Kapital

Med innebygget GPS:

Brevduene tryggere enn radio og tele?

Soldatens beste venn: Under de alliertes invasjon i Normandie under 2. verdenskrig spilte brevduer en viktig rolle. Her er det markert 5. juni i år under 75-årsjubileet for D-dagen.29 Foto: NTB scanpix AFP
Publisert:28. juni 2019

Feil eller ondsinnede aksjoner kan lamme mobiltelefoner og livsviktige trådløse elektroniske signaler. Som i Finnmark i vinter. Brevduene kan igjen komme til heder og verdighet som budbringere.

God trådløs kommunikasjon og navigasjon er blitt så selvfølgelig at de fleste av oss ikke bekymrer oss for hva som ville skje om de elektroniske signalene skulle bli hindret – “jammet”. I alle fall var det slik frem til 5. januar i år, da GPS-signalene plutselig falt ut i store deler av Finnmark. Tilsvarende hendelser hadde forekommet også i 2017 og 2018, og mange mener det skyldtes russiske eksperimenter med nye våpen som kan forstyrre – jamme – trådløse signaler.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn