Kapital

Eiendom ·  Spania ned 30 prosent siden toppen:

Håper nybygg skal lokke kundene tilbake

Sol på solkysten: I Estepona koster denne eiendommen 15 millioner kroner. Huset med fire soverom er på 346 kvadratmeter, og hele eiendommen er på to mål. © Hegnar Media
Publisert:4. september 2019

Salget av ferieboliger rettet mot nordmenn har gått tregt i Spania det siste året. Det er inntrykket fra både Costa Blanca og Costa del Sol. Men nå håper meglerne at alle de nye byggeprosjektene vil friste kjøperne.

Byggeplassene i Spania har stått stille i flere år, men nå er kranene i full gang igjen. I stedet for gamle og uisolerte leiligheter kan potensielle kjøpere nå velge og vrake i nye prosjekter. Bare på Costa del Sol er arbeidene i gang på 200 nye prosjekter. Mellom Nerja i øst og forbi Marbella og Estepona i vest jobbes det med alt fra større villaer til leiligheter i alle prisklasser.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Nytt penthouse: 15 millioner kroner koster penthouse-leiligheten i dette prosjektet som er under utvikling i Fuengirola. </text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Nytt penthouse: 15 millioner kroner koster penthouse-leiligheten i dette prosjektet som er under utvikling i Fuengirola.

30 prosent billigere

Det aller dyreste spanske objektet som nå ligger ute på Finn, befinner seg da også ikke overraskende i Marbella. For temmelig nøyaktig 185 millioner kroner – eller 18,5 millioner euro – kan man nå skaffe seg et 2.700 kvadratmeter stort gods med åtte soverom en drøy halvtime fra flyplassen i Malaga.

Annonse

– Det objektet retter seg mot kapitalsterke kunder i hele Europa, sier daglig leder Knut Mathiesen i Solvang Eiendom – meglerfirmaet som har potensielle norske kunder av akkurat denne eiendommen på listen.

Les også

Fortsatt stor interesse for feriebolig i utlandet:

Nordmenn trosser ugunstig valutakurs

Men Mathiesen er en av dem som forteller at det er langt fra like stor aktivitet på meglerkontoret som da markedet var glohett før finanskrisen. Eiendomsprisene i Spania ligger fortsatt så mye som 30 prosent under toppnivået fra før finanskrisen. Og det er et gjennomsnitt, i enkelte områder kan fallet ha vært enda større.

– Markedet er imidlertid på bedringens vei, sier Mathiesen og setter spesielt pris på at salget av de nye boligene går bra.

Det har da også vært en økning i de spanske eiendomsprisene de siste årene på tre til seks prosent, igjen avhengig av hvor man befinner seg.

– Markedet klarer å ta unna alle de nye prosjektene?

– Ja, det er mange som vil ha nytt i dag.

Også nordmenn handler til tross for at eurokursen stadig tikker oppover.

– Bryr vi oss om at euroen blir stadig dyrere?

– Ikke så veldig. Men det kommer selvfølgelig helt an på hva objektet koster. Det har en effekt hvis kjøper skal ut med noen millioner euro, svarer Mathiesen.

Marbella er neppe noe speilbilde på markedet i hverken Spania eller på solkysten, men tiltrekker seg kjøpesterke kunder av alle nasjonaliteter. Den typiske norske kjøperen som flyr til Malaga for å komme seg til feriehuset, nøyer seg med litt mindre å boltre seg på.

– Nordmenn kjøper leiligheter i prisklassen to til fire millioner kroner og villaer fra fem til åtte millioner, sier Mathiesen.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Dyrest på Finn: Dette godset på Golden Mile Marbella koster 18,5 millioner euro – 185 millioner kroner hvis en nordmann vil bla opp for den seks år gamle villaen. </text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Dyrest på Finn: Dette godset på Golden Mile Marbella koster 18,5 millioner euro – 185 millioner kroner hvis en nordmann vil bla opp for den seks år gamle villaen.

Prisrekord på 11 millioner

Daglig leder Thomas Kjærrgård i Costa del Sol Property har et av de helt spesielle villaprosjektene i sin portefølje. La Zagaleta Benahavis ligger noen kilometer inn fra kysten, vest for Marbella, og her må kjøperen ut med 89 millioner kroner for en villa med grunnflate på 2.200 kvadratmeter.

– Med heliport og havutsikt, golfbane og ridesenter tilhører dette et av de mest eksklusive og luksuriøse prosjektene som er utviklet i Sør-Spania, sier Kjærrgård. Han forteller at utviklerne i regionen nå planlegger nye byggeprosjekter frem til 2022–23, men at de ikke våger å se enda lenger frem i tid.

Les også

Nordmenn kjøper stadig flere fritidsboliger i Sverige:

– Fremdeles billigere enn i Norge

Flesteparten av Kjærrgårds norske kunder foretrekker objekter nærmere flyplassen, nærmere Malaga. Det er da også her Costa del Sol Property har solgt den dyreste boligen så langt i år. En norsk familie kjøpte en prosjektert eiendom for 12,5 millioner kroner i Fuengirola, litt vest for Malaga by. – Men majoriteten av nordmenn kjøper stort sett i prisklassen mellom 2,5 og fem millioner.

Heller ikke for Kjærrgård har markedet langs den spanske solkysten nådd gamle nivåer, men også han er optimistisk på grunn av de nye byggeprosjektene som har vært under prosjektering og utvikling de siste tre årene. Prosjekter som i hovedsak ligger mellom Malaga og Marbella.

River og bygger nytt

Et av de områdene som poppet opp for flere år siden da byggeprosjektene virkelig sto i kø, er husklyngen en snau time nord for Alicante på Costa Blanca, der det er kort vei mellom norske butikker. Albir, Altea og Alfaz del Pi er godt kjente navn for nordmenn som ønsker å se kjente ansikter hver eneste dag – men et mareritt for alle som vil feriere på egen hånd langt hjemmefra.

I dette området forteller også daglig leder Per- Ivar Strømsnes i Costa Blanca Booking at det igjen er blitt stor aktivitet på byggeplassene noen kilometer inn fra kysten.

– Det har vært en periode på fem-seks år hvor det ikke er bygget en eneste kvadratmeter her. Med kritiske økonomiske tider rigger man ned kranene og plasserer dem på deponi. Men nå er de blitt hentet frem igjen, sier Strømsnes. – Her kan kjøpere få noe helt nytt.

“Prisen” de i tillegg må være villige til å betale, er at det ikke ligger supersentralt i kvartalene helt nede ved stranden.

– Utbyggingen skjer tre til åtte kilometer bort fra stranden, forteller Strømsnes.

For de som sverger til en leilighet på den “riktige” siden av veien, starter prisen på en leilighet med tre soverom nå på 2,5 millioner kroner – men kan også nå det dobbelte av dette. Da handler det imidlertid ikke om nye leiligheter, men om utbygginger som kan ha skjedd for både ti og tyve år siden.

– For samme pris, eller enda lavere, vil det nå tilbys helt nye leiligheter, sier Strømsnes.

Han forteller at det i tillegg er i gang flere prosjekter der det settes opp tomannsboliger på tomter der de gamle husene blir revet.

– Det er ikke så mange ledige tomter her i området, men det er endel gamle boliger som kan være 50 år gamle og står på en tomt på et mål. De har god beliggenhet med god utsikt, og utbyggere har begynt å kjøpe opp disse for tre til fire millioner kroner. De nye husene de setter opp koster fra seks til syv og opp mot ni millioner kroner, sier Strømsnes.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?>
<richtext version="1.0.0.0">
<paragraphlayout>
<paragraph><text></text>
</paragraph>
</paragraphlayout>
</richtext>


Rom for forhandlinger

Uavhengig av den økende byggeaktiviteten konstaterer også Strømsnes at det har vært en fallende tendens og kurve på etterspørselen i markedet på Costa Blanca.

– Det har ikke fått noen umiddelbar effekt på prisene, men på sikt vil det kanskje komme.

Utviklingen avhenger av flere eksterne faktorer, en av de viktigste er hvordan brexit til slutt blir seende ut. Svært mange engelskmenn har i dag feriebolig langs den hvite kysten.

Les også

Salgsrekord i Cannes:

– Flere kjøper urbant

– Engelskmenn er den gruppen som kjøper mest her, men de fleste av dem kjøper i et annet prisnivå enn det nordmenn foretrekker. De fleste av dem kjøper for 100.000 til 150.000 euro, det vil si fra en til halvannen million. Men det er litt enten eller med engelskmenn. Enten kjøper de mindre enheter, eller så er de luksusdyr som handler i det aller dyreste segmentet, sier Strømsnes.

– Men i det typisk norske markedet, som ligger hakket over der engelskmennene befinner seg, vil altså ikke en hard brexit få så store konsekvenser?

– Nei, det tror jeg ikke, svarer Strømsnes.

Han tilføyer at dersom engelskmennene vil selge, har de små leiligheter som nordmenn ikke er interesserte i.

– Men samtidig kan det komme investorer både fra Norge og fra andre land som kjøper opp bolker med rimelige leiligheter, pusser dem opp og leier dem ut. Det kan gi god avkastning.

Eurokursen er et annet trusselbilde som mange er opptatt av når de skal kjøpe leilighet eller feriebolig i utlandet. Eller er de det?

– Nordmenn er blitt vant til at kursen skal ligge et sted mellom ni og ti kroner, ingen drømmer lenger om kurser ned på syvtallet, sier Strømsnes. – Det å vente eller håpe på at det blir bedre i 2021, nei, det gjør ikke nordmenn. De som er interessert, de kjøper til dagens kurser.

Men samtidig forteller han at stigende eurokurser kan åpne opp for prisforhandlinger. Potensielle kjøpere fra Norge har sett at prisen på en leilighet har økt med noen hundre tusen kroner de siste månedene – bare på grunn av eurokursen. Hvis selgeren er norsk, og skal ha med seg pengene hjem til Norge, kan dette være et forhandlingsgrunnlag.

– For noen dager siden solgte vi en leilighet der vi hadde en forventning om å få 240.000 euro. Men selger aksepterte et bud på 225.000 – i kroner ble dette det samme beløpet som vi i februar mente var den riktige prisen, sier Strømsnes.

Les også

I Italia må boligkjøpere gjøre jobben selv:

Lite hjelp å hente på nettet

Over 10.000 objekter

På Finn.no ligger det akkurat nå 10.300 objekter ute for salg i Spania. Over 7.000 av disse finner vi på Costa Blanca, mens de som er ute etter en feriebolig på Costa del Sol, må nøye seg med et par tusen alternativer. Mallorca er et annet område som er i ferd med å bli populært for nordmenn, men på nettet er utvalget svært beskjedent. Kun 150 objekter ligger ute, og disse er dessuten i hovedsak lagt ut av utenlandske meglere.


Les også:

– Korthuset kan kollapse

Spår krakk i salget av nye boliger

Salget av nye boliger bremset opp allerede før coronautbruddet. Mens mange utbyggere har beholdt selvtilliten, spår flere økonomer kraftig prisfall på boliger og krakk i salget av nye boliger.

16 min lesetid

Bøhler og Sveaas vant ikke frem med sitt krav i tingretten:

Tilkjent 2 mill. i erstatning for Frogner-hage

Erik Bøhler og Christen Sveaas forlangte minst 40 millioner kroner i erstatning for Frogner-hagen som Oslo-byrådet har vedtatt å ekspropriere. Oslo tingrett tilkjente investorduoen to millioner kroner. Nå varsler parhestene anke.

2 min lesetid

Andre leser også: