Kapital

Du kan få en viss anelse om verdien av en eksklusiv vin ved å studere den forfrosne køen utenfor polet på Aker Brygge i forkant av årets Burgund-slipp i februar. I år var vinentusiast Bjørn Håvard Larsen først i køen. Han holdt plassen sin i 16 døgn, og det sikret ham én flaske av 2015-årgangen av DRC Romanée-Conti. Prisen kom på omlag 50.000 kroner.

Annonse

– Hvorfor har du betalt 50.000 kroner for en flaske vin?

– Ikke hvilken som helst flaske vin. Romanée- Conti er rett og slett verdens beste vin. Det er ikke noe spørsmål om det. Burgund er verdens fremste vindistrikt. Distriktet ligger i en egen divisjon, og Romanée- Conti er den beste produsenten der.

– Skal du drikke den selv, eller selge den?

– Jeg selger aldri. Jeg kjøper vinen, modner vinen og drikker vinen.

– Er du redd for at noen vil stjele den?

– Nei, det går fint. Sikkerhetstiltakene på vinkjelleren min er gode.

Et kjapt søk i databasen til Wine-Searcher viser at samme flaske som Larsen kjøpte på polet er verdt i underkant av 200.000 kroner på det såkalte annen­håndsmarkedet for vin. Ser du på polprisene for Romanée-Conti de siste årene og sammenligner dem med priser på Wine-Searcher, kan du fort ta syv- og åttegangeren i prisforskjell. Nettopp den differansen kan forklare en forstyrrende utvikling i den norske vinverden.

Les også

Nominasjonskamp blant demokratene:

De slåss om å utfordre Trump


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn