Kapital

Mandag 14. mars 2016 klokken 03.25 kjører to menn i et polskregistrert vogntog over grensen til Norge ved Svinesund. Med seg i lasten har de dører og vinduer som skal til en vindusfabrikk i Hokksund, midt mellom Drammen og Kongsberg.

Noen timer senere stopper den hvite traileren på en parkeringsplass ved Eiker senter i Hokksund. Polakkene går ut av traileren og møter to nordmenn. Fra et spesialkonstruert rom i veggen bak stolsetene og sengebrisken på langtraileren henter de ut en hemmelig last. Blå Ikea-poser fulle av vakuumpakkede blokker på flere kilo med plast og brun tape rundt last­es ut av vogntoget og inn i en ventende norskregistrert BMW 116i.

De to nordmennene er stresset og setter raskt kursen mot Sinsen i Oslo. Da BMWen svinger ut fra parkeringsplassen i Hokksund, er den så fullastet at den nesten subber i bakken.

Dømt etter mafiaparagrafen

Rett før jul året etter blir tre nordmenn og de to polakkene dømt i Asker og Bærum tingrett for medvirkning til innførsel av 217 kilo med hasj, de samme kiloene som ble innført til Norge via Svinesund i mars året før. Nordmennene blir dømt etter den såkalte mafiaparagrafen. Retten mener at de straffbare forhold­ene er “begått som ledd i en organisert kriminell gruppe, som har hatt som hovedformål å anskaffe og omsette en betydelig mengde hasj”.

Som den kriminelle gruppens leder og organisator utpekes en 36-åring fra østlandsområdet. Han var tidligere en av Gjermund Cappelens nærmeste medarbeidere. 36-åringen hadde kontor sammen med Cappelen i lokalene i det gamle flytårnet på Fornebu i Oslo, og han ble i narkomiljøet ansett som hasjbaron­ens arvtager. Derfor blir han omtalt som “Kronprinsen” i miljøet.

– Via romavlytting fikk vi mye av informasjonen vi trengte, hvilket første til beslaget i Hokksund. Statsadvokat Tonje Tønder

 

Ifølge Kapitals kilder er Kronprinsen politiinformanten som bidro til å felle hasjbaron Cappelen og indirekte den mektige polititoppen Eirik Jensen. Forfatter Torgrim Eggen skriver også i sin bok om Eirik Jensen og den hemmelige politiaksjonen mot ham og Cappelen at: “Det er han (Kronprinsen, red. anm.) som er informant i Operasjon Silent, han som kjenner Cappelens modus i detalj og har den virkelige æren for at operasjonen lykkes på rekordtid.”

Blant annet skal det være Kronprinsen som gav politiet informasjon som utløste politiets spaning i saken og medførte avgjørende bevis mot Cappelen; nemlig om hasjlageret på Røa som politiet gjorde innbrudd i og “stjal” for å fremprovosere reaksjoner hos Cappelen og Jensen, men også informasjon om bilen som Cappelen klargjorde for sin sønns pengetransport til Danmark.

 

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gratis i uken eller bli fullt medlem fra 169,- måneden.

Prøv gratis Bli medlem Logg inn