KapitalVin

I den lille landsbyen Barbaresco helt nord i Italia har familien Gaja holdt hus siden 1859. Legendestatusen kom først senere. Legender i vinverden finnes. Du finner dem i alle land. Vinprodusenten Angelo Gaja er nå en av de virkelige store. På 1960-tallet overtok Angelo Gaja (75) familiebedriften og under hans ledelse blitt en av verdens mest kjente merkenavn innen vin.

Annonse

Toppvinene til Gaja finner du i alle topprestauranter i verden. Gjerne til priser som er langt over gjennomsnittet.  Vinsamlere over hele verden støvsuger markedet etter god kjøp og i likhet med mange andre ikonviner blir vinene utilgjengelige for mange.  Alene på grunn av prisen og hva tilbud og etterspørsel skaper for ikonviner. Gaja har også andre viner som er prisgunstige som er verdt å smake nærmere på. Sett med våre øyne og ganer har Gaja-familien passert et viktig skille. Der vinene tidligere var avhengig av lang lagringstid og gjerne var litt markante på syrlighet og tanniner opplever man nå at fruktigheten i vinene er langt mer fremtredende. Vinene er drikkemodne tidligere, men uten å miste både elegansen og konsentrasjonen Gaja har gjort til sitt varemerke.

5 Generasjon Gaia Gaja Foto: Sune Eriksen

I motsatt retning

Nylig gjestet hans engasjerte datter Gaia Gaja (40) Norge. -Min far er opptatt av å ikke følge protokollen, men gå i motsatt retning av andre sier Gaia. Datteren seiler frem til å overta arven. 
Sammen med sine to søsken Giovanno og Angelo har hun allerede lenge vært involvert i driften av den ikoniske familieprodusenten. – Vi supplerer hverandre og med dagens omfang er det en stor operasjon å holde oss på det nivået våre kunder over hele verden krever.

Du vil ikke finne Gaja i oversikten over biodynamiske eller økologiske produsenter kan Gaia Gaja fortelle oss. - Vi vurderte det, men ville gå vår egen vei til å forbedre oss overfor våre omgivelser. Et papir med godkjennelse og en protokoll er ikke nok. Vi må lære det selv og skape våre egne erfaringer der vi lager vin. Vi gjør det på vår egen måte og i min fars ånd gjør vi gjerne ting motsatt av alle hva andre gjør. Nå er det klimaforandringene som bekymrer oss mest, sier Gaia.

Klimaet endret oss

I nærmere 10 år har Gaja-familien jobbet tett med et panel av fageksperter fra hele verden som ikke har noen erfaring med å lage vin. 
Deres ekspertise om geologi og biologi skaper en større forståelse for alt rundt og i vinmarkene og hvordan helheten henger sammen. 
Gaja-familien bidrar med kunnskap om vinproduksjon. - Sammen omdanner vi det til bærekraftig utvikling i våre vinmarker og til slutt i våre viner. Bakgrunnen de store klimaforandringene vi står ovenfor.

- Vi er tvunget til å se helheten og sørge for at våre vinplanter er langt sunnere og kraftigere enn tidligere. Klimaet har ikke vært så lunefullt på over 30 år i Italia. Før kunne vi oppleve et regnskyll en dag og for å unngå råte på druene gikk vi ut og sprayet kobbersulfur. Nå hender det at vi ikke kommer oss ut fordi det regner i ti dager i strekk. Da er skaden allerede skjedd. Løsningen er at vinplantene må ha bedre helse og motstandskraft. Samtidig må den rette floraen være rundt vinplanten. Både når det gjelder insekter, blomster og ulike typer gress. Det er et prosjekt som sannsynligvis aldri stoppe avslutter Gaia Gaja. Vi kan bare lære av hva naturen forteller oss.

 

SMAKEROMMET

Tilleggsutvalget
Gaja Conteisa 2014
Middels rød farge. Konsentrert duft av kirsebær, røde bær, anis og nøtter.  Balansert syrlighetog bærfruktighet.. Lang ettersmak. Bør dekanteres
Passer til: Storvilt, lam og sau.
Pris:
1600  kr 
(TU ) 
Poeng:
91
Importør:
Winetailor as


Spesialbestilling
Brunello De Montalcino Rennina Pieve Santa Restituta  2014
Middels rød farge. Kirsebær, urter og mineraler på duft. Plomme, røde bær og anis på smak. Rik, lett utviklet vin. Lang ettersmak.
Passer til: Storvilt, lam og sau.
Pris:
500 kr 
(bestilling) 
Poeng:
88
Importør:
Winetailor as


Tilleggsutvalget
Ca Marcanda 2015
Middels blålilla farge. Moreller, plomme og røde bær på duft. Sursøt fruktighet med balansert syrlighet. Moderate tanniner. Bør dekanteres før servering
Passer til: Storvilt, lam og sau.
Pris:
1000 kr 
(TU) 
Poeng:
88
Importør:
Winetailor as

 

Varenr: 4390001
Promis 2016
Middels blålilla farge. Røde bær, plomme og varm krydder på duft. Markerte tanniner og konsentrert fruktighet. Flott syrlig ettersmak med plomme, krydder ettersmaken. Drikkevindu mellom 2022 og 2030.
Passer til: Storvilt, lam og sau.
Pris:
339,90 kr 
(bestilling) 
Poeng:
88
Importør:
Winetailor as

 


Kapital leses av Norges mest innflytelsesrike ledere, gründere og talenter.

Bli abonnent fra kr. 169,- pr. måned.

Bli abonnent Logg inn