Kapital

Torsdag 19.september Leskende Beaujolais
Vinområdet Beaujolais er vinden i om dagen. Nordmenn trykker vinområdet Beaujolais på nytt til brystet selv om mange forbinder vinene med Beaujolais Nouveau lanseringene som preget nyhetsbildet på 1970- og 1980-tallet.I de senere år har Beaujolais  fått drahjelp av den stadige økende vinprisene ellers i Bourgogne.  I Beaujolais er prisene er moderate og kvaliteten øker. Det skaper ny interesse for disse flotte leskende vinene


Jean-Paul Brun Beaujolais L´Ancien 2017
Lys blålilla farge. Bringebær, rips og jordbær på nesen. Klassisk leskende beaujolais med fin lengde og og god syrlighet. Server avkjølt på 12 grader.
Varenr: 5077101  Poeng: 88 Pris:
200.-

Jean Paul Brun er vinrebellen som går sine egne veier. Han startet opp med 4 hektar vinmark ved inngangen til 1980-tallet og har i dag økt til nesten 50 hektar. Han holder til i den lille landsbyen Charnay sør i Beaujolais. Med dyp, teknisk innsikt bruker han kunnskapen sin til å gjøre så lite som mulig. Det høres ut som et paradoks, men fordi han kjenner vinens ulike livsfaser, vet han nøyaktig hva som skal til for å få sunne, friske viner uten triks og snarveier.


TIDLIGERE UKENS VINTIPS

Annonse

 

 

Torsdag 11 September  Perfekt til lam
En 2011 årgang til denne prisen er et funn til den kommende lammesesongen.  Rioja viner til lam er et klassisk vinvalg med god grunn. Med sone modne tanniner og  god fruktkonsentrasjon kombinert med en alder på 8 år gjør vinene ethvert  lammemåltid bedre. Finnes på alle polutsalg


Cune Gran Reserva 2011
Middels rød farge. Modne mørke bær, krydder og anis på duft. Velagret og moden Rioja. Modne tanniner og flott syrlighet. Lang ettersmak av mørke bær og anis. Passer til: Storfe, lam og sau.
Varenr: 9419701  Poeng: 88 Pris: 235.-

CVNE – eller bare Cune – har fire store vinanlegg i Rioja. Cune har markert seg i Norge spesielt på pris og kvalitet.  En kvalitet de viser gjennom hele porteføljen som finnes i Norge.Deres enkleste variant Cune Crianza scorer også godt på alle punkter. Rett og slett lettdrikkelig.
En klassisk Rioja er ofte forbundet med fatpreg og krydret preg. Cune tilhører ikke den delen av produsenter lengre. Vinene er blitt mer friskere og mer fruktdrevet uten og miste den velkjente konsentrasjonen fra Rioja 

 

 

Torsdag 5 september Klassiker fra Piemonte
Lyst å smake på en moden vin?  Prøv 2008 årgangen fra Ioppa i Piemonte. 
Ioppa drives i dag av brødrene Gianpiero og Giorgio sammen med deres sønner Marco, Luca og Andrea som er 7. generasjon. Ioppa familien disponerer over 20 hektar vinmarker med et kompleks jordsmonn, i all hovedsak glasialt med steinarter som både er fossile og marine. Millioner av år senere har derfor jordsmonnet fått høyt naturlig mineralinnhold. Vinmarkene har i senere år blitt drevet økologisk, vineriet modernisert mens vinene fremdeles lages i tradisjonell stil.  

Ioppa Ghemme 2008
Middels rød farge. Mørke bær, krydder og kirsebær på duft og smak Utviklet aromabilde med sopp, tørket frukt og urter. Passer best til vilt og lam
Varenr 161801  87 poeng Pris 239.-

 

For vinelskere betyr Nordvest-Italia den store vinregionen Piemonte. I nord ligger Ghemme, et vinområde som det er verdt å ta en titt på.  Få områder er preget av en så kontrastfylt natur, som spenner seg fra fjellene i Valle d’Osta og Appenninene i Liguria til den store Po-sletten. Kommunikasjonsmessig ligger Piemonte en tanke utenfor allfarvei, godt skjermet av fjellene på tre sider. Området er lett tilgjengelig over Po-sletten i øst dersom du kommer fra Frankrike, via Provence, eller gjennom Brenner-passet på vei sørover. Piemonte betyr ”Landet ved foten av fjellet”, i dette tilfellet de naturskjønne Alpene i nord og vest. 

 

 

Torsdag 22 august  Ikonet fra Libanon


Château Musar fra Libanon er et ikon blant vinelskere. Med beliggenhet i et av verdens mest konfliktfylte områder har det blitt laget vin bokstavelig mellom bomber og granater de siste 80 år.  I Norge er Château Musar å betrakte som en kultvin.
2016 årgangen  er hakket opp i kvalitet siden  forrige årgang

Musar Jeune 2016
Middels rød farge.Mørke bær,  solbær og krydder på duft. Elegant, saftig stil med god konsentrert ettersmak.
Varenr 5892201  88 poeng Pris 200.-

 

Tidligere var vinene å betrakte som identiske med viner fra Bordeaux med dertil lang tid til å bli drikkemoden.  Den dyktige vinmakeren hos Musar Château Tareq har med kløkt bragt inn kunnskap om vinifikasjon som forbedrer uten å ødelegge særpreget vinene besitter. Spesielt har man sett utslag i det med serien Jeune som kom til Norge i 2007, en prisgunstig serie som inviterer nye og unge vindrikkere til å forstå Château Musar.

 

Det første store gjennombruddet for Château Musar kom derimot under Bristol Wine Fair i 1979 der Château Musar 1967 ble kåret til årets oppdagelse av den kjente engelske vinpersonligheten Michael Broadbent. Siden har England vært et viktig marked og resten av verden har fulgt etter i begeistring for den legendariske vinprodusenten.

 

Vinmarkene ligger 1000 meter over havet i Bekaadalen en to timers kjøretur fra Beirut og disse dyrkes økologisk og håndplukkes av lokale beduiner. Grunnen til at vinmarkene ligger så lang unna der man lager vinen er at Libanon sine grenser ikke var satt da eiendommene ble kjøpt og grunnlegger bog eier Gaston Hochar mente det var best å kjøpe der det var mest gunstig for druedyrkning. Ifølge ham kunne produksjonsanlegget alltids flyttes på, men aldri gamle vinstokker

 

 

 

 

Torsdag 15 august Seriøst god rosèvin fra Wongraven

 

2018 årgangen har brukt sommeren til å bli enda bedre. Innkjøpt av over 200 polbutikker så langt , hvilket er rekordhøyt for en vin i bestillingsutvalget. Kun 30.000 flasker er produsert så begrepet kultvin kan brukes.

Wongraven Senza Compromesso Piemonte Rosato 2018
Lys lakserosa farge. Fruktig aromabilde med kirsebær, florale toner og sitrus. Frisk og bærpreget anslag. Markert konsentrasjon. Anbefales dekantert og servert i store glass.
Varenr 2252001 Poeng 88 kr 179.-

 

Vinen er laget 100 % Nebbiolo fra vinmarker i Barolo-distriktet; Verduno og La Morra, samt en andel fra Roero. Praktisk med skrukorkløsning. En fordel med skrukork er at vinen får mer klare fruktkarakterer og oppleves enda friskere enn tidligere årganger. Vinen er definitivt merr holdbar, for de som skulle komme til å glemme en flaske som overvintrer i kjelleren.

 

Torsdag 8 august  Billig og bra økologisk hvitvin

 


Om sommerbudsjettet er på hell skal du prøve denne.  Ukomplisert vin med mye smak og den finnes på alle Vinmonopol + på boks .En av de mest lovende vinene fra Abruzzo. Om du drar kjensel på vinen er storebroren den kjente rødvinen som kalles  “pinnevinen” blant folk felest og  Il Vino dal Tralcetto blant vinkjennere.

Zaccagnini Abruzzo Pecorino 2018
Lys strågul farge.  Eple,sitrus og urter på duft og smak. Fruktdrvet med sitrus og grapefrukt i avslutning.
Varenr 1594001 Poeng 88 kr 160.-
Vinhuset Zaccagnini holder til i hjertet av Abruzzo i Italia og har alltid vært opptatt av å ta vare på miljøet. Fra 2018 har det vært økologisk drift av vinmarkene.  Zaccagnini lager autentiske og ærlige viner av høy kvalitet, noe som også har gitt Zaccagnini ry som en av regionens ledende produsenter. Cantina Zaccagnini ble grunnlagt av Marcello Zaccagnini i 1978. Den hardtarbeidende gründeren startet med en liten vinmark montepulcianodruer og laget vin i et hjemmesnekret skur. I dag er eiendommen på mer enn 100 hektar og vinmarkene ligger på et høydedrag ved landsbyen Bolognano.  Blant annet gjennom forskning på druenes utvikling gjennom vekstsesongen, planter mellom vinrankene, eksperimentell vinifikasjon og hvordan ulike fat påvirker vinen, har  Marcello Zaccagnini funnet oppskriften på særpregede og fruktige viner med minimalt av inngripen.  Det gir gode viner til en rimelig pris

 

 

 

Onsdag 1 august  Perfekt til jordbær


Sommer og jordbær er for oss ensbetydene med en søt lett perlende vin fra Piemonte i Italia.  Med sitt lave alkoholnivå og fruktige stil er det få ting som passer bedre til jordbær enn Moscato d`Asti.

Vajra Moscato d’Asti 2018
Lys gulgrønn farge.  Lett perlende. Fruktdrevet duft og smak av markjordbær, urter og sitrus. Frisk syrlighet underbygger sødmen slik at vinen ikke viser seg frem som for søt med sine 139 g/l . Servert avkjølt i lave brede glass.
Varenr 4666901 Poeng 87 kr 133.-
Azienda Agricola G.D. Vajra holder til i kommunen Barolo i DOCG Barolo. Vinmarkene hos Vajra har i lang tid vært drevet etter økologiske prinsipper. Vinmaker Aldo Vajra har på dette området vært en foregangsmann i Piemonte. Således benytter ikke Vajra lenger kjemiske tilsettingsstoffer / plantevernmidler, kun organisk gjødsel. Slik holdes vinmarkene i god mikrobiologisk balanse samtidig som sykdommer motvirkes og avlingene holdes naturlig lav

 

Torsdag  Juli 4  Nasjonaldagen til USA.
Det er grunn for gratulere USA med dagen. Ukens anbefaling finnes på de fleste Vinmonopol og representerer hvilket kvalitetsløft California har tatt de siste 10 årene.  Til prisen er vinen et kupp

Wente Morning Fog Chardonnay 2017
Lys gulgrønn farge.  Moden gult eple, sitrus og fat på duft og smak.  Smørtoner, nøtter og sitrus i ettersmaken.
Varenummer 796301 Poeng 86  kr 169 .-

Wente ble grunnlagt i 1883 og er i dag en av de eldste familie-eide vingårdene i California. Wente drives i dag av 4. og 5. generasjon som blander tradisjonelle og innovative vinproduksjonsteknikker. Wente disponerer 1240 hektar sertifiserte bærekraftige eiendommer i Livermore Valley, San Francisco Bay og Arroyo Seco og Monterey.   Wente familien har også satset og lykkes stort med vinturisme i California.  Deres opplevelsesenter utenfor San Francisco kombinerer vinsmakinger med en flott restaurant, konsertarena og selvfølgelig golfmesterskap.

 

 

 

 

Torsdag 11 juli  Rosèvinperlen fra Gattinara 


Fra 2018 årgangen har den legendariske vinmakeren Roberto Conterno stått bak alle vinene hos Nervi i Gattinera. Nervi ble stiftet i 1906 og er det eldste vinhuset i området Gattinara i Nord-Italia.  Årgangen er Conterno første rosèvin og den egner seg svært godt til lette sommerretter av kylling, svin og bakte grønnsaker.

Nervi Rosato 2018
Lys lakserosa farge.  Røde bær, floral og sitrus på duft og smak.  Fruktdrevet syrlig anslag med røde bær og grapefrukt.  Bør dekanteres før servering.
Varenr 511501 Poeng 88 kr 199.-

Fra 2009 var Nervi eid av den norske familien Astrup som var dem lanserte rosèvinen på det norske markedet.  Astrup eier fremdeles 10 % av Nervi etter at de solgte resten av aksjene til Conterno i 2017.
Nervi eier vinmarkene Casacca, Garavogle, Molsino og Valferana ved foten av Alpene og fjellet Monte Rosa, Europas nest høyeste fjell.  Vinmarkene ligger 420 m.o.h og er mellom 10 og 40 år gamle. Jordsmonnet er dominert med  leirrik jord i sørvendte bratte skråninger. Leirinnholdet er høyt, og ligner meget det jordsmonn vi finner i Serralunga, Barolo

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 27 juni   Snadder til skalldyr 
En perfekt match. Sommer, store vide glass og avkjølt burgunder av god kvalitet. Hva mer kan man ønske en sommerdag?  Ukens anbefaling kombineres best med skalldyr som grillet hummer eller sjøkreps. Domaine de Bellene og négociant-huset Maison Roche de Bellene holder til i sentrum av Beaune i Frankrike. Den anerkjente vinmakeren Nicolas Potel kjøper druer fra dyrkere under lange kontrakter, hvor han selv regisserer arbeidet i vinmarkene har blomstret i hjertet av Beaune. Det har gitt resultater i  prisgunstige viner med flott kvalitet til Norge.

Roche De Bellene Bourgogne Chardonnay 2017
Lys grønngul farge. Eple, sitrus og mineralsk på duft. Markert syrlighet og flott konsentrert smaksbilde med gul frukt og sitrus i ettersmaken.
Varenummer 9459901 Poeng 87  kr 189 .-

 

 

 

 

 

 

Torsdag 13 Juni  Kongen av grønne druer: Riesling
Riesling er en internasjonal kjendisdrue som stammer fra Tyskland, og regnes av mange som kongen blant de grønne druene. Riesling er en druesort som utmerket klarer seg på egenhånd og det er knapt noen annen druesort som bedre gjenspeiler vinmarken ”terroiret” i den ferdige vinen.

Leitz Rheingau Riesling Trocken 2018
Lys grønngul farge. Gul frukt og sitrus og mineral på duft. Fruktdrevet med balansert syrlighet og sødme. Lang ettersmak
Varenr 8015001 Poeng 87 kr 149,90,-

Teoriene om Rieslings opphav er mange. En del hevder at den er beslektet med den europeiske Vitis vinifera silvestris og at den har utviklet seg gjennom en foredling som startet i romertiden da Julius Caesars legionærer la under seg områdene langs de tyske elvedalene. Andre er av den oppfatning at druen ble introdusert i området først i den eldre middelalder da kong Ludvig lot bytte ut enklere sorter mot Riesling. Fra 1400-tallet finnes betydelig sikrere kilder og blant annet skriver Hieronymus Bosch at Riesling ble dyrket i Rhin- og Moseldalen. En kuriositet er at det i kjelleren under rådhuset i byen Bremen ligger et kar som sies å inneholde rester etter Rüdisheimer Riesling 1653. Det hevdes at det fortsatt er” liv” i vinen

 

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 6 Juni Syrlig fristelse fra Loire
Navnet Sancerre er uløselig knyttet til Loire og Frankrike som en vin og vindistrikt. Når både vin,distrikt bærer navnet Sancerre heter selvsagt også byen: Sancerre. Sancerre ble først oppdaget av romerne i det 1. århundre e.Kr. og er et av de eldste, originale vinområdene i Frankrike.

Domaine de la Villaudière Sancerre 2018
Lys gulgrønn farge. Stikkelsbær, mineraler og sitrus på duft. Saltaktig anslag med god konsentrasjon og balansert flott syrlighet. Passer til østers, kamskjell og retter med asparges eller hvit fisk med smørsauser.
Varenr 3091301 Poeng 88 kr 199,90,-,

Domaine de la Villaudière er drevet av Jean Marie Reverdy og hans kone Catherine Ferry og ligger i den nordlige delen av Sancerre-regionen, med en fantastisk utsikt over den høyeste byen Sancerre.  Ekteparet disponerer 15 hektar spredd over 18 parseller med vinmarker.  Vinmarkene ligger på 200 m.o.h med en gjennomsnittsalder på 30 år på vinstokkene.

Hvit Sancerre lages av druen Sauvignon Blanc. Den dyrkes i store deler av vinens verden og i Frankrike er det i den østre delen av Loiredalen, i områdene Sancerre og Pouilly Fumé den dyrkes og trives best. Det som først og fremst kjennetegner Sauvignon Blancs er den markante syrlighet og aromatiske lukt av stikkelsbær, nesle og vegetale toner

 

 

 

 

Torsdag 30 Mai Spansk fristelse 
Spania byr på mye bra vin om dagen. Fellesnevneren er fruktdrevne ukompliserte viner som er langt unna hva mange forventer av spansk vin. Vekk med fattoner og vaniljebomber. Inn med fruktige leskende rødviner som er fantastisk til grillmaten i sommer.

Càtulo Tinto Garnacha 2018. Lys blålilla farge. Fruktig aromabilde med røde bær og urter på duft og smak. Enkel, men saftig leskende ettersmak av røde bær, blomster og urter.  Til mat er vinen  best til lettere grillretter av svin, kylling med bakte grønnsaker og villris.
Varenr 7662001 Poeng 86 kr 124,90,-

Bodegas La Casa de Lúculo ble grunnlagt så sent som  i 1999 i vindistriktet Navarra i Spania med mål om å gjenopprette de forlatte vinmarkene av “Garnacha Atlántica” i området. Vinmarkene ligger på mer enn 600 meter høyde  i fjellene Mendigorría og Aibar og dekker et område på 15 hektar.  Noen av vinstokkene er mer enn 100 år. Bodegas La Casa de Lúculo har gjenskapt en tilnærmet økologisk drift de seneste årene.

Torsdag  23 mai  Leskende fruktighet fra Etna   Få har gjort mer for vinkvalitet på Sicilia enn familien Planeta. Økende renommé, kvalitet og mangfold preger vinlandet Sicilia idag.  Nå er også en Planeta vin kommet i basisutvalget på Vinmonopolet. Prisen er satt ned og volumene økt til Norge.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Planeta Etna Rosso 2017.  Lys blålilla farge. Sval fruktighet med røde bær, urter og sursøt fruktighet. Balansert syrlighet og fruktighet. Vinen er best litt avkjølt i store glass, servert til helgrillet svinefilet, bakte rotgrønnsaker og sval peppersaus av fløte.
Varenr 10205001 Poeng 87 kr 200,-

I 1985 satte Don Diego Planeta, pater familias i Menfi og bestyrer av Sicilias største kooperativ (Settesoli) seg i 1985 fore å lage Sicilias beste vineri sammen med familien. Navnet på prosjektet ble Planeta.  Gjennom 90-tallet ble Planeta  raskt Sicilias toneangivende vinprodusent. De snudde de nær egenhendig verdens oppfatning av Sicilias potensiale. Fra et lite vineri på familiens eiendom i Ulmo nær Menfi har Planeta de siste ca. tyve år utvidet med eiendommer i Ulmo, Noto, Vittoria, Etna og Messina - en reise fra vest til øst på Sicilia, og gjennom Sicilias historiske vinområder, kjent fra antikken som arnestedene for flere tusen års kvalitetsproduksjon.

 

 

 

 

Torsdag 16 mai Bobler til helgen
Grunnlovsdagen krever en feiring med bobler. Vi har plukket frem to supre kandidater fra Frankrike. Crémant og Champagne er sikre kort på vinfronten 17. Mai og i helgen. Clotilde Davenne Crémant de Bourgogne Extra Brut. Lys grønngul farge. Små bobler. Eple, sitrus og mineraler på duft og smak.  Markert mousse og balansert syrlighet preger ettersmaken.
Varenr 1049101 Poeng 86 Kr 174.-

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve. Lys grønngul farge. Små bobler. Rødt eple, sitrus og toast på duft. Konsentrert fyldig champagne med kremet stil. Lang ettersmak
Varenr 1745201 Poeng 88 kr 319,-

Begge vinene vi anbefaler til festdagene kommer fra økologiske produsenter som produserer vin med høyt fokus på fruktdrevne viner med markert syrlighet.

Clotilde Davenne er feministen som ønsket å bevise at også kvinner kan lære å lage god vin. I årene mellom 1989 og 2004 var hun trofast og hardtarbeidende vinmaker hos Jean-Marc Brocard, en av Chablis største produsenter. Så kom ønsket om å lage sin egen vin, under egen etikett. Hun hoppet av karusellen og lanserte sin første” vin” i 2004 laget av innkjøpte druer og senere på egen eiendom i 2005.  I Norge har Clotilde opparbeidet seg en trofast tilhengerskare siden starten av varemerket Clotilde Davenne.

Pierre Gerbais er en liten familieprodusent som holder til i Aube helt syd i Champagne, like nord for Chablis. Pierre Gerbais er en av de små hemmelighetene som finnes
på Vinmonopolet. Ekte, prisgunstig, økologisk og så god at de slår merkevarene på smak med god margin.

Smaketips: Mange opplever vin med bobler for syrlige.  Prøv forskjellen med et tynt, smalt champagneglass og et tulipanformet glass.  Du vil bli overrasket!   Syrligheten dempes i det største glasset og fruktigheten i vinen fremheves.

 

 

 

 

 

Torsdag 9 Mai Dolcetto til grillen
Grillsesongen er startet.  Dolcetto er druen som lett blir glemt i Piemonte, men som leverer langt bedre enn de aller fleste viner av laget av Barbera druen.  Kraftigere på smak, mer fyldig og bedre tanninstruktur er fellesnevneren.Vajra Monterustico Dogliani 2017. Middels blålilla farge.  Mørke bær, kirsebær og anis på duft og smak. Vegetal anslag med balansert syrlighet og tanniner.  Lang ettersmak.  Vinen passer flott til ytrefilet av okse rett fra grillen med syrlig bearnaisesaus, bakte poteter og rotgrønnsaker.
Varenr 6966501 Poeng 88 Kr 196

Norgesvennen og vinmaker Aldo Vajra hos G.D. Vajra er viden kjent for sine økologiske viner av Dolcetto fra Piemonte.  Delikate og fruktige i stilen, men alltid med en iboende syrlighet som gjør vinen til et sikkert valg til mat. G. D. Vajra ble grunnlagt i 1972 og er oppkalt etter Aldos far, Giuseppe Domenico. Aldo har gradvis økt området til 60 hektar med vinmarker som alle ligger strategiske steder som Bricco delle Viole, Fossati, La Volta og Coste di Vergne. Aldo Vajra holder seg til gammeldagse vinfremstillingsmetoder og rekken av viner fra G.D. Vajra på Vinmonopolet viser en allsidighet få produsenter har i Piemonte.

 

 

 

 

 

 

 

Torsdag 25.april Bobler fra Spania:
Grans Moments Brut Nature er en velsmakende cava som passer fint til tapas eller som aperitif i vårsolen. Lys gulgrønn farge. Små bobler. Grønt eple, lime og vegetale toner på duft og smak. God mousse i anslaget og lang fruktdrevet avslutning med grapefrukt/sitrus toner.
Varenr 4963201 85 Poeng kr 135.-

Flaskedesignet har Grans Moments fra arkitekten Antoni Gaudí som står bak kirken og landemerket La Sagrada Familia i Barcelona.  Grans Moments Nature har under 3 gr/l sukker i motsetning til ordinære kjente cava som gjerne har over 9 gr/l. 95% av all cava kommer i og rundt byen Sant Sadurni d’Anoia i Catalonia.  Spanske musserende viner lages etter samme metode som i Champagne.

 

 

 

Torsdag 2.mai Chablis til sjøkreps:
Mai med sine mange fridager fordrer gode måltider. Vår favoritt er: Grillet sjøkreps med ramsløkssmør. Retten nærmest skriker etter Chablis. William Fèvre Petit Chablis 2017 Lys gul grønn farge. Ung fruktdrevet Chablis med grønt eple, sitrus på duft. Flott konsentrasjon. Markert syrlighet og lang ettersmak.
Varenr 4597001 87 poeng kr 179.-

William Fèvre leverer alltid en referanse på hvilken kvalitet årgangen gir i Chablis. 2017 årgangen e ren de beste på mange år. William Fèvre sin første årgang var så sent som 1959, men har vokst seg til å bli toneangivende produsent i Chablis.  William Fèvre ble overtatt av champagneprodusenten Henriot i 1998 og har siden da vokst til hele 78 hektar hvor over 30 hektar er premier cru eller grand cru vinmarker. 

 

 

 

 

 


Andre leser også: