KapitalVin

KapitalVin · Beste vin over og under 200 kroner:

To gode anbefalinger til fårikål

Publisert:21. september 2018

Fårikål hører høsten til. Vinvalget faller på en flott årgangschampagne og en konsentrert nydelig vin fra kultprodusenten Matassa.

Allerede i 1972 var den første avstemmingen klar. Fårikål var Norges nasjonalrett.   I 2012, førti år senere utfordret Mat- og landbruksminister Sylvi Listhaug oss på nytt med å kåre: Norges nasjonalrett? Svaret hadde ikke endret seg: Fårikål! Ifølge kilder er den eldste  fårikåloppskriften funnet i boken  Fuldstendig Norsk Kogebog av Karen Dorothea Bang fra 1835 hvor gås er byttet til fårekjøtt. Ikke før på 1900-tallet er “faar-i-kal” tatt i bruk i kokebøkene da  fårikålen bredte seg til bygde-Norge i takt med at kål ble vanlig å kjøpe. Det var først i 1930-åra at fårikålen satte sitt preg på det norske matkartet.  Å velge vin til fårikål handler om å finne en vin med nok smaksrikdom, syrlighet og konsentrasjon til å møte fett,  krydder og kjøttsmaken.  Her følger to gode følgesvenner til festmåltidet.

Annonse

Under 200 kr

Matassa Cuvee Margeruite

2017, 88B

Lys orange farge. Naturvin. Grapefrukt, sitrus og eple. Konsentrert syrlighet. Krydret lang ettersmak

Les mer
  • Muscat blanc, Muscat of alexandria, Viognier, Macabeo, Muscat of alexandria, Muscat petits grains, Macabeo, Muscat frontignan, Macabeo Drue
  • Frankrike, Languedoc-roussillon Område
  • Dom. Matassa Produsent

Over 200 kr

Pol Roger 2004 Brut

2009, 89B

Middels gyllen farge. Modent eple, sopp,sitrus , honning på duft. Fyldig anslag med god moden frukt. Balansert lang ettersmak.

Les mer
  • Fisk, Lyst kjøtt, Skalldyr Passer til
  • Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot noir, Chardonnay, Pinot meunier Drue
  • Frankrike, Champagne Område
  • Pol Roger Produsent

Les også:

# Torsdag 16.januar 2020

Ukens vintips: Smaksbombe fra Chile

Følg med hver torsdag kl 13:00. Viner som begeistrer vinjournalist Svein Lindin legges til grunn for ukens vintips.

26 min lesetid

Feilslåtte prosjekter, rettssaker og brutte lovnader:

Jakten på de mystiske Dubai-millionene

Selskapet Norsk Hummer har blitt lovet fem millioner euro fra et fond i Dubai, men pengene lar vente på seg. Samtidig selger dets tidligere daglige leder inn ikke-eksisterende Dubai-fond i Tyskland, der han er under etterforskning.

18 min lesetid

Andre leser også: