Kapital

Næringsliv ·  Kirkesogn som skattyter:

Tomtesalg som virksomhet – og forkynnelse?

Skattefri: Hva som skal til for at en ellers skattefri institusjon som Den norske kirke, her ved Nidarosdomen, driver økonomisk virksomhet, reiser ikke sjelden tvil. Gorm Kallestad NTB scanpix
Publisert:28. juni 2019

Den norske kirke, og andre kirkesamfunn, er utvilsomt skattefrie, på linje med allmennyttige stiftelser. Skattefriheten omfatter likevel ikke inntekt av økonomisk virksomhet og bortleie av fast eiendom. Men når foreligger det virksomhet etter denne regelen?

At ellers skattefrie institusjoner er skattepliktige for inntekt av økonomisk virksomhet, er begrunnet i viktige nøytralitetshensyn. Uten en slik regel ville skattefrie institusjoner kunne få et konkurransefortrinn fremfor selskaper og andre skattepliktige skattytere som driver med det samme og må betale skatt av inntekten.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn