<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Aksjemarkedet: Moderate kursoppganger

Pandemien er på ingen måte et avsluttet kapittel, men vaksineringen gir rammer for en mer normal verdensøkonomi. Det er klart støttende for flere sentrale bransjer i Norge. Vi tror Oslo Børs skal opp mellom fem og ti prosent i 2021.

Godt børsår: Vi tror neste år blir et godt børsår, preget av langt mindre volatilitet enn hva tilfellet har vært i 2020. Foto: NTB
Investornytt

Kombinert med en oljepris som stadig flere mener skal opp i tiden som kommer, er rammene gitt for et i utgangspunktet godt børsår, preget av langt mindre volatilitet enn hva tilfellet har vært i 2020. 

Børsen støttes også opp av en gjennomsnittlig utbytteavkastning på rundt fire prosent, noe som er i tråd med det historiske snittet. Men Oslo Børs er ikke rimelig, bare så det er sagt. Børsens handles nå til en P/E og P/B som er ganske så friske, også i et historisk perspektiv. Seneste tids voldsomme multippelekspansjon er ikke holdbar over tid, derfor må det allerede på nyåret komme på bordet jevnt over støttende fjerdekvartalsrapporter kombinert med offensive selskapsuttalelser. For svikter inntjeningen, klarer heller ikke børsen å tikke videre oppover, selv om vi til neste år spår nok et år med svært lave renter.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

ESG-bølgen: Ingen motstand

På Oslo Børs har markedsverdien av de grønne aksjene mer enn doblet seg siden årsskiftet og har nå kommet opp i en samlet markedsverdi på rundt 240 milliarder kroner. Dette utgjør om lag 8,5 prosent av markedsverdien av alle aksjene på børsen, en historisk høy andel. Også til neste år vil fornybarsektoren være gjenstand for bred investoroppmerksomhet. Samtidig tror vi selskaper som selv tar grep om en mer grønn forretningsprofil vil bli ytterligere belønnet i 2021. Eksempelvis mener meglerhuset Carnegie at man nå bør kjøpe det Kjell Inge Røkke-kontrollerte Aker Aker, blant annet fordi de mener selskapet kan være i ferd med å etablere et nytt datterselskap, Aker Hydrogen. Vi mener derfor at fornybarsegmentet på Oslo Børs bare vil fortsette å ese ut også i 2021, i motsetning til oljeserviceindustrien, der operatørselskaper vrir stadig mer av sine investeringer over mot grønne energiprosjekter.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

Unngår rentefrykt

OECD anslår at fastlandsøkonomien i Norge vil stige med litt over tre prosent i 2021, uten at dette slår ut i noen avtagende arbeidsledighet. De forventer at verdensøkonomien som sådan kan være tilbake til nivået før pandemiutbruddet i løpet av neste år. 

Norske institusjoner, som Statistisk sentralbyrå og NHO, tegner et forsiktig vekstbilde til neste år, blant annet preget av moderate inflasjons- og lønnsvekstanslag og der styringsrenten holdes lav. DNB Markets tror også det drøyer før rentene kommer opp, og antar at styringsrenten ikke heves før i mars 2022. 

Vi tror investorene på Oslo Børs også i 2021 slipper å ta høyde for brysomme renteøkninger. I Norge og USA betaler tiårige statsobligasjoner bare rundt 0,9 prosent rente, mens man i flere andre land, som i Japan, opererer med lange renter rundt null-streken. Et lavrenteregime tvinger investorene til å fase mer kapital over til egenkapitalmarkedene på jakt etter høyere avkastningsrater.   

Energi og bank: Ja, takk!

Seniorstrateg Joachim Bernhardsen i Nordea Markets synes forholdet mellom risiko og avkastning er særlig attraktivt for bransjene som kan tjene mest på en normalisering av norsk og internasjonal økonomi, som bank og industri.

– Men er man ute etter risiko i porteføljen, kan energiaksjer være et interessant bet, uttalte han til Finansavisen i slutten av november. Strategen betviler derimot at den seneste tids voldsomme opptrend for teknologiaksjer vil fortsette. En årsak er at de største driverne, pandemiens effekt på folks forbruksmønstre og det kraftige rentefallet, neppe vil gjenta seg med det første – og mer sannsynlig reverseres endel. Prisingen, særlig av aksjer knyttet til IT og kommunikasjonsteknologi, er høy, og forholdet mellom risiko og avkastning er verre enn tidligere, advarte Bernhardsen videre om. 

Selv om aksjemarkedet priser inn en svært god utvikling, mener likevel strategen at børsen alt i alt vil gjøre det bra i 2021. Et optimistisk syn på aksjemarkedet har man også hos Saxo Bank. I et nylig sluppet strateginotat mener banken at de børsnoterte selskapenes globale inntjening vil nå en ny rekord i midten av neste år. Sterke internasjonale børser er også støttende for nye børsoppturer for Oslo Børs.

Appetitt på sjømataksjer

– Tilbakevending til sterkere global økonomisk vekst i 2021, når vaksinen får normalisert aktivitetsnivået, kan støtte opp under en videre rotasjon fra vekstaksjer over til verdiaksjer, med andre ord aksjer med lave multipler. Dette er en utvikling vi har sett også de siste ukene, sier aksjestrateg Paul Harper i DNB Markets til Kapital. 

For når vekst i mindre grad er en mangelvare, blir investorer mindre villig til å betale høye multipler for vekstaksjer og reallokerer dermed kapital over til aksjer med lavere multipler. En mer normalisert vekst kan også trekke renter noe høyere, som reduserer nåverdien av kontantstrømmen til vekstaksjer i større grad enn for verdiaksjer.

Han mener en tilsvarende dreining også globalt kan være positivt for Oslo Børs, fordi børsen her hjemme har en relativt stor vekt i typiske verdisektorer som energi og råvarer.

– Overvekten i disse sektorene forklarer i stor grad hvorfor Oslo Børs fremdeles er på samme nivå som høsten 2018, mens den amerikanske hovedindeksen S&P 500, hvor IT og andre vekstsektorer har en klart høyere vekt, har levert mye bedre avkastning, sier han, og tilføyer: 

– Vi forventer ellers en oljepris på 60 dollar fatet i fjerdekvartal 2021, noe som kan gi medvind for energiaksjer i andre halvdel av året. En gjenåpning av restaurant- og hotellbransjen er positivt for sjømatsektoren, som har vært svakere enn markedet siden bunnen i mars.

Men prisingen av Oslo Børs er høy i et historisk perspektiv, advarer han videre om.

– Dette innebærer at inntjeningsvekst heller enn multippelekspansjon blir hovedkilden til avkastning i 2021. Sentimentet er på et såpass høyt nivå nå at risikoen for taktisk gevinstsikring er ganske stor etter en sterk oppgang i november. Men så lenge vaksineringsprosessen blir vellykket, så tror vi en eventuell svak periode blir forholdsvis kortvarig og at det kan representere en kjøpsmulighet, mener Harper.

– En gjenåpning av restaurant- og hotellbransjen er positivt for sjømatsektoren, som har vært svakere enn markedet siden bunnen i mars.

Paul Harper, aksjestrateg DNB Markets