Kapital

Det som skulle vært sommer er i siget, og salget av rosévin eksploderer. Vinmonopolet har over 607 produkter, noe som forteller at rosévin er populært. En utbredt antagelse er at kvinner foretrekker rosèvin mest, så vi inviterte til et uformelt smakebord utelukkende av det ene kjønn. Å samle 12 kvinner til en rosèvinsmaking ble en lett oppgave. Det ble en ubetinget suksess. Smakebordet ble fylt opp av dem som smaker og vurderer vin mye og dem som liker vin, men aldri har sittet i et smakspanel tidligere. Oppgaven  var enkel: marker den vinen du liker og ville ha kjøpt selv på Vinmonopolet.

Annonse

Smakspanelet opplevde kvaliteten som utfordrende. Vinene smakte fra syntetisk drops og kunstig vann til habile fruktige, smaksrike og flotte matviner med balansert syrlighet og konsentrasjon. Av over 70 roséviner sto 14 igjen som klare vinnere fra panelet. Resultatet fra testen viser en stor spennvidde, selv om vinene fra Italia er i en egen klasse når det gjelder syrlighet. Best i test var Planeta Rosè 2018 fra Sicilia tett etterfulgt av Ch. Routas Rosè 2018 fra Provence og Centovie Rosato 2018 fra Marche.

Perfekt til mat og selskapligheter

Rosévin passer ypperlig til retter av lyst kjøtt som svin, kylling, og kalv, samt hvit fisk, skalldyr og salater. Eller bare alene en sommerkveld i godt selskap for de mer enkle vinene. Etter vår mening er det en positiv trend at merkevarehysteriet som preger rødvin og hvitvinsmarkedet ikke er det samme for rosévin. Det er et sunnhetstegn at gode smaker vinner frem uavhengig av pris og merkevare. Eneste unntaket er kultvinen Il Mimo som alene har skapt seg en fanskare som tømmer hyllene i Vinmonopolet på noen få minutter. Smakingen fortalte oss at det er helt klare retninger i vinstil. Den enkle fruktdrevne stilen omtales gjerne som terrassevin og den mer konsentrerte syrlige rosévinen som passer best til mat. En fordel når vinen serveres er å holde den så kjølig som 7-10 grader. Server heller ofte og lite når varmen slår inn.

Navnet rosévin har sine røtter fra Frankrike og det franske språk, hvor rosé ganske passende kan oversettes til rosa. Utviklingen for rosévin har vært formidabel. I årets første fire måneder var veksten for rosévin 23,8 prosent sammenlignet med i fjor viser tall fra Vinmonopolet. I 2018 ble det solgt 2.792.984 liter rosévin på Vinmonopolet. Det er i stor kontrast til begynnelsen av 2000-tallet, da ble det solgt i overkant av 190.000 liter i Norge. Smaksnotatene og poenggivningen er gjort av vinjournalist Svein Lindin i etterkant av smakingen.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn