Kapital

Bilder fra verdens vinmarker er alltid vakre og inntagende, og vinanmeldere pleier å beskrive dem i lyriske ordelag. Bildene formidler en historie om kultivert jordsmonn og foredling. Men ofte, helt i utkanten av bildet, kan du også skimte slutten på markene. I Toscana må druerankene gi tapt for karrige fjellsider, i Tyskland kjemper de mot skoger og elver, og overalt legger penger og eiendomsrett sine begrensninger på vinbondens ambisjoner og produksjonsmuligheter.

Annonse

Vin er en begrenset ressurs, og det gjelder spesielt partier med god vin.

– Vin og vinproduksjon er ikke bare et romantisk eventyr, det er også storindustri, påpeker vin­importør Edward Chr. Falchenberg i selskapet Naturlig Vin.

Historien om den industrielle siden av vinproduksjon fortelles ikke med vakre bilder, men den kan fortelles med et nummer.

Les også

Mange norske idrettshelter prøver lykken i næringslivet:

Går for gull i business også

Forandrer innhold gjennom året

Nummeret vi snakker om er det såkalte Lot-nummeret, som alle næringsmidler som selges i Norge skal merkes med. Nummeret kondenserer en betydelig mengde informasjon inn i noen få bokstaver og tall. Ved å tyde koden kan du identifisere et produksjons- eller vareparti, og spore dette produktet gjennom både produksjons- og omsetningskjeden. Lot-nummeret gir en dato for når produktet ble pakket eller tappet, og en kode som identifiserer produsenten, hvor produktet er dyrket og hvordan produksjonen har foregått.

Alle vinflasker og bokser med vin som selges i Norge er merket med et lot. Det nummeret forandrer seg hver gang produsenten må tappe fra et nytt batch (parti) vin. Et parti er resultatet av vin blandet i en tank. For de største produsentene kan et parti være så mye som opptil 50.000 liter, men for de fleste ligger partiene vanligvis på omlag 25.000 liter.

De bestselgende vinene på Vinmonopolet solgte over en million liter i 2019, og det største volumet finner du i kategorien svakvin papp, såkalt bag-in-box (BiB). Det er oppført 300 viner i denne kategorien. Bestselgerne, spanske Marqués de Nombrevilla Garnacha og amerikanske Falling Feathers, solgte henholdsvis 1,3 og 1,2 millioner liter i 2019. Har en produsent for eksempel solgt 400.000 liter vin i Norge i løpet av ett år, har gjerne lotnummeret forandret seg 16 ganger.

– Hva vil det si at en vin har for eksempel 16 forskjellige lotnumre i løpet av et år?

– Det vil si at det er 16 forskjellige viner.

– Er kvaliteten den samme i hvert parti?

– Det du spør om nå er veldig sensitivt, humrer Falchenberg.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn