KapitalVin

66 kandidater fra 63 land er samlet i Antwerpen i Belgia denne uken for å avgjøre hvem som kan smykke seg med tittelen verdens beste vinkelner.  En av dem er norske Simon Zimmermann. Han har forberedt seg til dette siden han vant Norsk vinkelnermesterskap i 2015 og fredag 15 mars er det finale. Før den tid er det innledende runder med teori og praksis før semifinalister kåres tirsdag kveld. Det er første mål for Simon.

Annonse
Simon Zimmermann like før teorien startet under VM 2019 Foto: Svein Lindin

Norge har en sjanse

- Norge har absolutt en sjanse til å nå finalen, men første delmål er semifinale, sier  landslagstrener for Norge, Knut Espen Misje. 

  - Det er mange kandidater med lengre erfaring enn Simon, men vi har trent utallige timer på utallige smådetaljer i konkurransen. Grunnteorien sitter allerede, nå gjelder det finne flyten for Simon.  

Knut Espen Misje og Simon Zimmermann har vært i Brussel noen dager for å terpe på teori og smaking.  Helt ned til de enkleste oppgavene og opp til de store praktiske elementoppgavene som venter de nærmeste dagene. 

- En av fordelene for Simon er at han er svært flink på mat & vinkombinasjoner og har en styrke til å ta praktiske utfordringer på strak arm. Det kan bli hans vei inn i semifinale og finale.  

Tidligere verdensmester (2007) Andreas Larsson fra Sverige kan fortelle KapitalVin at han har noen skandinaver som potensielle vinnere.  . Foto: Svein Lindin

Norge trenger mer treningstid

Tidligere norgesmester (2002) for vinkelnere, Dan Lystad, mener at en VM tittel gir muligheter over hele verden med foredrag, events og konsulentoppdrag. 

- I Norge har ikke tittelen noen praktisk betydning, ei heller økonomisk. Norge har ikke verken forståelse for dette eller hva VM innebærer. Kokk derimot, noe helt annet. Ifølge Dan Lystad bør Norge skal være fornøyd med en topp 15 plassering. Simon er flink, men det kreves 5-6 ganger treningsmengden en hva han har mulighet til å kunne gjøre.  Språkmessig, service messig og eleganse er noen av utfordringene. Dog ser jeg en lys fremtid i noen yngre kandidater.

Dan Lystad har satt opp en liste over dem han ser som de mest aktuelle kandidatene å vinne verdensmesterskapet sammen med en liten kommentar:

  1. Piotr Pietras fra Polen (Master Sommelier, jobber i London, har et superbra team rundt seg og er veldig dedikert til oppgaven)
  2. Julie Dupouy fra Irland (var i finalen i 2016, gjorde en super bra jobb på gulvet, selv om Arvid  Rosengren var enda bedre. Potensielt kan hun bli den første kvinnelige verdensmester)
  3. David Biraud fra Frankrike (kommer seg krypende til finalen i år også.,men han faller sammen som en klut i finalen denne gangen også. Han svikter når det gjelder)
  4. Dustin Chabert fra USA (outsideren min, USA er på fremmarsj, trent godt hva jeg har hørt.har ingen VM erfaring. Men kan fort være i finalen)
  5. Eric Zwiebel fra England (vært med lenge, hans siste mulighet og jeg tror han har lyst på en finale i år og jobber for det. Dog tror jeg ikke han vinner.
  6. Fredrik Lindfors fra Sverige (vatch out svenskene har et trenerteam som er bra, dog tror jeg han får det for tøft denne gangen, men mulig neste gang.. kommer han til finalen kan alt skje!)

 

 

Tidligere vinnere

2016 – Mendoza            Arvid Rosengren (Sweden)

2013 – Tokyo                  Paolo Basso (Italy)

2010 – Santiago             Gérard Basset (United Kingdom)

2007 – Rhodes               Andreas Larsson (Sweden)

2004 – Athens                Enrico Bernardo (Italy)

2000 – Montréal            Olivier Poussier (France)

1998 – Vienna                Markus del Monego (Germany)

1995 – Tokyo                  Shinya Tasaki (Japan)

1992 – Rio de Janeiro   Philippe Faure-Brac (France)

1989 – Paris                    Serge Dubs (France)

1986 – Venice                 Jean-Claude Jambon (France)

1983 – Brussels              Jean-Luc Pouteau (France)

1978 – Lisbon                 Giuseppe Vaccarini (Italy)

1971 – Milan                   Piero Sattanino (Italy)

1969 – Brussels              Armand Melkonian (France)

 

Tilbake i Belgia

​​​​​​VM for vinkelnere er organisert av Association de la Sommellerie Internationale (ASI) og er en ekstremt krevende konkurranse for deltagerne. Dyptgående kunnskap og ferdigheter av vinkelner yrket er påkrevd. Vin er i sentrum av konkurransen, men kravene går langt utover det, med ideer om mat, cocktailer og brennevin, te og kaffe og historie.  

Konkurransen er tilbake der den først startet, i Belgia. Faktisk var det Armand Melkonian, fra Frankrike, som ble kronet til verdens første beste sommelier i 1969, i Brussel. Årets vinner blir bare den 16. personen i verden for å holde den tittelen siden konkurransen startet.

Fra 66 deltagere til 3 finalister på få dager

Alle deltagere må fullføre den første runden med skriftlig teori og smakinger Fra den første runden vil kun 18 deltagere velges videre til semifinalen. Bare tre av kandidatene vil bli valgt for den siste runden, som finner sted fredag ​​15. mars, på Elisabeth-senteret, i hjertet av Antwerpen.

Fakta og statistikk

I alt 235 personer fra de ulike delegasjonene, ASI, organisasjonsutvalget og deres partnere er til stede i Antwerpen for ASI Best Sommelier of the World Contest. I løpet av uken vil det åpnes 5 900 flasker vin og helles i ca 14.000 glass. Det forventes 600 personer på gallamiddagen fredag ​​kveld, og den siste runden av konkurransen vil bli sett av 1100 personer.
 


Les også:

36 sluttet i advokatfirmaet Hammervoll Pind:

Flyktet fra “galehuset”

Påstander om overfakturering, usedvanlig mange klientklager, mystiske milliontransaksjoner gjennom klientkonto, varsel om trakassering og ansatte som rømte selskapet i frykt for å bli innblandet i noe ulovlig.

25 min lesetid

Andre leser også: