Kapital

Eiendom ·  Nedadgående trend for nye hytter:

– Kan gjerne si det er et omslag

Færre nye: Igangsettingen av nye fritidsboliger i Norge er fortsatt høy, men veksttakten var lavere i fjor enn året før. Illustrasjonsbildet er tatt på Sjusjøen i Hedmark. Roald, Berit NTB scanpix
Publisert:24. februar 2019

Veksten i igangsettingen av nye fritidsboliger i Norge bremset kraftig opp i fjor. Ekspertene påpeker at nivået likevel er høyt.

– Vi har en elastisk tilbudsside, men etterspørselen er ikke ventet å vokse videre. Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret

Den akkumulerte igangsettingen av fritidsboliger var ved utgangen av fjoråret 11 prosent lavere enn det som var tilfellet 12 måneder i forveien, viser statistikk fra Boligprodusentene.

Veksten i 2018 var også lavere enn i 2016, men høyere enn de seks foregående årene.

Annonse

Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening viser til at nivået de siste årene har vært “ekstremt høyt”, og tror at tallene kan være preget av hvilke områder som har blitt åpnet for bygging.

Les også

Økende tilbud over ti millioner:

Skred av luksushytter i fjellet

Igangsettingen gir normalt en pekepinn på tilbudssiden i markedet frem i tid, men Jæger mener ikke at vi står overfor noe dramatisk omslag.

– Jeg anser ikke 11 prosent, når man kommer fra et så høyt nivå som nå, som den helt store utfordringen. Vi hadde voldsomt høyt salg i fjor, og at man får noe avdemping da tror jeg er en helt naturlig og fornuftig del av markedet, sier han.

Boliglånsforskriften
<?xml version=”1.0” encoding=”UTF-16”?><richtext version=”1.0.0.0”><paragraphlayout><paragraph><text>Ikke bekymret: Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening mener noe avdemping i hyttemarkedet kan være både naturlig og fornuftig.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext> Pedersen, Terje

Sjekk din hyttekommune

De ti kommunene med størst økning i igangsettingen, prosentvis endring fra 2017 til 2018 i parentes. Kommunene i utvalget har mer enn 5.000 kvadratmeter byggeareal i perioden.

Åmot (165 pst.)

Nes i Buskerud (77)

Ringebu (59)

Tinn (49)

Hol (48)

Trysil (37)

Gol (34)

Oppdal (29)

Gausdal (26)

Rollag (17)

De ti kommunene med størst fall i igangsettingen, prosentvis endring fra 2017 til 2018 i parentes. Kommunene i utvalget har mer enn 5.000 kvadratmeter byggeareal i perioden.

Sirdal (-57 pst.)

Nord-Aurdal (-44)

Ål (-35)

Øyer (-27)

Bykle (-25)

Sigdal (-19)

Flesberg (-17)

Øystre Slidre (-15)

Odda (-15)

Vinje (-9)

Kilde: SSB/Prognosesenteret

Han viser også til at det har vært konsolidering i markedet, og at dette kan ha påvirket byggingen. Blant annet kjøpte Johan H. Andresens Mestergruppen hytteleverandøren Saltdalshytta i 2017, mens oppkjøpsfondet Altor Equity Partners sikret seg FH Gruppen, med Familiehytta, Nordlyshytter og Telemarkshytter, året etter.

– At det har vært en konsolidering i dette markedet viser bare at det er et stort marked, sier Jæger.

Les også

Regjeringens “ukjente“ minister gir full gass på norsk sokkel:

Alle mann til pumpene!

Nedadgående tendens

Statistikk fra Prognosesenteret viser at nedgangen i nybyggaktiviteten i fritidsboligmarkedet, målt etter antall enheter, var på snaut seks prosent i 2018.

De nye fritidsboligene har blitt litt større, med en økning i snittstørrelsen fra 108 til 110 kvadratmeter. Nedgangen, målt etter areal, var dermed på fire prosent i samme periode. Det samlede arealet for totalt 5.196 hovedbygg, ikke inkludert anneks og lignende, var på drøyt 570.000 kvadratmeter i 2018.

Prognosesenterets tall er basert på materiale fra Statistisk sentralbyrå, mens Boligprodusentene tar for seg innrapporterte tall fra aktører i markedet. Det er ikke alle produsentene som er inkludert i Boligprodusentenes statistikk, og avviket kan således skyldes endring i markedsandeler.

Partner Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller at nybyggaktiviteten har utviklet seg akkurat som de så for seg. Han omtaler fortsatt aktiviteten som høy, men registrerer at markedet ikke vokser mer.

– Man kan gjerne si det er et omslag. Vi har en elastisk tilbudsside, men etterspørselen er ikke ventet å vokse videre. De som jobber med dette, skal være veldig glade for at det holder seg på rekordnivå. Tendensen er svakt nedadgående, dog med enorme forskjeller fra sted til sted.

– Kan være tilfeldig

Statistikken bekrefter at det er store geografiske forskjeller i nybyggaktiviteten. Målt etter areal topper Trysil listen med 26.648 nye kvadratmeter, mens nabokommunen Åmot har den soleklart høyeste prosentuelle veksten med 165 prosent.

Motsatsen til Åmot er Sirdal nordvest i Vest-Agder, der igangsettingen har falt med 57 prosent.

– Hva er grunnen til det?

– Det kan være tilfeldig. Det er veldig store forskjeller her. Stort sett er det fortsatt veldig høy aktivitet i fjellheimen, med nær rekordmange nye hytter igangsatt, men noe svakere enn i 2017. Men det skiller mye fra kommune til kommune, sier Øye.

Årsaken til den store endringen i igangsettingstallene for Sirdal kan være spesielt høy byggeaktivitet i den sammenlignbare perioden.

Blant annet varslet boligbyggeren Østerhus et milliardprosjekt i Hønedalen i 2017, i et intervju med NRK omtalt som den største utbyggingen i Sirdal noensinne. Kapital får opplyst at prosjektet i Hønedalen alene vil generere rundt 300 enheter, og at dette kun er ett av flere prosjekter Østerhus har gående i området.


Les også:

Edgar Haugen i strid om leilighetskjøp:

Kreves for rundt 4 millioner

Eiendomsmilliardær Edgar Haugen ble saksøkt etter å ha kjøpt flere leiligheter av en nå avdød kvinne. I mars møttes partene i Borgarting lagmannsrett.

2 min lesetid

Andre leser også: