Kapital

Man skal ikke skue hunden på hårene, men blant landets aller rikeste er det ytterst få som bærer halvlangt, tjafsete hår og grått ti-dagers-skjegg. Om det ikke var for blazeren og silkeskjerfet i brystlommen, ville kanskje Odd Reitan fått problemer i døren på et femstjerners hotell hvor ingen kjente ham? Men når mangemilliardæren skrider inn i oppussingskaoset på Britannia Hotel i Trondheim, 12 dager før offisiell åpning, er mottagelsen av det overstrømmende slaget.

Annonse

– Velkommen til Den Hvite Svane! hilser en av hans ansatte som vet å trykke på de rette knappene hos sjefen. – Er det ikke blitt fint? spør en annen.

– Jeg tør ikke si så mye, for da begynner jeg å gråte, sier Reitan med blanke øyne. Det er tross alt en vill guttedrøm som har gått i oppfyllelse: å gjenåpne hjembyens legendariske luksushotell. At drømmen kostet 1,2 milliarder kroner å realisere, får stå sin prøve. En milliard gikk til oppussing, 200 millioner til nytt inventar. Det er en underdrivelse å si at REMA 1000-gründerens kuttisme-filosofi ble forkastet da det glamorøse hotellet fra 1870 skulle gjenskapes i moderne prakt. Her må ingen familie drømme om “middag for under hundrelappen”, selv om Reitan lover ulike restauranter for alle anledninger fra fine-dining til mer hverdagslig mat.

Les også

Facebook må få kontroll på informasjonsflommen:

Hatprat er den største utfordringen

Billigste rom for natten koster i snitt 2.350 kroner. I andre enden av skalaen ligger The Tower Suite, på 220 kvadratmeter, med personlig concierge og tilgang til en Mercedes S-klasse.

Men det er klart; her snakker vi om et konsept fjernt fra Reitans suksessoppskrift med prisgunstige dagligvarer, innkjøpsmakt og innsatsvillige franchise­tagere. Verdens rikeste nordmann med base i Norge har brukt både“ jåle-kapital“ og “hjerte-kapital“ for å realisere sin hotellfantasi. Et nytt toppnivå for innkvartering i Midt-Norge og, forhåpentligvis, det foretrukne valget for hele regionen, ja, hele Norge, ved spesielle anledninger.

– Når Ola fra Verdalen skal på klinetur med kjerringa til Trondheim, så er det bare ett hotell å velge – og det er Britannia, gliser Reitan. Og alle bør notere seg at både romantisering og avslapping kan skje i luksussenger fra Hästens – på samtlige rom.


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn