Kapital

På toppen av den såkalte Gimlehøyden på Frogner i Oslo ligger et supereksklusivt boligbygg med adressen Gimle terrasse 12–14. Her har flere milliardærer leiligheter. Den suverent rikeste av dem kjøpte sin leilighet på hele 391 kvadratmeter over halvannen etasje i juli 2016. Da betalte den utvandrede hedgefondforvalteren Ole Andreas Halvorsen 89 millioner kroner for å kunne ha et “krypinn” de gangene han er innom og besøker gamlelandet.

Annonse

Betaler ikke korrekt skatt

Man skulle tro at eieren av en slik kjempedyr leilighet måtte betale en solid eiendomsskatt. Men skattelistene som Oslo kommune har lagt, ut viser at Hal­vorsen i år kun skal ut med 5.010 kroner i eiendomsskatt. Noen av eierne av de andre leilighetene i Gimle terrasse 12–14 skal derimot betale opptil fem ganger mer i eiendomsskatt, selv om deres leiligheter er mye mindre enn Halvorsens. Forklaringen er at Halvorsens gigantleilighet kun er oppført å være 100 kvadratmeter, altså omtrent en fjerdedel av det den i virkeligheten er, i Skatteetatens sentrale eiendomsregister. Noe som igjen danner grunnlag for Oslo kommunes utskriving av skatt. På denne ene leiligheten har derfor Halvorsen – siden han overtok leiligheten sommeren 2016 – betalt over 90.000 kroner mindre enn hva han egentlig skulle betalt i eiendomsskatt, inkludert inneværende år. I år alene skulle han betalt 38.346 kroner.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn