Kapital

Har aksjer for til sammen 1.000 mrd. kr i “skatteparadiser”:

Oljefondet eier i 323 Cayman Islands-selskaper

180 mrd. kr hver på Cayman: Påtroppende oljefond-sjef Nicolai Tangen (på storskjerm til venstre) blir av flere kraftig kritisert for at han har selskaper og hedgefond på Cayman Islands. Avtroppende sjef Yngve Slyngstad (t.h.) har imidlertid også investert ca. 180 milliarder kroner av Oljefondets penger i selskaper hjemmehørende på samme øygruppe. Foto: NTB scanpix
Publisert:13. mai 2020

Samtidig som det kritiseres at Oljefondet får en ny sjef som har penger i skatteparadiser, så har fondet selv aksjer for 180 milliarder kroner i selskaper hjemmehørende på Cayman Islands. Det er omtrent samme beløp som Nicolai Tangens Cayman Islands-registrerte hedgefond forvalter på vegne av kundene.

“Det er knapt til å tro at hovedstyret i Norges Bank forsvarer skatteparadis der Nicolai Tangen har verdier. Et av dem, Cayman Islands, står på EUs svarteliste,” skrev VGs politiske redaktør Hanne Skartveit i en kronikk nylig, og hun la også til:
“Kan Nicolai Tangen med troverdighet fortsette Oljefondets kamp mot skatteparadiser i tråd med Stortingets ønsker, dersom han selv har formue plassert på samme måte?”
Kapital har sjekket hvordan Oljefondets angivelige “kamp mot skatteparadiser” arter seg. Og bare for å ta konklusjonen med en gang: Det er ikke et ortodokst munkekloster som nå skal få ny leder.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn