Kapital

Tradisjonen tro har vi bedt analytikerne som ble kåret til Norges beste i årets første utgave plukke ut de to beste casene i sine respektive sektorer. Dermed kan vi sette sammen en ekspertportefølje med aksjer fra Oslo Børs, krydret med noen fra andre nordiske børser, der de beste analysene som er å oppdrive her til lands ligger til grunn. For 2020 har vi fått inn 15 kjøpsanbefalinger, fem salgsanbefalinger og to litt vagere hold-anbefalinger.

Annonse

Det er med andre ord mye positivitet å spore blant analytikerne i dagens marked. Noen av salgsanbefalingene er begrunnet med høy prising, men innen olje- og offshoresektorene har det etter hvert blitt vanskelig å finne shortkandidater, skal vi tro ekspertene. Her er det kun Equinor som får en forsiktig hold-anbefaling fra oljeekspert Oddvar Bjørgan i Carnegie.

– Verdivurderingen av selskapet er ikke avskrekkende, men vi tror europeiske gasspriser kan holde seg lave gjennom hele 2020, og det vil sannsynligvis virke negativt for sentimentet i aksjen, sier Bjørgan om børsens desiderte tungvekter.

Foretrekker Aker

Bjørgan har derimot en klar kjøpsanbefaling på Aker BP-aksjen, mens sjefstrateg Peter Hermanrud i Sparebank 1 Markets på sin side liker Kjell Inge Røkke-dominerte Aker, som er storeier i Aker BP, enda bedre enn Aker BP. Han vil med andre ord sitte høyere opp i eierkjeden.

– Grovt sett er 70 prosent av verdiene i Aker i Aker BP. Så med mindre rabatten er for lav, vil jeg over tid heller sitte med Aker, sier Hermanrud.

Han er dessuten hakket mer forsiktig med olje- og oljeservice enn sektorspesialistene.

– Jeg har veldig tro på energi på sikt, men grunnen er at oljeselskapene vil investere for lite. Det betyr at oljeservice vil forbli dårlig en stund. I tillegg vil både olje og oljeservice være preget av at vi vil vi se mange nedsalg i olje og oljeservice fra investorer som har bestemt seg for å gå helt ut av fossilt, sier strategen.

Men kategorivinnerne har altså likevel funnet kjøpskandidater i oljeserviccesektoren. Det er for øvrig analysesjefen i ABG Sundal Collier, John Olaisen, som har plukket ut Aker på kjøp. Olaisen trekker også frem seismikkaksjen Polarcus, der han tror inntjeningen kan komme til å overraske positivt. Også Martin Huseby Karlsen i DNB Markets, som vi i siste utgave ranket som best av samtlige analytikere i kåringen, unngikk shortkandidater. Han har to kjøp, Maersk Drilling og Odfjell Drilling.

– Til tross for at Odfjell Drilling har en av de mest moderne riggflåtene, god kontraktsdekning og en balansesituasjon som er vesentlig bedre enn resten av industrien, mener vi aksjen ikke reflekterer underliggende verdier, anfører Huseby Karlsen.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn