Kapital

Den såkalte Malabu-skandalen kan vise seg å være blant historiens største av sitt slag. De nigerianske myndighetene mener landets tidligere oljeminister tildelte seg selv en svært lukrativ oljelisens, som han siden solgte videre for 1,3 milliarder dollar til Eni og Shell.

Annonse

Hvor pengene fra transaksjonen siden fant veien, granskes av etterforskere i flere land. Et av svarene kan omhandle en usedvanlig lyssky, tidligere oljetrader – en mann Fredriksen-systemet de siste årene har jaget gjennom europeiske rettssaler med et krav på rundt 300 millioner dollar.

Fredriksen-systemet mener Peter Bosworth, mangeårig toppsjef i Arcadia-gruppen, “skummet fløten” ved hjelp av en separat selskapsstruktur. Slik skal han angivelig ha sørget for at det var han selv og hans medsammensvorne som satt igjen med gevinsten fra konsernets oljehandelsaktiviteter.

Ifølge nigerianske myndigheter har briten også mottatt penger som stammer fra det omstridte oljelisenssalget, både direkte til sin egen konto og via et Arcadia-selskap. Til sammen er det snakk om snaut 16 millioner dollar, penger Bosworth blant annet skal ha brukt til å kjøpe seg en privat luksusvilla.

Les også

Per Sandberg (59) og Bahareh Letnes (29)

Sandberg & Letnes: I forelskelsens tid


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn