KapitalVin

Om vi må nevne to ting vi elsker med våren må det være ferske hvite asparges og bobler av god kvalitet fra Tyskland. En times kjøretur fra Frankfurt finner vi vinområdet Pfalz og den lille, idylliske byen Deidesheim. Her er hovedsetet til Reichsrat von Buhl. Her bugner det av både asparges og fulle vinkjellere på våren. Reichsrat von Buhl er en av våre favoritter. De betraktes i dag som en av Tysklands mest respekterte vinprodusenter, men som for enhver produsent har historien og fokuset endret seg etter hvilket marked man opererer i eller hvilken eier man har.

Annonse

 

Opprinnelsen

Merkenavnets opprinnelse stammer fra vinprodusenten Weingut Jordan, som ble etablert av Pierre Jordan i 1718. Et arveoppgjør, nye ekteskap og nye generasjoner førte vingården videre til Franz Armand Buhl. Franz var medlem av den tyske Reichstag, en nær venn av kansler Otto von Bismarck og ble i 1885 utnevnt til Reichsrat der Bayerischen Krone. Siden 1912 har eiendommen hatt navnet Reichsrat von Buhl.
Under Franz Eberhard Buhls ledelse ble Weingut Reichsrat von Buhl en av de største privateide vingårdene i Tyskland. Masseproduksjon gjorde at omdømmet sank og Von Buhl-familen til slutt solgte i 1952. Nye omveltninger fulgte og etter nye eierskifter endte vinprodusenten opp hos ekteparet Achim og Jana Niederberger, som satte seg høye mål. De la om driften fullstendig og investerte i fagpersoner, utstyr og markedsføring for å lage en ny æra for Weingut Reichsrat von Buhl. En av de viktige stegene var å få tak i en vinmaker med ambisjoner. Det fant ekteparet Niederberger i Champagne. 

Hentet den beste

Mange vinmakere drømmer om en prestisjejobb som kjellermester hos en av de kjente Champagnehusene i Frankrike. De fleste som har jobben i dag er født i Champagne og har jobben i hele sin yrkeskarriere. Svært få velger å slutte. En av dem som gjorde det var franskfødte Mathieu Kauffmann. Da han leverte sin oppsigelse i 2013 ble det et stort ramaskrik da ingen kjellermester noensinne hadde sagt opp før man gikk av med pensjon. 

Mathieu Kauffmann i sitt rette element i vinmarken Foto: Svein Lindin

Strålende viner

Mathieu Kauffmann arbeidet som kjellermester hos anerkjente Bollinger Champagne. Mathieu, som opprinnelig kommer fra Alsace, var den første som ikke var født i Champagne som ble kjellermester. Han studerte ved Ecole Nationale Supérieure Agronomique, og jobbet både hos anerkjente produsenter i Alsace og Baden, før han startet hos Bollinger.  Det var en revolusjon på gang i Tyskland. En boblerevolusjon kan man om nødvendig kalle det. Tyskland har produsert sekt i hundrevis av år, men etter 1. verdenskrig har omdømmet stort sett vært i skyggen av Champagne. Mathieu Kauffmann ambisjoner på vegne av Tyskland er å bringe tysk musserende ut av skyggen av Champagne.

Boblende fremtid

Dagens Weingut Reichsrat von Buhl lager både strålende musserende og hvite viner samt noe rødvin. Filosofien er klassisk og preget av tanken at vinene skal utrykke en stedegen karakter. Terroir-preget hvor man holder tyske vintradisjoner i hevd sammen med den moderne tørre stilen. Grosses Gewächs vinene fra Kirchenstück, Pechstein regnes blant Tysklands beste viner år etter år. Etter vår mening er spesielt boblene verdt å følge med på.
Etter hvert som tiden går vil årgangsvin med bobler dukke opp fra Weingut Reichsrat von Buhl. Da står vi først i køen sammen med en bunt med ferske asparges.

Pfalz i solnedgang Foto: Scanpix 

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn