Kapital

– Det er helt uaktuelt for oss å arbeide i Ghana under slike rammebetingelser, og vi vet at andre utenlandske investorer tenker det samme. (…) Vi arbeider ikke i bananrepublikker, sa daværende informasjonsdirektør Geir-Arne Drangeid i Aker ASA tilbake i 2010. Den gangen ble Røkkes børsnoterte hovedselskap formelig kastet ut av Ghana, etter et valg som da medførte regjeringsskifte i det vestafrikanske landet.

Annonse

Tilbake til Gullkysten

Men snart ti år senere er Kjell Inge Røkke i høyeste grad tilbake i Afrika på et nytt oljeeventyr. Hans to deleide selskaper Aker Energy og TRG Energy har i løpet av få år investert nær fire milliarder kroner til sammen på oljeleting i Ghana. Røkkes personlige indirekte andel av investeringene er på over 3,4 milliarder kroner, gitt de eierandeler som er oppgitt for de ulike selskapene i hans system (se grafikk side 19)

Da Aker ble kastet ut i 2010, skjedde det etter et regjeringsskifte der den nye regjeringen hevdet at Aker ASAs oljelisens var ugyldig. Denne gangen har Røkke og Aker åpenbart vært meget påpasselige med at alle avtaler med myndighetene i det afrikanske landet skjer med deres lokalt registrerte oljeselskaper i Ghana, henholdsvis Aker Energy Ghana Ltd. og AGM Petroleum Ghana Ltd.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn