KapitalVin

Lagringsforhold i vinkjelleren

Det er egentlig ikke noe mystisk, ei heller særlig vanskelig, å håndtere vin; men gjør man seg litt umake, kan gleden ved å nyte den økes betraktelig. Derimot, er man likeglad med vinen, kan selv de beste flasker smake helt ordinært.

Annonse

Sterkt forenklet, vin krever egentlig bare to ting: å få ligge rolig i et mørkt, kjølig rom, samt å serveres i passende mengde i rett temperatur, og i et behagelig tempo.

Mørkt og kjølig

Vin skal oppbevares mørkt og kjølig, dersom dette er mulig. Lagerplass skaper hodebry for de aller fleste. Spesialtilpassede kjellere hører til sjeldenheten, og bygges nesten ikke lenger. De fleste må klare seg med skap, og kanskje rom som kan tilpasses etter ønske og behov. Uansett hvilke løsninger man velger bør de oppfylle enkle krav til mørke, ro og stabil temperatur. Ingen vin tåler å fryses på en tid av året og kokes på en annen. Unngå å oppbevare vin på kjøkkenet, og på peishyllen der det forekommer store temperatursvingninger. Ved høy temperatur eldes vinen hurtigere.

Hva skal du kjøpe?

Kjellerplassen er ryddet, kredittkortet klart, og så… Hva skal du så kjøpe? Hvorfor ikke å starte med det klassiske, med en tilbøyelighet til vinlandet fremfor alle, nemlig Frankrike. Her finner vi bl.a. Bordeaux, Burgund, Rhône, hvor det lages viner med godt lagringspotensial.

Liker du å nippe til litt portvin, så legg noe årgangsportvin til samlingen - undertegnede setter stor pris på gode madeiraviner. Setter du pris på søt vin, så glem ikke Sauternes og sent høstet, svært moden tysk Riesling.

Liker du årgangschampagne med litt flaskemodning, så kjøper du de nye årgangene fra de store champagnehusene etter hvert som de blir tilgjengelige.

For øvrig skjer det mye spennende i vinens verden i dag. Land som er verdt å merke seg er Argentina, i tillegg til Chile, New Zealand og Sør-Afrika. I Europa er Italia, Spania, Portugal og Tyskland, selvsagte, veletablerte vinproduserende land. I Øst-Europa registrerer vi en positiv utvikling i land som Ungarn og Bulgaria. Andre land følger sakte, men sikkert etter.

Hvis du skal anlegge en kjeller som skal vare i årtier bør du velge viner fra “store” årganger, siden disse har lengst potensiell varighet. Derimot, skal ha en liten kjeller eller skap til å hente opp drikke for hurtigere konsum, bør du se etter lettere, fruktige årganger som modnes raskere, eller mer modne viner som er så godt som klare til å drikkes.

En av de mange gledene ved vinsmaking er å utdype sine personlige erfaringer; om man liker unge livlige viner, eller om man heller i retning av eldre modne og kanskje mer komplekse viner, kan dette være en pekepinn på hva slags kjeller/oppbevaring du bør velge.

Lagringstemperatur:

11 gr. C er den ideelle lagringstemperaturen for vin, mens alt mellom 7 og 18 gr. C er bra, forutsatt at det ikke er store variasjoner i temperaturen. En konstant temperatur på 18 gr. er bedre for vinen enn temperatur som ligger rundt 11 gr., men som hopper opp flere grader over idealtemperaturen den ene dagen og faller flere grader under den neste.

Med høyere temperatur øker oksidasjonen av vinen, slik at flasker som lagres ved 18 gr. vil modnes raskere enn samme vin lagret ved 11 gr.

Fysisk lagring av flasker:

Flasker og kasser bør lagres eller stables liggende for å holde korken fuktig, slik at den er trutnet og lufttett. Romfuktighet skader ikke vinen, og hører gjerne med i kjellere med lave temperaturer. Anbefalt luftfuktighet 60-70 %.

Vin av høy kvalitet modnes bedre enn viner i mer moderate prisklasser, som er laget, nettopp med tanke på å drikke forholdsvis tidlig. En annen sak er at ikke all vin blir bedre med årene-noen viner blir rett og slett bare eldre. De fleste hvitviner, roséviner og lettere røde viner som Beaujolais og Valpolicella er best når de er unge. De skal ha druens friskhet og bouquet i seg.

De fleste store hvitviner og de fleste gode, røde dyrkes slik at de får så mange karaktertrekk som mulig fra jorden og klimaet (terroir) den vokser i. Mens de ennå er unge, er de en uoppløst samling bestanddeler: syrer og sukker, mineraler, estere og fargestoffer, aldehyd og garvesyre. Gode viner er bedre forsynt med disse stoffer en ordinær vin; og store viner er bedre enn gode viner. Dette er den reelle årsak til at de største vinene har den mest sammensatte og fineste bouquet. Det tar tid for disse elementer å løse seg opp til et harmonisk hele og for den bestemte grad av modenhet som gir vinen det vi kaller dens spesielle bouquet. Det er et spørsmål om lagringstid og surstoff.

Det var Napoleon den tredje, i 1863, som anmodet Louis Pasteur om å finne ut hvorfor det så ofte forekom at vinen ble dårlig underveis til kunden, at surstoffets betydning ble klarlagt. Pasteur fastslo at for meget surstoff ga eddiksyrebakteriene gode vekstmuligheter. På den annen side oppdaget han at små mengder surstoff modnet vinen; dets innflytelse var ikke plutselig, men gradvis, og det er nok surstoff i en flaske vin til at den kan utvikle seg i årevis.

Effekten av lys:

Ultrafiolett lys er mest skadelig for vinen, men sollys og kunstig belysning bør unngås. Med andre ord: mørke er like viktig som temperatur for lagring av vin.

Kan man lagre vin med skrukapsel? Så absolutt. En vins utvikling er en funksjon av en kjemisk prosess som skjer i selve vinen. Vinen utvikles over tid, enten den er forseglet med tradisjonell naturkork eller med skrukapsel. Skrukapsel gjør derimot denne prosessen mye tryggere og forutsigbar.

Hvordan skal vin med skrukapsel lagres? Viner med skrukapsel bør som andre viner oppbevares mørkt og kjølig. Om flasken ligger eller står er derimot uviktig. Skrukapsel holderen tett uansett.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn