Kapital

Bærekraftige investeringer er i vinden som aldri før. Stadig lanseres nye tilbud til dem som ønsker å plassere pengene sine på en måte som bidrar til å gjøre verden bedre.

Annonse

Ikke minst har en rekke fondstilbydere kommet på banen med produkter der både forvaltningsmandat og markedsføring er knyttet til elementer som ESG (miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring – ofte omtalt som bærekraft), grønn omstilling eller reduserte utslipp.

Lett å områ seg i dette markedet er det imidlertid ikke. For den etisk bevisste investoren gjelder det å holde tungen rett i munnen. At fondene har denne typen merking garanterer nemlig ikke at investeringene ender i selskaper som er spesielt grønne, ansvarlige eller har særskilt god selskapsstyring.

Les også

Norges rikeste styrer 380 milliarder fra utlandet:

Den store skatteflukten

Det mest slående eksempelet er porteføljen til DNBs globale fond for fremvoksende markeder, som i det europeiske markedet har benevnelsen ESG i navnet. I investorpresentasjonen fremgår det at fondet “investerer hovedsakelig i bærekraft (miljø, samfunnsansvar og selskapsstyring – ESG) og klimagassutslipp (sic) på aksjemarkedene i vekstland”.

I praksis får andelshaverne litt av hvert med på kjøpet, viser fondets siste offentlig tilgjengelige porteføljeoversikt:

Her finner man blant annet fire oljeselskaper – to russiske, et brasiliansk og et indisk. Videre en bank som finansierer palmeoljeindustri i Indonesia, og et kinesisk tekstilselskap som – i hvert fall etter vestlig standard – scorer svakt på leverandørkjedeforhold. I tillegg til et selskap i den kraftkrevende sementindustrien i India – et land der en stor andel av energiproduksjonen stammer fra kull.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn