KapitalVin

Jim Clendenen ville egentlig bli jurist. Etter avsluttende forstudier i 1976 til jusutdannelse tilbrakte han én måned i Bourgogne og Champagne. Det overbeviste ham om å søke en karriere innen vinindustrien heller enn jus. Clendenen måtte ha mer erfaring og jobbet i flere år med vinproduksjon i Frankrike og Australia. I 1982 besluttet han og Adam Tolmach å starte vinproduksjon i California basert på Bourgogne-druer, i leide lokaler som tidligere hadde huset en melkegård. Eventyret om Au Bon Climat startet ikke nødvendigvis som en suksess, med utfordringer både i produksjon og blant kundene. Markedet på den tiden etterspurte en mer alkoholrik, fatpreget stil. Det var ikke hva Jim og Adam ville lage. Heldigvis snudde etterhvert markedet og med tiden satte pressen mer pris på vinene som fant sin endelig stil sent på 90-tallet. Suksessen var et faktum.

Annonse

Stor etterspørsel

Åtte år senere, i 1990, forlot Adam Tolmach vinprosjektet Au Bon Climat og startet Ojai Vineyards. En etterhvert velkjent vineiendom i California. Jim satt igjen og ble eneeier av Au Bon Climat, som oversatt til norsk betyr «en godt beliggende vingård». Siden har årsproduksjonen vokst til mer enn 450.000 flasker vin. Etterspørselen er derimot større enn produksjonen og mange av vinene allokeres for salg. Deriblant i Norge. 

Kjøper druer

Jim Clendenen og Au Bon Climat kjøper druer fra flere av de mest ansette vingårdene på den sentrale Californiakysten, i tillegg til druene han har på sin egen Le Bon Climat vingård. Det innebærer at Jim Clendenen både produserer sin vin fra egen vingård og er en Négociant Eleveur, som lager vin basert på druer fra andres vingårder. En Négociant kan enten kjøpe druer, druejuice eller ferdig gjæret vin fra en vingård. Jo mer en Négociant gjør for å få en ferdig vin på flaske dess mer Eleveur er Négociant’en.
Den meget anerkjente vingården Bien Nacido Vineyard, som ble beplantet for første gang i 1973, er den primære kilden til Au Bon Climat vinene. Vinmarkene, som  utgjør rundt 360 hektar, er lokalisert i den nordre enden av Californias Santa Barbara County på en relativt flat høyde 32 km fra Stillehavet. I øst ligger Sierra Madre fjellene. Påvirkningen fra havet kan kjennes ved kjølige temperaturer i form av morgentåke og kjølig bris på kveldene. Druene trives her i en av de lengste vekstsesongene i staten. De kan dermed henge lenge på vinstokkene og utvikle maksimal smak, farge, estere og andre vitale komponenter. Klimaet kombinert med jordsmonn sammensatt av grus og kalkholdig leire som gir god drenering bidrar til at vinene blir komplekse og unike. De har distinkte aromaer og meget god balanse.

Internasjonalt rykte

Jim kjøper også druer som han lager vin av fra følgende produsenter: Sanford & Benedict Vineyard, Loa Alamos Vineyard, Rancho La Cuna, Runway Vineyard, Sierra Madre Vineyard og Talley Vinyards (Rincon Vineyard og Rosemary’s Vineyard).
Han har utviklet et internasjonalt rykte for sine drueviner basert på Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Blanc og Pinot gris. I 1989 og 1990 var Au Bon Climat på Robert Parkers «short list» over de beste vinprodusentene i verden. I dag betraktes Clendenen og hans vingård Au Bon Climat som en av de fremste eksponentene for en kjøligere og mer elegant «burgundsk» vinstil - i California. Med hovedfokus på nettopp Burgund-druene pinot noir og chardonnay fruktdrevne stil og intergrert fatbruk.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn