Kapital

Eiendom ·  Salgsrekord i Cannes:

– Flere kjøper urbant

Rekordhøy pris: Toppleiligheten i det nye luksuskomplekset, Le First Croisette i Cannes, var Knight Franks siste rekordsalg på Rivieraen, ifølge eier og direktør Fredrik Lilloe. Leiligheten skal ha blitt solgt til svimlende 335 millioner kroner. Foto: Knight Frank Ingrid Elle © Hegnar Media
Publisert:4. september 2019

Tross ugunstige valutakurser investerer fortsatt mange i fritidsbolig på den franske rivieraen. Meglerne merker også en økt interesse for eiendommer i urbane strøk, og i Cannes og Cap Ferrat har eiendomsmeglerkjeden Knight Frank satt flere salgsrekorder det siste året.

“ Det er et rart marked nå. Hverken rubel, pund eller kroner gjør det særlig bra mot euroen, sier eier og direktør i Knight Frank, Fredrik Lilloe.

– Samtidig er det mye politisk ustabilitet med blant annet Brexit-kaoset. Likevel velger folk å sette pengene i eiendom i Frankrike. Dette fordi det er et ganske sikkert marked, med en 200 år lang historie. Markedet har historisk gjort det bra, sammenlignet med for eksempel Spania og Italia.

Annonse
<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph><text>Dyrest: Denne luksuriøse villaen er, ifølge eiendomsmegler Fredrik Lilloe, den dyreste eiendommen Knight Frank har til salgs i Cannes for øyeblikket. Prislappen? Snaut 640 millioner norske kroner.</text></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Dyrest: Denne luksuriøse villaen er, ifølge eiendomsmegler Fredrik Lilloe, den dyreste eiendommen Knight Frank har til salgs i Cannes for øyeblikket. Prislappen? Snaut 640 millioner norske kroner. Foto: Knight Frank
– Jeg tror ikke på stor prisoppgang. Det er kjøpers marked, og det finnes et stort utbud. Agnar D. Carlsen Eiendomsmegler

100.000 euro pr. kvm

Lilloe sier at det er litt færre nordmenn som kjøper fritidsbolig i Frankrike nå enn tidligere, men de som kjøper er svært pengesterke.

– Det å bruke 50 millioner kroner er det overraskende mange som har råd til. Vi jobber mye med objekter til 10 millioner kroner og oppover, sier han. – Vi har hatt 11 prosent økning i transaksjoner i Frankrike år for år, og ser nå rekordtransaksjoner som vi ikke har sett de siste årene.

Les også

Spania ned 30 prosent siden toppen:

Håper nybygg skal lokke kundene tilbake

Han forteller at Knight Frank har hatt fem eller seks salgsrekorder det siste året, og majoriteten er satt i Cannes. Den siste salgsrekorden var det en russer som satte, da han kjøpte en leilighet i Cannes til svimlende 335 millioner kroner.

– Å se dette prisnivået i Cannes er sjeldent. Det er samme nivå som på gullkvartalet i Monaco, hvor prisene ligger på mellom 70 og 100.000 euro pr. kvadratmeter, forteller Lilloe, og sier det er i Cap Ferrat og Cannes at rekordene settes.

Brexit tvinger britene på leiemarkedet

På grunn av politikk og vekslingskurs er det også færre kjøpere fra Storbritannia, og ifølge Lilloe er disse nå blitt større på leiemarkedet. Han forteller at de gjerne leier flotte eiendommer på Rivieraen for fire millioner kroner for juli måned alene.

– Folk skal på ferie uansett. De har en viss livsstil der med venner og kjente, og i stedet for å bruke pengene i New York eller på Bahamas, så skal det brukes her nede – gjerne mens man søker etter det perfekte kjøpsobjektet.

Nordmennene som kjøper på R ivieraen nå er på jakt etter kvalitet, og gjør ofte forretning med venner og kjente, forteller Lilloe.

– De kaster ikke bort tiden. De har bestemt seg. Her er det 36 grader nå, og folk er på stranden. Det er varmt vær frem til oktober, og om vinteren kan du fremdeles golfe, seile og sykle. Samtidig som det er tre store alpestasjoner i nærheten av Nice. Det er et unikt sted å være, lokker Lilloe.

Ifølge meglerne Kapital har vært i kontakt med, er det en voksende trend at folk blir mer urbane, også på Rivieraen.

– De yngre vil ha mindre leiligheter i Nice og andre byer. De bruker det som et utgangspunkt for opplevelser og aktiviteter, sier eiendomsmegler Agnar D. Carlsen i Norsk Megling International. – Nå kan vi jobbe hvor som helst ved hjelp av internett, så de tar med seg jobben, og flytter på seg. Mange kunder tar med seg jobben til utlandet. Avstanden blir fort kort. Vi merker flere som er interessert i eiendom i urbane områder.

Les også

Nordmenn kjøper stadig flere fritidsboliger i Sverige:

– Fremdeles billigere enn i Norge

– 8–10 prosent avkastning i året

I likhet med Carlsen merker også Lilloe at det er mange nordmenn som kjøper mindre eiendommer i urbane områder på Rivieraen.

– Det er mye aktivitet og søk etter leiligheter i Cannes. Høysesongen i Cannes er 26 uker i året, fordi det er en kombinasjon av kongresser og festivaler, samtidig som Cannes har en lang sommersesong. Det er alltid stort press på leiligheter her, sier Lilloe.

Lilloe mener utleiere i Cannes kan sitte igjen med en kapitalavkastning på 8–10 prosent i året. I Oslo er man heldig hvis man oppnår 3–3,5 prosent i avkastning, påpeker han. Han mener at man kan få nedbetalt lånet i løpet av 10–11 år hvis man kjøper en leilighet i Cannes for rundt 4–5 millioner kroner, og leier den ut i høysesongen.

– Samtidig som du da har den halve året til eget bruk, og gjerne balanserer høysesongen mellom bruk og utleie. Leiligheten betaler for seg selv. Den betaler for oppholdene og reisene dine også. Mange jeg vet om gjør det. De kjøper leilighet i Cannes og leier den ut, sier han.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Knight Frank
– Det å bruke 50 millioner kroner er det overraskende mange som har råd til. Fredrik Lilloe Eier og direktør i Knight Frank

Kjøpers marked

Det er likevel ikke leilighetene i denne prisklassen Lilloe selger mest av til nordmenn.

– Snittsalget vårt ligger på 30–35 millioner kroner pr. objekt, og nordmenn ligger nok i det sjiktet der, mellom 30 og 40 millioner kroner pr. objekt. En viss prosent av personene på Kapitals 400 rikeste liste er i vår portefølje, og de bruker en god del mer penger. De vil ofte ha noe helt spesielt, gjerne fra 100 millioner kroner og oppover.

Dette til tross for at han ikke har merket noe særlig prisoppgang på eiendomsmarkedet i Frankrike.

– Fransk SSB sier at prisene gikk opp med cirka to prosent i fjor, og ikke 10 prosent som det gjorde opp mot 2008 da det var helt galskap, sier Lilloe, som forteller at det er kjøpers marked i Frankrike generelt, men at det i enkeltområder som i populære Cannes er tøffere konkurranse.

Eiendomsmegler Agnar D. Carlsen er enig i at det er et kjøpers marked i Frankrike.

– Jeg tror ikke på stor prisoppgang. Det er kjøpers marked, og det finnes et stort utbud. De eiendommene som ligger på bra steder og som sjelden er på markedet, har en større prisstigning enn andre eiendommer, men vi forventer ikke noen stor prisøkning i Frankrike. Mellom to og tre prosent i løpet av et år ligger det på i snitt, sier Carlsen.

Les også

Fortsatt stor interesse for feriebolig i utlandet:

Nordmenn trosser ugunstig valutakurs

Valutakurs spiller liten rolle

– Kronekurs betyr heller ikke så mye som mange tror, sier Carlsen i Norsk Megling International. – Grunnen til det er kort og godt at man må forvente at man har en forholdsvis høy kurs på euro fremover. Det vil ikke komme ned til 8–8,5 igjen, men vil ligge rundt 9-9,5 fremover. Det er ikke det som er pådriver for kjøpet.

Men mange tar opp lån i euro med pant i bolig i utlandet for å sikre seg, forteller Carlsen.

– I flere av salgene vi hadde før sommeren gjorde kjøperne det, sier Carlsen. – Dessuten er det slik at mange leier ut når de selv ikke bruker det. Da har du leieinntekt i euro, og ingen valutarisiko.

Carlsen mener at valutakursutviklingen ikke spiller noen rolle når nordmenn skal kjøpe eiendom i Frankrike.

– Sol og sommer skifter så fort. Nå bøtter det ned her i Norge. Sol og solforhold betyr 60 prosent når folk skal velge område. De velger ikke Nord-Frankrike, fordi det har et usikkert klima. De velger heller Cote d’Azur eller den nye, franske rivieraen ned mot spanskegrensen. Her er det 10–20 prosent billigere enn i Provence og lett tilgjengelig. Ikke fullt så lett som Nice, men man kan fly til Marseille eller Barcelona.

<?xml version="1.0" encoding="UTF-16"?><richtext version="1.0.0.0"><paragraphlayout><paragraph></paragraph></paragraphlayout></richtext>
Foto: Knight Frank

Lavprisflyene har skapt markedet

– Det med lavprisfly er en avgjørende faktor når folk velger eiendom. Det må være lett tilgjengelig, og pris for å komme seg dit har også noe å si, tror Carlsen.

– Da jeg kjøpte hus for 22 år siden, kostet en billett med SAS via København rundt 3.500 kroner, det var da et godt kjøp. Nå gnir vi oss på nesen hvis det koster mer enn 1200–1500 kroner. Lavprisflyene betyr mye for oss i Frankrike.

Carlsen forteller at det er dyrere tomtepriser i Frankrike enn i Spania, og at beliggenheten langs Cote d’Azur er mer attraktiv for mange i form av hva kysten kan tilby.

– Det er litt mer snobbete i Frankrike enn i Spania, og det er som i Norge; eiendommene med finest tomt og best beliggenhet er dyrest. Folk setter pengene sine i fast eiendom med en attraktiv beliggenhet, disse holder seg godt i pris selv om det er noe usikkerhet i verdensøkonomien. Nordmenn som handler gjør en langsiktig investering, og de søker etter sol og varme. 


Les også:

Andre leser også: