Kapital

For syvende året på rad troner Erna Solberg på topp som Norges mektigste kvinne. I seks av disse årene har hun sittet som statsminister. Det gjør henne – med god margin – til den lengstsittende norske statsministeren fra Høyre noensinne, for allerede i mai i fjor tangerte hun Kåre Willochs tidligere rekord om lengst regjeringstid som Høyre-statsminister.

Annonse

Siden Solbergs Høyre-, FrP- og Venstre-regjering nå også har fått med seg KrF på laget i et firepartisamarbeid, og med det har solid flertall i Stortinget, vil Solberg mest sannsynlig også regjere landet i minst et par år til, frem til stortingsvalget høsten 2021, om da ikke noen akutte regjeringskriser skulle oppstå. Vi snakker da om en Solberg-æra.

I verdensklasse

Bak statsministeren følger hennes ni kvinnelige ministere, noe som gjør dette laget til en av de sterkeste regjeringene – om ikke den sterkeste – i verden på nettopp likestilling av makt, for i Solbergs regjering sitter kvinnene, som utgjør nesten halve regjeringen, på de virkelig tunge statsrådpostene.

Finansminister og FrP-leder Siv Jensen er også i år rangert som den nest mektigste kvinnen i landet, utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide inntar tredjeplassen, kultur- og likestillingsminister samt Venstre-leder Trine Skei Grande fjerde, kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland femte og arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sjette.

Ny på topp ti av listen fra i fjor suser nyutnevnt eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug på en syvende plass. Hun er kontroversiell som få, og sitter på en ikke altfor tung ministerpost, men som eldreminister har hun en unik mulighet til å profilere mange av partiets kjernesaker på en konstruktiv og god måte. Samtidig har hun en enorm fanklubb av ivrige tilhengere og stor gjennomføringskraft, og slikt gir utvilsomt mye makt i politikken.

Les også

Politikken er strakeste veien til makten:

Norges mektigste kvinner 2019

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn