Kapital

– Far er blitt manipulert av Thomas Øye i alle år.

Det forklarte Pål Jønsson, sønn av tidligere møbelhandler Svein Jønsson, i politiavhør. Rikmannssønnen ble innkalt som vitne i forbindelse med etterforskningen av straffesaken mot den hemmelige politiinformanten ”Kronprinsen” som bidro til å felle hasjbaron Gjermund Cappelen og indirekte polititopp Eirik Jensen, men som nå selv er narkodømt etter mafiaparagrafen. Kronprinsen var tidligere en av Gjermund Cappelens nærmeste medarbeidere, og ble i narkomiljøet ansett som hasjbaronens arvtager, derav navnet ”Kronprinsen” (Kapital 06/18).

Bakgrunnen for at Jønsson ble innkalt som vitne, var at politiets gjennomgang av økonomien til Kronprinsen avdekket at han hadde foretatt transaksjoner med selskapet Håpet Invest, eid av Pål Jønsson med 65 prosent og faren Svein med 35 prosent. Bindeleddet mellom Kronprinsen og Jønsson skal ha vært Thomas Øye.

– Alt har skjedd via Thomas Øye, sa Pål Jønsson til politiet.

– Har tapt millioner

47-årige Øye ble på begynnelsen av 2000-tallet kjent for å stå bak norgeshistoriens største personlige konkurs, etter å ha levd et jetsetliv av en annen verden og etterlatt seg ”et kobbel” av ruinerte venner og forretningsforbindelser. Redningen ble Svein Jønsson. Den nå 80-år gamle trømsøværingen stod bak et av landets eldste møbelvarehus, Jønsson Møbelvarehus i Trømsø. Både han og sønnen står oppført med skattbare formuer på godt over 30 millioner kroner hver i 2016. I dag driver familiens selskap, Håpet Invest, kun med utleie av bygg og investeringer i eiendom og aksjer, ifølge årsberetningen, men den tidligere møbelhandleren ble nærmest rikskjendis da han kjøpte opp pengekravene mot Thomas Øye etter konkursen.

– Far har vært utrolig naiv i forhold til investeringer han har gjort med Thomas Øye. Pål Jønsson i politiavhør

 

Øye flyktet til verdens dyreste nabolag i Marbella og Dubai, hvor han etter det Kapital erfarer stort sett har oppholdt seg i et hus på fasjonable The Palm den siste tiden. Jetsetlivet fortsatte, muligens delvis finansiert nettopp ved hjelp av Jønsson.

I avhør forklarte politiet til Svein Jønssons sønn, Pål, at Håpet Invest – via valutaregisteret – overførte 12 millioner kroner til Øye bare i perioden 2011 til 2015.

– Far mener at selskapet vårt Håpet Invest har investert i masse prosjekter rundt Thomas Øye, men jeg mener at selskapet har tapt mange millioner kroner på investeringer sammen med Øye. Far har vært utrolig naiv i forhold til investeringer han har gjort med Thomas Øye, forklarte Pål Jønsson til politiet.

Som et eksempel på prosjekter som Øye formidlet til faren, trakk han frem 200.000 kroner som faren overførte til Øye fordi han skulle investere i en møbelbutikk i Dubai.

”Vitne [Jønsson, red. anm.] sier at han tror at Thomas Øye tok de 200.000 kronene og kjøpte nye møbler for. Vitnet understreker at dette ikke er noe han vet, men som han tror, da Håpet Invest aldri har sett noen aksjer og Øye plutselig hadde nye møbler i leiligheten i Dubai”, fremgår det av politiavhør.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn