<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Offshore: Investeringslysten videre ned

Oljeservicebransjen må også i 2021 belage seg på tynne ordrebøker. For industrinisjen havvind offshore ser det derimot svært lyst ut, både til neste år og i de kommende årene.

Liten drahjelp: Konsernsjef Anders Opedal melder at Equinor vil opprettholde et aktivitetsnivå på mellom 20 og 30 letebrønner pr. år i Norge. Likevel vil ikke dette være tilstrekkelig til å løfte et riggmarked i fullstendig ubalanse. Foto: Håkon Mosvold Larsen
Investornytt

Den tradisjonelle oljeservicebransjen, som består av aktører innen seismikk, leting, boring, servicefartøy og undervannsleverandører, vil også i 2021 oppleve utfordrende markedsforhold. Statistisk sentralbyrå anslår at investeringene til rørtransport og utvinning av olje og gass vil bli på 166 milliarder kroner i 2021. Det er 12 prosent, tilsvarende rundt 17 milliarder, høyere enn ved forrige rapportering, men indikerer fortsatt en betydelig nedgang fra de antatte 2020-volumene. Det pågående energiskiftet for en grønnere økonomi utfordrer hele den tradisjonelle oljeservicesektoren. Men derimot ser industriutsiktene svært lovende ut for havvind offshore-markedet.

Les alle prognosene for 20 bransjer og sektorer i det nye året her.

Megatrend 

Private equity-selskapet HitecVision og oljeselskapet Eni etablerer nå et joint venture ved navn Vårgrønn, som tar sikte på å utvikle fornybare prosjekter i Norge og Norden. Vårgrønn vil som et første steg se på muligheter innen offshore vind. Totalt har selskapet planer om å investere 20 milliarder kroner i fornybar energi, og målet er å innta en stor rolle i både utvikling, bygging, drift og finansiering. 

Til og med dagligvaregiganten NorgesGruppen kaster seg nå inn på fornybaroppturen til havs, og har planene klare for en vindmøllepark på den delen av norsk sokkel som kalles Sørlige Nordsjø II. Prosjektet har en totalramme på rundt 40 milliarder kroner, der NorgesGruppen går inn med rundt ti milliarder. Gruppen eier allerede syv vindmøller på land, et initiativ tuftet på å sikre selskapet nok ren energi.

– For havvind er retningen peilet ut for en eksplosiv vekst gjennom det kommende tiåret, og investorene kaster seg på trenden, skrev nylig forvalter i Dovre Forvaltning, Stig Myrseth, i Finansavisen.  

På Oslo Børs ser vi også hvordan selskaper som satser på havvind offshore-prosjekter nå klarer å hente ut betydelige aksjonærverdier. I dag er for eksempel markedsverdien av Aker Offshore Wind klart høyere enn det hele gamle Aker Solutions var priset til gjennom store deler av andrekvartal. 

Offshorerederiene: Bekmørkt

Offshorerederiene innser hvor vanskelige markedsutsiktene er i Nordsjøen, og flere skip forsvinner nå ut av spotmarkedet. Det er særlig forsyningsskip som de siste ukene har blitt sendt i opplag, men også for ankerhåndteringsskipene er det smalhans. I dette segmentet ligger ratene helt ned på rundt 70–80.000 kroner pr. dag, noe som er rundt 50 prosent under driftskostnaden for denne type skip. 

Markedsubalansen som det brede lag av offshorerederier nå står overfor er derfor fortsatt stor, selv om flåten, ifølge Rederiforbundet, har blitt redusert med litt over fem prosent de to siste årene. Kapasiteten er rett og slett for stor, og med en svak etterspørselsside går rederiene nok et vanskelig år i møte. Det betyr flere fartøy i opplag, og rederier som er helt avhengige av bankene for å kunne drive videre.

Rødt lys i rigg

Ikke få ord har blitt skrevet om krisen som rammer norske bore- og boligriggselskaper. Siste års oljeprisfall, og operatørselskaper som vrir mer og mer av investeringsetterspørselen sin inn mot nye bærekraftige energiprosjekter, skaper såpass vanskelige markedsforhold at en rekke aktører, som Borr Drilling Bdrill og Seadrill   , utsettes for kraftige finansielle utfordringer, også i 2021. 

Siden utgangen av 2018 er den norske flåten av bore- og boligrigger gått ned fra 37 til 31 enheter, en reduksjon på litt over 16 prosent. Samtidig melder Equinor at selskapet vil opprettholde et aktivitetsnivå på mellom 20 og 30 letebrønner i året i Norge. Dette til tross, hele riggbransjen vil også i 2021 være under et strukturelt press, mener vi.

Nordea Markets mener nedgangen i de samlede oljeinvesteringene på norsk sokkel for 2021 alt i alt vil påvirke norsk økonomi, men i litt mindre alvorlig grad enn tidligere fryktet. 

Swedbank mener anslaget for neste års oljeinvesteringer kan bli revidert svakt opp i tiden som kommer, ettersom litt flere søknader for plan og utbygging av felt (PUD) sannsynligvis vil bli levert inn til neste år. Uansett vil en mulig opprevidering av investeringene bare være av marginal art, legger Swedbank til, tatt i betraktning at prosjektene både i volum og antall er relativt beskjedne.

Samme trend internasjonalt

Også internasjonalt ser vi en tilsvarende utvikling med brede kutt i oljeserviceetterspørselen. Det brasilianske olje- og gasselskapet Petrobras har i en ny strategisk plan for årene 2021 til 2025 satt et investeringsbudsjett på 55 milliarder dollar, tilsvarende rundt 490 milliarder kroner. Dette utgjør et kutt på hele 27 prosent fra i fjor, ifølge Reuters

Og til tross for at aktører som BP og Shell begge har uttalt at 2019 trolig var toppunktet for deres respektive oljeproduksjon, vil likevel investeringene i årene som kommer mer og mer bli rettet inn mot fornybart.