Kapital

Selv har i hvert fall den svenske kvinnen lykkes i å gjøre seg betydningsfull og aktuell. I 2017 hadde Hofsberger gjort en så god jobb som styreleder for svenske Ambea at hun ble utnevnt til Nordens beste styreleder. Det er en pris som deles ut av det norske selskapet Styreinformasjon. Begrunnelsen for prisen var “en vellykket børsintroduksjon av et omsorgsselskap som ble slaktet i pressen, en prestasjon i seg selv”.

Annonse

Det var første gang en kvinne fikk prisen, som tidligere har gått til styrelederen i den danske lekeprodusenten Lego og Inge K. Hansen i Gjensidige Forsikring.

Ambea har en markedsverdi på 4,5 milliarder kroner på Stockholmsbørsen. Hofsberger har aksjer for 20 millioner kroner. Selskapet har 750 omsorgsenheter og 25.000 ansatte i Norden. Ved årsskiftet fikk Ambea go til å kjøpe Aleris Omsorg i Sverige, Danmark og Norge. Ambea har vært i hardt vær på denne siden av grensen i vinter. Grunnen er en arbeidsrettssak i Oslo tingrett mot Aleris Omsorg (nå Stendi) som er blitt politisk potent – og som Hofsberger må håndtere. Som om ikke det var nok: 64-åringen driver også eget selskap og har en større styreportefølje, som hun begynte å sysle med allerede for 20 år siden.

– Fester og fotball på styremøtene

Den svenske styreproffen er i Oslo i forbindelse med utdeling av Women’s Board Award, det beste kvinnelige styremedlemmet i Norge. Kapital møter henne til en prat hos advokatfirmaet Sands i Vika hvor prisutdelingen skal foregå. Hun er liten, og fremtoningen er rolig.

Sands er medsponsor til styreprisen. Managing partner Ernst Ravnaas er med under samtalen med Hofsberger i starten. Han forteller at bakgrunnen for at de ville støtte styreprisen er strategiendringen i firmaet for tre år siden.

– Da bestemte vi oss for å bli en full-leverandør i highend-segmentet. Siden har omsetningen vokst med rundt 70 prosent. For å få til dette er vi nødt til å satse på kvinner. De utgjør flere og flere av de beste juristene. Markedet etterspør også kvinner, sier han.

Ravnaas’ kvinneengasjement startet for lenge siden. Skatteadvokaten drev mye med styrearbeid for rundt 20 år siden.

– Jeg var blant annet med i styret i et lite, børsnotert selskap. Da gav jeg beskjed til eieren om at vi trengte minst én kvinne i styret for å endre kulturen. Det var bare snakk om fester og fotball på styremøtene. Da kom det inn en meget profesjonell kvinne. På det første møtet hun stilte, var alle forberedt. Jeg var fan av kvotering før Ansgar Gabrielsen begynte å snakke om det. Kvinner er mer ansvarlige enn menn. Sånn er det bare, mener Ravnaas.

Les også

Politikken er strakeste veien til makten:

Norges mektigste kvinner 2019


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Les 2 artikler gra-tis i uken eller kjøp abonnement fra kr. 169,- pr. måned.

Prøv gratis Bli abonnent Logg inn