Kapital

Næringsliv ·  Vederlag eller skatt?

Hva er bompenger egentlig?

Minner om skatt: Bompenger har tapt sin karakter av å være betaling for en konkret tjeneste og har fått mer karakter av å være en skatt. Det kan åpne for litt andre synspunkter på hvordan de bør utformes og debatteres. Goto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix NTB Scanpix
Publisert:10. oktober 2019

Bompenger var sentralt i valgkampen. Påstander om at bompenger er urettferdig, reiser spørsmål om hva bompenger egentlig er i et rettspolitisk perspektiv.

Det er forskjeller på skatter på den ene siden og vederlag for offentlige tjenester på den annen. Vederlag for offentlige tjenester er de samme for alle. De kan nok variere, for eksempel med størrelsen av eiendommer, men de varierer ikke med for eksempel den aktuelle personens inntekt. Slik sett stiller vederlag for offentlige tjenester på linje med kjøpesum for private varer eller tjenester. Skatter, derimot, varierer typisk med personens inntekt eller formue eller skatteevne ellers.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn