksidert, både på duft og smak. Om vinen dufter og smaker som av våt papp eller ull er det gjerne en følge av ultrafiolett lys. Hvite viner er spesielt utsatt for lysskade. Lekker vinflasken kan dette være et tegn på at korken har blitt presset opp av trykk i flasken grunnet for varme lagringsforhold. Et annet tegn på varmeskade er en film på innsiden av flasken, samt blass og utviklet brunlig farge.

Oksidering / Eddik, Aceton, Råtne epler

Vinfeil forårsaket av at vinen har vært utsatt for luft kalles oksidasjon. Denne vinfeilen er et resultat av uønsket luftkontakt eller for lang lagring av vinen. Oksiderte hvitviner vil bli ravgule, mens de røde går over i rødbrune fargetoner. En lett oksidert vin vil miste noe av frukten og friskheten. I mer ekstreme tilfeller kan det gi bitter vin eller en karakter som av aceton (neglelakkfjerner), og i verste fall vil vinen lukte og smake som eddik. Urene karakterer som en film på overflaten av vinen og duft som av råtne epler vil også kunne oppstå som følge av at alkohol blir omgjort til eddiksyre i kontakt med oksygen. Denne reaksjonen avhenger også av vinens temperatur, pH-verdier og om den er behandlet med svovel eller ikke.

Muselukt / Brettanomyces

Det man på engelsk kaller mousiness er en vinfeil som oftes skyldes gjærsoppen brettanomyces, populært kalt brett, men feilen kan også komme av melkesyrebakterier som oppstår i vinen. Brettanomyces er en type gjær som kan leve inni vinfat, og følge med i den ferdige vinen. Brett anses ikke som feil i små mengder, men i større konsentrasjoner gir den en museaktig eller metallisk karakter. Gjærsoppen gir mer smak enn duft, og den forsvinner som oftest ved filtrering og klaring av vinen.

Svovel / Sulfitt

Svovel, eller sulfitt, er et tilsettingsstoff i vin som har antioksidative og antiseptiske vrikninger. Sulfitt beskytter vinen både mot oksidasjon og uønsket bakterievekst eller gjæring. Svoveltilsetning brukes i de fleste viner, og gjerne flere ganger i løpet av produksjonen. Tilsetningen må imidlertid være så liten og så presis som mulig, da både for mye og for lite ødelegger vinen. Svovel oppstår også naturlig i vin, spesielt når den fremstilles etter økologiske og biodynamiske prinsipper. Usvovlede viner er å få kjøpt på polet i dag, men vinene kan være ekstremt sårbare for lys, varme og bevegelse. Overdosering av svovel gir på sin side et ubehagelig preg på vinen, et preg som kan minne om nytent fyrstikk. Heldigvis kan dette forsvinne ved at vinen luftes.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn