Kapital

Eiendom ·  Nordmenn kjøper stadig flere fritidsboliger i Sverige:

– Fremdeles billigere enn i Norge

Foto: Finn.no Foto: Finn.no © Hegnar Media
Publisert:4. september 2019

Nordmenn fortsetter å kjøpe feriehus i Sverige, og i fjor fikk ytterligere 250 fritidsboliger i nabolandet norske eiere. Foruten svenskene selv eier nordmenn desidert flest fritidseiendommer i landet, og det er grensefylkene Västra Götaland, Värmland og Jämtland som er mest populære.

I 2018 hadde 37.322 fritidsboliger i Sverige utenlandske eiere, og disse eiendommene hadde en marginal prisøkning fra året før. Antallet som eies av nordmenn fortsetter å øke. I fjor fikk ytterligere 250 fritidsboliger norske eiere, noe som tilsvarer en økning på 2,1 prosent sammenlignet med året før. Nordmenn eier nå 12.133 fritidsboliger i nabolandet, ifølge tall fra Sveriges statistiske sentralbyrå, SCB.

– Sommersalget har gått veldig bra, og jeg ser veldig positivt på markedet. Det føles som om prisene har gått litt opp i det siste. Erik Johannesson Svenska Gårdar

Siden 2000 har antall fritidsboliger eid av nordmenn økt med 9.591, noe som tilsvarer rundt 377 prosent. De fleste av fritidsboligene nordmenn foretrekker ligger i grensefylkene Västra Götaland, Värmland og Jämtland. Både Västra Götaland og Jämtland var blant fylkene hvor utlendinger kjøpte flest fritidsboliger i Sverige i fjor, og av til sammen 190 fritidseiendommer i de tre mest populære fylkene stod nordmenn for 158.

Annonse
Les også

Salgsrekord i Cannes:

– Flere kjøper urbant

Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret forteller likevel at nordmenns interesse for feriehus i Sverige har dabbet noe av de siste årene.

– Men Sverige er fremdeles populært, selv om valutaen har gått feil vei og prisene i de norske områdene har gått opp. Likevel er det fremdeles billig- ere enn i Norge, samt at det er lavere levekostnader i Sverige, sier Øye.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Privat øy: På finn.no ligger det flere titalls feriehus til salgs i prisklassen 10 millioner og oppover. To timer fra Oslo, like ved Rossö, kan man blant annet få denne hytten - på en helt privat øy - for cirka 18 millioner kroner, eller denne herregården i Veddö til 44 millioner kroner.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Privat øy: På finn.no ligger det flere titalls feriehus til salgs i prisklassen 10 millioner og oppover. To timer fra Oslo, like ved Rossö, kan man blant annet få denne hytten - på en helt privat øy - for cirka 18 millioner kroner, eller denne herregården i Veddö til 44 millioner kroner. Foto:

– Ser veldig positivt på markedet

Ifølge eiendomsmegler Erik Johannesson i Svenska Gårdar er det for tiden et godt eiendomsmarked i Sverige.

– Sommersalget har gått veldig bra, og jeg ser veldig positivt på markedet. Det føles som om prisene har gått litt opp det siste året, sier Johannesson.

På Finn.no ligger det i skrivende stund 845 boliger til salgs i Sverige, hvorav 458 ligger i Västra Götaland, 257 i Värmland og 52 i Jämtland. Den dyreste boligen som ligger til salgs nå er en herregård i Västra Götalands skjærgård. Eiendommen er ifølge annonsen på 600 kvadratmeter, og tomtearealet på hele 660.000 kvm. Eiendommen fra 1909 selges privat med en prisantydning på cirka 44 millioner norske kroner.

 

Fritidseiendom Sverige

 

Den nest dyreste eiendommen i Sverige til salgs på Finn.no er Untra Gård i Uppsala, som selges av meglerselskapet Sotheby’s International Realty Skeppsholmen. Prisantydningen på herregården ligger på rundt 27 millioner norske kroner, og inneholder blant annet 12 rom.

For de som drømmer om et feriehus i skjærgården, heller enn en svensk herregård, kan man nå kjøpe et hus på en helt privat øy i Västra Götaland om man har 18 millioner kroner til overs. Med et tomteareal på hele 50.000 kvadratmeter, og boareal på 112 kvadratmeter, får man, ifølge annonsen på Finn, et eget øyparadis i den populære, svenske skjærgården.


Les også:

Andre leser også: