Kapital

Rekordhøy kronekurs, tidligere terror i Nice og presidentvalg har ikke holdt nordmenn unna Den franske rivieraen. Men årets rekordvarme sommer her hjemme har tilsynelatende stilnet interessen etter franske objekter. Partner Fredrik Lilloe i eiendomsmeglerfirmaet Knight Frank forteller at det har vært mindre trøkk i eiendomsmarkedet enn tidligere somrer på Den franske rivieraen.

Annonse

– Det har vært så flott vær i Nord-Europa, og trangen etter vitamin D har rett og slett vært mindre. Mange har nok valgt å bruke så mye tid hjemme som de kan, og det har satt en demper på salget, sier Lilloe.

Les også

Nye regler for firmaskatt i USA:

– Trump gjør det gunstigere å kjøpe

Så langt i år har omsetningen falt med fem prosent mot samme periode i fjor. Kontrasten er stor til fjoråret, da eiendomsmeglerforetaket gikk inn i sommersesongen med en omsetning som var 30 prosent høyere enn hele 2016. Da kostet i snitt en euro rundt 9,5 kroner, som var rekordhøyt i en sommermåned. Til sammenligning kostet en euro i snitt på det laveste 7,3 kroner i august 2012. Kronesvekkelsen på over 30 prosent den gang klarte likevel ikke å skremme bort kjøpelystne nordmenn som vil sikre seg fritidshus på Den franske rivieraen.

– Vi er ikke nervøse, for det er nok midlertidig. Været på rivieraen er bra året rundt, og nordmenn kjøper ikke eiendom her for å bruke den i juli og august. Tradisjonelt sett har de kjøpt eiendommer her for å bruke dem i høst- og vinterferien, samt langhelger når det er dårlig vær hjemme. Så jeg tror ikke det har noen langsiktig effekt, men det har hatt en kortsiktig effekt på markedet her nede, sier eiendomsmegleren.

Han legger til at demperen i markedet ikke har hatt noe å si på prisbildet.

– Selv med en svakere sommersesong er det ikke større muligheter enn vanlig for å gjøre noen priskupp. Det er mange franskmenn som flytter hjem igjen som følge av president Emmanuel Macrons skattepolitikk. I tillegg er det en rekke kjøpere fra Paris, fortsetter han.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn