Kapital

Eiendom ·  Erstatter Christian Ringnes:

Konserndirektør inn i Kapitals eiendomspanel

“Ville ha linjejobb”: Ida Aall Gram gikk fra stilling som finansdirektør i børsnoterte Gyldendal til AF Eiendom. Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix NTB scanpix
Publisert:16. september 2019

Konserndirektør for eiendom Ida Aall Gram i AF Gruppen er ny deltager i Kapitals eiendomspanel. Hun har selv tjent godt på børsoppgangen i entreprenør- og industrikonsernet, hvor hun startet for to år siden.

AF Gruppen har steget hele 40 prosent på Oslo Børs i år, fem ganger så mye som hovedindeksen. Det betyr at Gram kan notere seg en pen papirgevinst på aksjene og opsjonene hun har i selskapet.

Oslo-kvinnen kommer inn i Kapitals eiendomspanel for eiendomsnestor Christian Ringnes, som “pensjonerte” seg i fjor. Ringnes har blitt steinrik på eiendom og ble i fjor notert med en formue på fem milliarder kroner i Kapitals oversikt over Norges 400 rikeste.

Annonse

Ringnes startet sin karriere som konsulent i prestisjeselskapet McKinsey før han ble sjef for Eiendomsspar på 1980-tallet. Gram tråkket også sine første arbeidsår i McKinsey.

– Jeg bommet på antall aksjer jeg kjøpte da jeg begynte i AF Gruppen. Jeg burde ha kjøpt mange flere.

Nylig hadde Kapital en coversak om suksessen etter McKinsey. Der ble Ringnes blant andre trukket frem. Felles for “ex-McKerne”, som de kalles, har et godt samhold, også etter de har forlatt konsulentselskapet. Det var nettopp en tidligere kollega fra McKinsey som fikk Gram til å begynne med eiendom for over ti år siden. Mannen heter Morten Grongstad og er nå sjefen hennes i AF Gruppen, hvor de begge sitter i konsernledelsen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>I felten: AF Eiendom har over 900 boliger i salg og produksjon.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
I felten: AF Eiendom har over 900 boliger i salg og produksjon.

Rykket opp

De to hadde samarbeidet før det også. Etter McKinsey begynte Grongstad i Orkla Eiendom. Det var hit han fikk Gram til å starte i 2007. De to jobbet side om side i noen år før deres veier skiltes.

Gram jobbet en periode i forlagsbransjen. Hun ønsket seg tilbake til eiendom. Oslo-kvinnen ville også få erfaring fra en linjejobb og jobbe for et selskap med verdier hun identifiserte seg med.

– Jeg kjente Morten og andre internt fra før og visste hva AF Gruppen står for. Jeg ble ansatt som porteføljedirektør i AF Eiendom helt uavhengig av min tidligere relasjon til Morten, forteller hun.

AF Eiendom er en forretningsenhet i AF Gruppen. Gram var en selvskreven kandidat til å rykke opp i konsernledelsen da posisjonen konserndirektør for eiendom i AF Gruppen ble ledig for snart ett år siden. Det var Grams solide bakgrunn fra både strategiarbeid, eiendomsutvikling og finans som ble utslagsgivende. Nå i august fikk hun også konsernansvar for HR og kommunikasjon i AF Gruppen.

Leder eiendomsutvikler

AF Gruppen har en markedsverdi på knappe 18 milliarder kroner. I 2018 ble selskapet notert som nummer 37 over Norges 500 største bedrifter med en omsetning på 18,8 milliarder kroner, opp fra 13,7 året før.

Som konserndirektør for AF Eiendom, en slags selvstendig eiendomsutvikler i et større konsern, leverte “hun” i fjor et resultat på 170 millioner kroner. AF Eiendom har over 900 boliger i salg og produksjon og en tomtebank på i overkant av 2.000 enheter. Store prosjekter inkluderer Krydderhagen på Hasle, Bo på Billingstad i Asker, Lilleby i Trondheim og Lillo Gård i Nydalen. I tillegg har de nesten 100.000 kvadratmeter næring under utvikling.

Nylig ble det kjent at AF Eiendom kaster seg på kampen om den attraktive NRK-tomten sammen med Carusel, som eies av Carl Erik Krefting med familie.

Kapital ville ha med Gram i eiendomspanelet på grunn av spisskompetansen hennes på bolig, som henger nøye sammen med markedet for næringseiendom. Grunnen er at endel tidligere kontorbygg gjøres om til boliger. Dermed vil temperaturen i boligmarkedet ha mye å si for hvordan det går i markedet for næring.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Samarbeid: Konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen (t.v.) og konsernsjef Daniel Siraj i OBOS under lanseringen av Construction City som åpner i 2024.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Samarbeid: Konsernsjef Morten Grongstad i AF Gruppen (t.v.) og konsernsjef Daniel Siraj i OBOS under lanseringen av Construction City som åpner i 2024. Foto: Iván Kverme
– Menn er på middag og ringer hverandre dagen etterpå og gjør business. Det må kvinner også gjøre.

Cluster-tankegang

Kapital møtte Gram første gang over en lunsj hos Hegnar Media ved Smestaddammen i Oslo. Gram er godt kjent i området. Hun og lillesøsteren vokste delvis opp her. Nå har Gram flyttet litt lenger opp i “lia” på Slemdal. Nå har AF Gruppen hovedkontor på Helsfyr på østkanten. Om noen år flytter de til Construction City på Ulven, som ligger like ved.

– Det er et kjempespennende prosjekt hvor man samler ulike aktører til et cluster, sier hun.

Foruten AF Gruppen står OBOS og Betonmast bak satsningen.

– Clusteret teller allerede nesten 30 medlemmer på tvers av hele verdikjeden i bransjen og inkluderer også aktører som Aspelin Ramm, Statsbygg og Norsk Gjenvinning. Det fysiske bygget skal stå klart i 2024, romme 80.000 kvadratmeter næringslokaler med tilhørende fasiliteter for å gjøre området til en attraktiv destinasjon for alt fra etablerte bransjeaktører til gründere og studenter, sier Gram og tilføyer:

– Samarbeid blir stadig mer utbredt innen eiendom. Det liker jeg godt.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB scanpix

Profil

Navn og stilling: Ida Aall Gram (41), konserndirektør for eiendom, HR og kommunikasjon i AF Gruppen.

Aktuell fordi: Ny deltager i Kapitals eiendomspanel.

Viktigste milepæl: Stifte familie med mannen min, Kris Gram.

Beste investering: Leilighet på Norefjell, spesielt for økt livskvalitet og familietid.

Dårligste investering: Egentlig en investeringsbeslutning: at jeg ikke kjøpte flere AF-aksjer da jeg begynte i 2017.

Best på: Lagspiller. Tenke raskt og analytisk. Se helheten og menneskene.

Dårligst til: Stå i kø. Legge meg tidlig.

Min hverdag: Aktiv, intens og glad. Omfangsrik og spennende jobb kombinert med tre barn og engelsk setter hjemme gir høyt tempo og mye energi. Står oftest opp seks og i seng mellom 23 og midnatt.

Hobby: Ski og trening av alle slag. Løping i marka, seiling og padeltennis (kombinasjon av tennis og squash) er blant favorittene. God mat og vin.

Lesehest

Gram snakker fort. Hun forteller at etter hvert som hun og mannen fikk flere barn, ønsket hun en jobb som ikke innebar like mye reising. Gram har alltid likt å lese, og så at det børsnoterte Gyldendal som eier Gyldendal Norsk Forlag, ARK Bokhandel og flere andre selskaper i bokbransjen var på jakt etter forretningsutvikler. Hun sa opp i Orkla Eiendom.

Gyldendal-konsernet så raskt at Gram kunne mer enn å lese, og tilbød henne jobben som finansdirektør. En periode hadde både Gyldendal og erkekonkurrenten Aschehoug finansdirektører som kjente hverandre fra de hadde vært konsulenter i McKinsey.

– Jeg snakket mye med Gisle om jeg skulle ta jobben, sier Gram og henviser til Gisle Glück Evensen, som var finansdirektør i Aschehoug etter vedkommende som måtte gå som følge av underslag.

CFO i børsnotert selskap

Etter tre år i finansdirektørstolen i Gyldendal var siviløkonomen klar for nye oppgaver, og hadde også fått hodet mer over vann på hjemmebane og begynte i AF Eiendom.

– Det har vært fint å komme tilbake til eiendomsbransjen. Nå har jeg også mulighet til å si ja til ting som også skjer på kveldstid, sier Gram.

Gram forteller at hun blant annet har blitt med i et nettverk for kvinnelige ledere i eiendom.

– Etter middagen ble alle oppfordret til å ringe to stykker. Temaet måtte være businessrelatert. Menn er på middag og ringer hverandre dagen etterpå og gjør business. Det må kvinner også gjøre, sier hun.

I mars deltok Gram på eiendomsmessen Mipim i Cannes for andre gang. Der møtes hotshots i eiendomsbransjen fra hele verden.

Skulle bli lege

Opprinnelig hadde Gram tenkt å bli lege etter at hun var ferdig med videregående på nå nedlagte Fagerborg. Hun gikk grundig til verks for å sjekke om hun ville passe til å bli lege, studerte et halvt år i København og tok vakter som sykepleierassistent på somatiske og psykiatriske avdelinger.

– Det ble feil for meg, sier hun.

Året etter begynte hun på Handelshøyskolen BI, som den gangen lå i Sandvika. Der ble karakterene så gode at hun først fikk sommerjobb og siden fast jobb i McKinsey, hvor kun de skarpeste slipper inn.

– Jeg bommet på antall aksjer jeg kjøpte da jeg begynte i AF Gruppen. Jeg burde ha kjøpt mange flere, sier hun.


Les også:

Bråstopp i fritidsboligmarkedet:

Spår størst prisfall for de dyreste hyttene

Coronakrisen og det påfølgende børsfallet kan føre til at de dyreste fritidsboligene faller mest i pris, mener eksperter. Bør potensielle kjøpere med penger på bok snart vurdere å realisere luksushyttedrømmen?

12 min lesetid

Rundt halvparten av over 800 nye fjelleiligheter er usolgt:

Det tapte fjellparadis

Det har blitt lagt ut mange titalls nye leilighetsprosjekter i fjellheimen i vinter. Etter full lockdown i fjellet kan prosjekter verdt mange milliarder kroner havne i skuffen.

9 min lesetid

Andre leser også: